Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Havlíčkův Brod "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 4 : 4

TJ Jiskra Havlíčkův Brod "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 4 : 4

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po neúspěšně rozehrané sezóně se naše „B“ družstvo začalo opět potýkat s personálními problémy. Některé hráče odčerpalo „Áčko“, jiní z nejrůznějších důvodů nemohli nastoupit. Nezbylo mi než se z maturitního plesu vydat na cestu do Havlíčkova Brodu, aby mančaft neodjížděl z Třebíče v počtu šesti osob. V sedmi lidech jsme přece jen nebyli úplně bez šancí, protože jsme na většině desek měli výraznou ratingovou převahu, a tak bodová ztráta z výkopu se mohla ukázat jako bezvýznamná. Šedá však je teorie, jak pravil kdysi jeden velmi slavný básník, domácí nakonec dosáhli nerozhodného výsledku.


Výsledek utkání

Jako první jsem shodou okolností zavěsil já a vyrovnal na 1:1Laughing.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Beránek – Ciešlak po 28. tahu bílého 

Soupeř mi v této pozici nabídl remízu. Je ovšem nabíledni, že rozhoduje invaze po sloupci „a“, které bílý nemůže dost dobře zabránit. Překonal jsem tedy bušící trpaslíky Yell v hlavě a zahrál 28. – Va3 29. Vb1 Vca7 a je v podstatě hotovo. Celá partie je k dispozici zde.

Pohled na první šachovnice

Bez větších problémů zvítězil Láďa Vojtěch, jehož protivník se rozhodl v zahájení dělat tahy jen dámou a pěšci, za což pochopitelně musel následovat tvrdý trest. Na jednu branku se odehrával i duel mezi Tomášem Reichlem a Honzou Tesařem, který využil prostorové převahy a dvojce střelců a zcela figurky bílého paralyzoval.

Lídr družstva Tonda Čížek

Před složitějším úkolem stáli lídři našeho družstva Tonda Čížek a Standa Věchet. Tonda nabídl černými záhy remízu, neboť měl společenské povinnosti, k všeobecnému překvapení však Filip Vala odmítl, ale partie posléze stejně dělbou bodů skončila. A protože Standa Věchet v Benoni nepřetlačil Ondřeje Pártla, na prvních dvou deskách tedy ½.

Pohled od 8. šachovnice

Škoda je partie na sedmé (a vlastně poslední plně obsazené) šachovnici. Alois Pokorný se v zahájení proti skotskému gambitu bránil dobře a držel zdravého pěšce, poté si ale nechal roztrhnout pióny na dámském křídle a zkušený Václav Paulík se ukázal být takticky na výši. Podobně na tom byl soupeř Mirka Michálka Vítek Veselý. Hrál se anglický útok v sicilské, bílý však postupoval nepříliš důrazně, což černý využil ve svůj prospěch. Závěr tedy zní: 4 : 4. Štěstí prostě víc přálo našim soupeřům.

Aktualizováno Středa, 12 Prosinec 2012 10:48  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...