Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" - TJ Spartak Pelhřimov "B" 4,5 : 3,5

ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" - TJ Spartak Pelhřimov "B" 4,5 : 3,5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Ve 4. kole Krajské soutěže jsme přivítali v domácím prostředí hotelu Atom druhé družstvo Pelhřimova. Vždy, když kterékoliv z našich družstev hraje proti Pelhřimovu, je vyhlášen stav nejvyšší pohotovosti. Důvod je prostý - většinu zápasů proti Pelhřimovu zkrátka prohrajeme. Znáte tu teorii o ochočených soupeřích? Tak to jsme my pro šachisty Pelhřimova. Protože jsme v Třebíči ještě nerozdýchali porážku "B" družstva v prvním kole o soutěž výš, povolali jsme tentokrát posilu až z I. ligy - našeho hráče hrajícího v Gordicu Jihlava FM Oldřicha Sedláčka!

Utkání začalo dobře (až na opětovně nefunkční toaletu), a to vítězstvím Standy Mezlíka, který hraje poslední dobou ve velké pohodě. Tentokrát to odnesl Miloš Valek. Protože jsem od své partie pouze viděl, jak Standa podepisuje partiář a někdo ze spoluhráčů mě ukázal zdvižený palec na znamení výhry, požádal jsem jej, aby mi poslal e-mailem hodnocení své partie. Standa napsal toto:
Hrála se klidná varianta sicilské obrany s malými rošádami na obou stranách. Měl jsem černé kameny. Ze zahájení hra přešla pozvolna do střední hry. Vyvíjel jsem aktivitu na dámském křídle a po chybě soupeře jsem získal nejprve pěšce na b2, potom na c2 , e4 a f4. Soupeř po delším přemýšlení usoudil, že je další boj zbytečný a vzdal se. Standa Mezlík

Tak už to víte. Další bod připojil vedle mě hrající Vladimír Bazala. Tomu je v podstatě jedno hraje-li černými nebo bílými kameny, jeho repertoár je pečlivě propracovaný za obě barvy. Připadalo mě, že Vladimír stál celou dobu trochu lépe a nakonec soupeře Petra Machače připravil taktickým obratem o dámu. Třetí bod připojil táta slavné dcery Evy Radomír Kulovaný v partii s Tomášem Novotným. Radek zahrál zahájení opatrně, ale pak se mě na chodbě zeptal, jaké že má vlastně jeho soupeř ELO a když se dozvěděl že o více než 200 bodů nižší, objevila se najednou na šachovnici oběť jezdce a po ní už byla partie jen věcí techniky. Vedli jsme sice 3-0, ale pozor hrajeme proti Pelhřimovu!!

Již dopředu prozradím, že po skončení dalších tří partií to bylo 3-3. No comment, komplex funguje dál a to v následující kole hrajeme venku proti Pelhřimovu "C". Proč jsme nenapsali před Oldu Sedláčka ještě GM Petra Veličku...?? Ale popořadě. Nejprve prohrál Zbyněk Ševčík s Petrem Miřátským. Zbyněk se letos nějak minul s formou, nedaří se mu ani v "C" družstvu a připadá mi, že čím více chce, tím hůře mu to jde. Hrál s věží proti dvěma soupeřovým figurám a navíc pod silným tlakem, který neustál. Na 3 - 2 "upravil" Leszek Ciešlak, který prohrál s kapitánem hostů Josefem Hruškou. Partii jsem vůbec neviděl, a tak jsem se na pozápasovém pivku Leszka zeptal, co se v partii událo. Cituji jeho odpověď: "napiš, že jsem to hrál jako hovado". Tak tedy činím, ale po třetím pivu Leszek slíbil, že do článku pak vloží nějaký diagram a hodnocení (pozn. L. C.: to raději ne, partie je k dispozici zde). Za chvíli to bylo už 3-3, protože stejně jsem to sehrál i já v partii proti Radku Pazderkovi. Soupeř se bránil Sicilkou, kde já na 2,- d6 někdy dávám 3. Sb5+ a následoval 3,- Jc6, což je podle Garriho Kasparova nejslabší odpověď. Nicméně soupeř se bránil dobře a já místo abych přesunul útočné síly na otevřený g sloupec (což viděli všichni v hrací místnosti a zřejmě i paní v recepci o šest pater níže), začal jsem se se soupeřem přetahovat o "c" sloupec a nakonec vyrobil hrubku, nad kterou kroutila hlavou i moje sedmiletá dcera. Uff...3-3.

Ještě že přijel Oldřich Sedláček, byť jeho partie také nebyla žádný med! Hodnocení samotného lídra družstva:

"Na Rétiho černý zvolit pevnou pozici s výstavbou C6,D5,E6,Sf5,JF6. Bílý odmítl dvě nabídky remízy a hrál s rizikem na výhru. Ve 28. tahu obětoval pěšce za nedostatečnou kompenzaci.  V 31. tahu černý zahrál nepřesně s třetí nabídkou remízy. Na šachovnici byla tato pozice":

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Med - Sedláček po 31. tahu černého 

"Na hodinách mi zbývalo asi 6 minut. Dalo se hrát 32. Sg4 Vd8 33. Ve3+ Kd5 34. Ve7 s rovnou hrou. Zkusil jsem však „poslední“ možnost „co kdyby“ a zahrál jsem 32. Ve3+ Kd5 33. Sf3+ Kc5 34.  Vc3+ a nyní po Kb4 je partie remis opakováním tahů. Přišlo však chybné 34….Vc4 a po 35. Vfxc4 Jxc4 36.  b3 je konec"

Hurá vedeme a máme alespoň jistý bod. Vítězství na naši stranu musel překlopit Petr Walek. Jeho soupeř Jaroslav Slavětínský odmítnul remízu opakováním tahů, ovšem pak spáchal hrubku a bránil věžovku s pěšcem méně. Výhodu se však Petrovi nepodařilo realizovat a partie skončila remízou, což znamenalo nejen celkovou výhru, ale posun družstva na první místo v tabulce!!

Michálek - Pazderka (přihlíží hostující kapitán Hruška)

Rozhodující partie Walek - Slavětínský

Olda Sedláček v době, kdy nestál dobře

Olda Sedláček v době, kdy už stál dobře

Petr Walek už věděl, že asi nevyhraje

Aktualizováno Úterý, 04 Prosinec 2012 21:43  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...