Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Mistrovství Čech mládeže HD 10 a HD 8 aneb žádná sláva...

Mistrovství Čech mládeže HD 10 a HD 8 aneb žádná sláva...

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Mistrovství Čech kategorie HD8 (rozuměj hoši a dívky do 8 let, tedy ročník narození 2005 a mladší se konalo uplynulý víkend v Hrdoňově - Frymburku u Lipenské přehrady, společně s kategorií HD 10, tedy ročník narození 2003 a mladší. Ředitelem turnaje byl Zdeněk Fiala z šachového klubu ŠK SB Světlá nad Sázavou, hlavním rozhodčím Petr Herejk.

Původně s námi měl odcestovat i Honzík Šabacký, který by hrál o kategorii výš, tedy HD 10, ale jeho maminka na poslední chvíli jeho účast z rodinných důvodů odvolala. Přestože turnaj těch nejmladších začínal až v sobotu ráno, na cestu jsme se vypravili už v pátek odpoledne a po trase Třebíč - Telč - Jindřichův Hradec - Třeboň - České Budějovice - Český Krumlov jsme kolem 17. hodiny zastavili před hotelem Fontána, kde se hrálo a kde jsme byli i ubytování. Hotel pamatuje svoji nejlepší dobu někdy v 70 - letech minulého století, ale vyjma menších problémů s kvalitou ubytování, které se vyřešily nabídkou slevy z ceny za pokoj jsme žádné problémy nemuseli řešit.

V sobotu ráno bylo na pořadu slavnostní zahájení (včetně státní hymny!) a krátkými úvodnímu projevy ředitele turnaje, rozhodčího a ředitelky hotelu. Děti byly motivovány k výkonům vystavenými poháry pro první tři vítěze každé kategorie.

Protože v turnaji HD 10 jsme neměli zastoupení, omezím se jen na konstatování, že přeborníkem Čech v kategorií chlapců se stal Ondřej Švanda z klubu TJ Štefanydes Polička a v kategorii dívek Kateřina Dudlová z Šachového klubu Ústí nad Orlicí. Protože chlapci i dívky hráli společný turnaj, musel Ondřej Švanda uhrát na zisk prvního místa 7 bodů, zatímco Kateřině Dudlové stačilo k prvenství 4,5 bodu. Závěrečnou tabulku turnaje si můžete prohlédnout zde.

Naše dcera Viktorka hrála v kategorii HD 8 a jelikož pilně trénuje v podstatě od poloviny září, se žádnými velkými ambicemi jsme neodjížděli. Hrací tempo bylo 20 minut na partii + 10 sekund za každý provedený tah navíc, bez povinnosti zapisování partie. Turnaj chlapců měl jednoznačného vítěze v osobě Jakuba Vojty ze Spartaku Vlašim, který vyhrál všech 9(!) partií, stříbrnou medaili si odvezl za 6,5 bodu David Hák ze Sokola Tábor a bronz patří Filipu Rokošovi ze Sokolu Hradec Králové, který uhrál 6 bodů. Pro nás byla nejsledovanější kategorie dívek. Mistryní Čech dívek do 8 let se stala Kateřina Pastrnková z Klubu šachistů Říčany se 7 body, stříbro patří Anně Lhotské z ŠK OAZA Praha - 6 bodů a bronz vybojovala Lada Semová z klubu CHESS Most s 5 body. Viktorka uhrála body tři a nutno sportovně uznat, že špička v této kategorii je zatím někde jinde. Závěrečnou tabulku této kategorie naleznete zde.

Zatímco dohled na partiemi dcery zajišťovala tentokrát manželka Ivana, já jsem se zúčastnil souběžně hraného turnaje v rapid šachu, kde jsen nakonec obsadil třetí místo a získal i pěknou knižní cenu v podobě šachové knížky. V turnaji zvítězil KM Jan Hruška (ELO 2132) z klubu ŠK ERA Poštovní spořitelna. Konečná tabulka je zde.

Po slavnostním ukončení turnaje ve 13.00 hodin (opět zazněla státní hymna), kdy vítězové jednotlivých kategorií obdrželi poháry a diplomy, jsme se vydali na zpáteční cestu.

Všechny fotografie pořídila během turnaje Ivana Michálková

Turnaj je zahájen (Viktorka v šátku)

Závěrečná pozice proti Kryštovu Mandátovi

Autor článku před zahájením Openu Hrdoňov

Turnaj v plném proudu

Zde probíhalo zahájení i ukončení turnaje

Jaké zahájení mám hrát?

Tak jdeme na to...

...a právě jsem přišla o dámu :(

První kolo OPEN turnaje

Kde má soupeř dámu?

Medailistky kategorie D8

Medailistky kategorie D10

Aktualizováno Sobota, 24 Listopad 2012 16:27  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...