Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Spartak Pelhřimov „C“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „D“ 2½:5½

TJ Spartak Pelhřimov „C“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „D“ 2½:5½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V pátém, posledním předvánočním kole Krajské soutěže jsme zavítali do Pelhřimova. V předchozím kole jsme těsně porazili pelhřimovský B tým, proti céčku jsme byli vyloženými favority, jednalo se o zápas prvního s posledním.

Když jsme navíc zaznamenali rychlé dva body na sedmé Zdeněk Hamalčík – Adam Sukaný a osmé šachovnici Alois Pokorný – Jiří Karafiát, neměli jsme již o výsledek utkání obavy. Další bod přišel z šesté šachovnice Radomír Kulovaný – Jiří Jiroušek. Radek měl po celý průběh partie převahu a postupně inkasoval materiál, až dosáhl převahy několika figur.

Bodoval jsem i já na páté šachovnici Martin Havelka – Rostislav Štork. Na prvních deset tahů jsem spotřeboval hodinu, ale podařilo se mi během nich získat rozhodující výhodu, partie tak trvala jen čtrnáct tahů. Stav 0:4 již vypadal jednoznačně.

Vzápětí však domácí snížili na čtvrté desce Miroslav Michálek – Luděk Zabloudil. Mirek stál v partii dobře, soupeři se ale podařilo hru vyrovnat a navíc měl výrazně lepší čas. Za této situace nabízel remízu. Tu náš kapitán odmítl, ale s posledními minutami na hodinách musel tahat rychleji, závěr nesehrál dobře a byl nucen partii vzdát.

Další nečekaný bod domácí zapsali na třetí šachovnici Jiří Alinger – Stanislav Mezlík. Oba udělali malou rošádu a bílý se odvážně pěšci před vlastním králem rozjel vpřed. Standa se tak dostal pod tlak a při obraně zaujaly jeho figury poměrně pasivní postavení. Bílý pozici dále vylepšoval, tlak zesiloval, až jeho útok prorazil.

Stav 2:4 a k tomu nejasná situace na první šachovnici už přinesly trochu obav o výsledek. Klid nám však zajistila druhá šachovnice Petr Walek – Vladislav Macháček. Hrála se španělská, oba hráči zahájení odehráli správně a podle teorie. Pak však černý poměrně zdlouhavě manévroval jezdcem a Petrovi se několika temp podařilo využít k získání poziční výhody, kterou postupně stupňoval, až černá pozice nešla dále bránit.

Za stavu 2:5 první šachovnice Pavel Slavík – Leszek Ciešlak již zvrat přinést nemohla a soupeři se dohodli na remíze. Partie to byla velmi zajímavá. Leszek se do soupeře nebojácně pustil i černými kameny. Trochu však zřejmě podcenil aktivitu domácího hráče a po průniku bílých figur do černé pozice to moc dobře nevypadalo. Leszek si však se složitou situací poradil a dokázal se ubránit.

pohled od první šachovnice

Výsledek 2½:5½ potvrdil papírové předpoklady a naše setrvání na první příčce soutěže. Kolegy samozřejmě mrzí, že proti elově slabším soupeřům naplno nebodovali, ale takové nehody se stávají a je dobře, když k nim dojde v zápase, kde to na konečný výsledek vliv nemá.

výsledky na šachovnicích

Děkujeme všem hráčům za dosavadní zápasy a přejeme jim i dalším šachovým přátelům hezké prožití vánočních svátků a úspěšné vykročení do nového roku.

Aktualizováno Úterý, 18 Prosinec 2012 16:01  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...