Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč „B“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 5½ : 2½

ŠK Caissa RHEA Třebíč „B“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 5½ : 2½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Ve třetím kole Krajského přeboru se utkaly „B“ a „C“ týmy našeho klubu. Derby proběhlo v přátelské atmosféře zpestřené prvoligovým zápasem „A“ družstva probíhajícím o patro výše. Favoritem našeho klání bylo samozřejmě béčko, ale jelikož nastoupilo s pouze dvěma hráči základní sestavy, zatímco v céčku ze základní sestavy nastoupilo šest hráčů, síly se trochu vyrovnaly. Bohužel oba kapitáni, já i Leszek Ciešlak jsme byli vytíženi vlastními partiemi a moc času sledovat hru na ostatních šachovnicích jsme neměli. Tak tedy jen stručná zpráva o utkání:

Po zhruba hodině a půl hry skončila partie na sedmé šachovnici Radomír Kulovaný – Vladimír Bazala. Probíhal ostrý boj, připadalo mi, že jeden či druhý s útokem prorazí, ale v závěrečné pozici již zřejmě nebylo možné ani za jednu stranu postup dále zesilovat bez přílišného rizika. Soupeři se tedy dohodli na remíze.

Po další půlhodině se překvapivě céčko ujalo vedení výhrou na osmé šachovnici Jiří Obršlík – Alois Pokorný. Černý získal značnou časovou převahu, nicméně bílý čas nevynaložil zbytečně a dosáhl výhody. Jak k tomu došlo, jsem však bohužel sledovat nemohl.

Obršlík - Pokorný

Uplynula další půlhodina a v rychlém sledu skončily všechny ostatní partie. Nejdříve béčko srovnalo stav na 1½:1½ výhrou na šesté šachovnici Stanislav Myšička – Jan Židů. K partii také moc říci nemohu, ale Stanislav Myšička se vynikajícího korespondenčního hráče nezalekl a statečně bojoval, nicméně byl přehrán.

Trochu více mohu říct k partii na čtvrté šachovnici Rostislav Štork – Ladislav Vojtěch. S bílými jsem získal velmi dobrou pozici, při malých rošádách jsem měl pěšcovou převahu na dámském křídle. Ale když se můj postup zpomalil, podlehl jsem mylnému dojmu, že stojím špatně a že dále bude postupovat svými pěšci v centru soupeř. Zcela zbytečně jsem se pak rozhodl obětovat kvalitu a sebrat postouplého pěšce, myslel jsem, že moje figury se rozehrají, dvojice střelců podpoří postup pěšců, zatímco věže černého zůstanou pasívní. Nic z toho se nekonalo, naopak se rozehrály černé figury a moji pěšci začali padat. Že mi toho Laďa Vojtěch nesebral více, bylo způsobeno jen tím, že mi dal mat.

Štork - Vojtěch

Překvapivý výsledek se zrodil na druhé šachovnici Stanislav Mezlík – Pavel Švanda. Průběh partie jsem neviděl, ale podle ohlasů usuzuji, že rozhodlo nějaké významnější přehlédnutí černého, po kterém Standa zapsal celý bod.

Na první šachovnici Stanislav Věchet – Roman Bradáč naplnil bílý papírové předpoklady a zvítězil, taktéž na třetí šachovnici Jan Tesař – Jaroslav Huňáček.

3. a 1. šachovnice

Velmi zajímavá partie se odehrála na páté šachovnici Leszek Ciešlak – Miroslav Zachariáš. Leszek ze zahájení vyšel lépe, získal výrazně lepší pozici a tak Mirek Zachariáš rozehrál útok na krále, aby měl v partii ještě také nějakou šanci. Útok to však vůbec nebyl špatný a kolem třicátého tahu při přesném pokračování by zřejmě jeho černé figury dosáhly minimálně remízové či dokonce lepší pozice. Přesné pokračování se mu však najít nepodařilo a o pár tahů později kapituloval.

Ciešlak - Zachariáš

Nezbývá než poblahopřát „B“ týmu k zaslouženému vítězství. I přes oslabenou sestavu byli stále lepším týmem a papírové předpoklady potvrdili. Děkuji hráčům obou týmů za bojovné partie, hezký zápas a příjemně strávenou neděli.

výsledky na šachovnicích

 

Aktualizováno Pondělí, 26 Listopad 2012 15:23  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...