Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Žďár nad Sázavou "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 5,5 : 2,5 aneb konec postupových ambicí

TJ Žďár nad Sázavou "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 5,5 : 2,5 aneb konec postupových ambicí

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Těsný nepříznivý výsledek předchozího zápasu s Pelhřimovem nám zřejmě nebyl dostatečným varováním, a tak muselo přijít tvrdé vystřízlivění v podobě debaklu na půdě Žďáru nad Sázavou, který podobně jako my myslel počátkem sezóny na postup. Rozdíl mezi oběma celky teď ale spočívá v tom, že náš soupeř nemusí o tomto cíli přemítat v minulém čase.

Výsledek utkání

 

K svatomartinskému duelu dorazila i naše zahraniční posila Martin Kropik, který avizoval možnost svezení tří osob z Třebíče. Protože nás však cestovalo celkem pět a nechtělo se nám mačkat v jednom autě, vyrazili jsme nakonec dvěma dopravními prostředky. Třetí vůz pilotoval Láďa Vojtěch, který absolvoval cestu z Velké Bíteše až téměř k Brnu a zpět oklikou přes Velké Meziříčí do Žďáru nad Sázavou. Došlo sice k mírné komplikaci, neboť jsem Láďovi zapomněl zavolat, že pojedeme přímo do dějiště utkání a nebudeme se zastavovat ve Velkém Meziříčí, jak bylo původně domluveno, ale i tak přijeli nakonec všichni včas.

Celkový pohled na 8. - 1. šachovnici

Rychlou remízou skončil duel na první šachovnici, téměř okamžitě poté nabídli naši soupeři smír i na 2. a 6. desce, což bylo po krátké poradě odmítnuto. Záhy ovšem na 5. prkně prohrál po taktickém přehlédnutí Vláďa Uher a zápas se začal postupně překlápět na tu nesprávnou stranu. Se svým soupeřem sice zatočil Standa Věchet, ale to byl také jediný celý bod, který jsme si připsali.

Zajímavou partii sehrál Jirka Škaroupka, jenž získal černými v netradičním zahájení (Orangutan) pěšce, v pozdější analýze jsme se však shodli, že tato výhoda byla velmi těžko realizovatelná, byť zřejmě existovala silnější pokračování, a tak tedy ½. Velmi vtipný Jirkův komentář si rozhodně na Chesstalkeru nenechte ujít.

Ve znamení komplikovaných taktických šarvátek se nesl duel na 6. šachovnici (Vojtěch – Svoboda). Pozici jsem příliš nerozuměl, byla opravdu zralá na počítačovou analýzu, Láďa nakonec bohužel udělal chybu jako poslední a prohrál.

Strategicky nepříliš vhodně založil partii Martin Kropik, jemuž soupeř vystavěl „Tschechische Benoni“ a podařilo se mu navíc vyměnit černopolného střelce.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Kropik - Celý po 18. tahu bílého 

Svým posledním tahem 18. Jd3xf4 se bílý zmýlil (počítač ukazuje, že bylo lepší sebrat věží) a stojí už hůře. Následovalo 18. – Je5 19. Vae1 Sd7 20. Sd3 Vae8 21. Je4 Jd4, načež se bílý již v silné časové tísni přehmátl podruhé v podobě 22. Jg3?

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Kropik - Celý po 22. tahu bílého 

Mohl následovat pěkný obrat 22. – Jef3+, ale stačí i méně přesvědčivé 22. – Dh4. Po 23. Jfe2? Jg4 24. h3  Je5 25. Jxd4 Dxd4+ černý rovněž zvítězil.

Zahraniční posila Martin Kropik

V mé partii po dlouhou dobu nebyla rovnováha nijak narušena, jak svědčí postavení na diagramu, které zobrazuje přechod mezi zahájením a střední hrou.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Fišar – Ciešlak po 16. tahu černého 

Ani po výměně dam nemá černý výrazně horší pozici – do budoucna by jej mohl zlobit snad jen jeho bělopolný střelec.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Fišar – Ciešlak po 28. tahu černého 

A oním střelcem jsem ve vrcholné časové tísni nakonec opravdu několikrát ustoupil na nevhodná pole.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Fišar – Ciešlak po 33. tahu bílého 

Po 33. – Sa4 nebo Vc8 se nic strašného nedělo, ovšem po 33. – Sb7 34. Ve7 Sa8? 35. Vc7 nakonec zvítězil bílý.

Poslední partii, která už na výsledku nemohla nic změnit, dohrával Mirek Michálek.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Michálek – Bílek po 16. tahu černého 

Zde mohl bílý získat pěšce obratem 17. Ja5! Následovalo však 17. f4 0-0 18. a3 s úplně rovnou hrou, která nakonec vyústila v čtyřjezdcovou koncovku. Další kritický moment přišel v této pozici, kdy byl černý nucen odevzdat jezdce za dva pěšce:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Michálek – Bílek po 35. tahu černého 

Je otázkou, zda zde bílý nemá lepší pokračování než 36. Jf1, poté už se ale nic závažnějšího nedělo a oba soupeři se shodli na remíze v následujícím postavení:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Michálek – Bílek po 53. tahu černého 

Celkový pohled na 1. - 8. šachovnici

Zápas tak učinil definitivní tečku za našimi postupovými ambicemi. Dál už nemám, co bych sdělil.

 

Aktualizováno Úterý, 13 Listopad 2012 22:55  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...