Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – TJ Žďár nad Sázavou „B“ 3½:4½

ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – TJ Žďár nad Sázavou „B“ 3½:4½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtém kole Krajského přeboru k nám zavítal B tým Žďáru nad Sázavou, soupeř, se kterým jsme nepochybně měli šanci bodovat. Na zápas jsme tedy docela těšili, sestava se nám dařila dát dohromady bez problémů. Dokonce silných hráčů bylo k dispozici tolik, že jsem se nenominoval a užil si roli nehrajícího kapitána.

Když jsem kolem poledne přišel do hrací místnosti, tedy po třech hodinách hry, vedli jsme 1½:½, remíza se zrodila na sedmé šachovnici Jiří Obršlík – Josef Fišar, výhru černými jsme zaznamenali na šesté desce Zdeněk Rosecký – Stanislav Myšička. Byl jsem tím velice potěšen, Stanislav Myšička si totiž stejně jako já stěžoval na mizernou formu a bylo to mezi námi, kdo nastoupí. Tuto otázku jsem tedy rozhodl dobře.

Také jsem hned po příchodu viděl velmi hezkou pozici černého se dvěma volnými pěšci na osmé šachovnici Jakub Pokorný – Jaromír Prokeš. Během prohlížení dalších partií jsem byl svědkem hezké výhry na první šachovnici Roman Bradáč – Adam Šimon. Roman byl s průběhem partie poměrně nespokojen, prý stále o něco lépe stál soupeř. Ale závěr se našemu hráči povedl a vedli jsme 2½:½. S očekávaným bodem z poslední šachovnice to již vypadalo jako hezký výsledek.

2.-4. šachovnice

2.-4. šachovnice

I když kde vezmeme další body, které celkový výsledek převáží na naši stranu, zřejmé nebylo. Na druhé a třetí šachovnici koncovky s rovným materiálem, na čtvrté a páté naši hráči stáli již dost špatně. Na druhé šachovnici Milan Sýkora – Miloš Milostný ve věžové koncovce obětoval Miloš pěšce za průlom, nicméně jeho pěšec dostatečně rychle postoupit nedokázal a v závěru bílý uplatnil materiální převahu. Na třetí šachovnici Stanislav Mezlík – Michal Sýkora koncovka lehkých figur vypadala remízově, ale Standa dokázal svoji dvojici střelců rozehrát lépe než soupeř střelce a jezdce. Černý se dopustil menší chyby, po které ztratil pěšce a poté již Standa výhodu uplatnil ve výhru. Velmi hezký závěr partie. Na čtvrté šachovnici Petr Denk – Jaroslav Huňáček a páté Miroslav Zachariáš – Luboš Petr naši hráči špatné pozice neudrželi a oba prohráli. Bylo tedy vyrovnáno 3½:3½.

5. šachovnice

na 5. šachovnici Miroslav Zachariáš – Luboš Petr

Mezitím však došlo k obratu na poslední šachovnici. Jarda Prokeš celou partii stál lépe a stále udržoval převahu a tlačil na soupeře. Ten ale hrál houževnatě a stále se snažil o odpor. V závěru vymyslel hezkou oběť střelce za pěšce, kterou náš hráč automaticky přijal, následovalo odšachování krále a dobrání figury zpět. Tím se pozice otočila a Jarda marně bojoval o remízu a bohužel nakonec partii prohrál. Stačilo oběť ignorovat a postupovat dále svým volným pěšcem a soupeř by protihru neměl. Menší polevení pozornosti v závěru nejdelší partie však znamenalo prohru i ztrátu celého zápasu.

8. šachovnice

8. šachovnice Jakub Pokorný – Jaromír Prokeš zatím v pozici velmi dobré pro našeho hráče

Výsledek 3½:4½ proti soupeři, nad kterým jsme měli papírovou převahu, je pro nás velkým zklamáním, tím spíše, že zápas se vyvíjel dobře. Ale samozřejmě děkuji všem hráčům za bojovné výkony a těším se na další utkání po Novém roce.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Úterý, 11 Prosinec 2012 00:17  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...