Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" - ŠK Světlá nad Sázavou "B" 4 - 4 a jsme stále první!

ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" - ŠK Světlá nad Sázavou "B" 4 - 4 a jsme stále první!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Uplynulý víkend byl vpravdě šachový. Již v sobotu 5. ledna jsem byl s dcerou na turnaji v rapid šachu v nedaleké Náměšti nad Oslavou, který nese poetický název "O perníkovou chaloupku". V sedmi kolech dvakrát vyhrála a pětkrát odešla poražena, i to ji však stačilo při malém počtu dívek (celkově však hrálo 40 dětí) na třetí místo mezi děvčaty.

Nyní již k nedělnímu zápasu. Přivítali jsme druhý celek tabulky, který podle očekávání přijel v silné sestavě s cílem získat tři body a usadit se na čele průběžného pořadí. Již dopředu prozradím, že se jim to málem podařilo a štěstěna stála tentokráte při nás. Asi po hodině hry totiž zapsali hosté první bod z partie Bazala - Brožová. Vladimír se jako obvykle na soupeřku pečlivě připravoval, hrála se ovšem staroindická a tím přišla celá příprava vniveč, neboť podle jeho podkladů (bez záruky!) paní Renata použila toto zahájení ve vážné partii poprvé. Soupeřka mu odvážně obětovala na f2, vytáhla krále do centra a náhle se ozvalo hlasité: "byla jste lepší" a konec. Nedosti tomu, světelské dámy řádily dále! Na první desce hrála dvojice Ciešlak - Suchomelová. Vycházející hvězdička českého ženského šachu se pyšní třetím místem z loňského Mistrovství Evropské unie mládeže a pěkně se jí podařilo černými figurami poučit i Leszka. Partii si můžete přehrát zde.

Během krátké chvíle pak podepsali smír protagonisté partie Mezlík - Štukheil. Standa mi okomentoval partii způsobem sobě vlastním. "Hrála se klidná varianta dámského gambitu, s malými rošádami na obou stranách. Ze zahájení přešla hra pozvolna do střední hry. Ve 21. tahu mi soupeř nabídl remízu a já jsem ji vzhledem k situaci na šachovnici přijal. Pozice byla remízová". Stručné a jasné. Jenom malá poznámka. Co se tak Stando někdy pozeptat kapitána, zda remízu přijmout? A tentokrát seděl vedle... No co k mojí partii, která skončila následně? Tak tedy Procházka - Michálek. Hrál se královský gambit, který nebývá v dnešních soutěžích častým hostem. Protože přijmout gambit je věcí cti, ani chvíli jsem neváhal. Soupeř měl před tímto kolem 100% bodovou úspěšnost a bylo vidět, že je velmi bojovně naladěn. Jak by také ne, vždyť je maratónským běžcem a i k partii nastoupil v tričku s logem maratónu v Kladně! Pár tahů se hrála teorie, pak soupeř obětoval figuru a po chvíli i druhou. Moje pozice se zdála neudržitelná. Světelský šachista si mohl vzít jednu figuru zpět a dále mého kompromitovaného krále držet v matového síti. Místo toho však zvolil remízu opakováním tahů. Oddechl jsem si a do zápisu o utkání zapsal průběžný stav 1 - 3. Naděje nám svitla po skončení partií na posledních dvou deskách. V souboji Tenkl - Mareš získal Jaroslav kvalitu a po vyřešení soupeřových taktických šarád dovedl boj do vítězného konce.Vyrovnávací bod uhrál Kulovaný v partii se Suchomelem. Táta Evy Kulované v tomto ročníku soutěže potkal s dobrou formou a své soupeře spolehlivě přehrává. Mladý  protivník chvíli tahal věžovku se dvěma pěšci méně a pak už na přesné Radkovi tahy neměl nervy a vzdal. Trochu překvapivě odevzdal bod Kenovský Volaninovi. Zdeněk stál černými trochu hůře, ale bohužel přehlédnul taktický obrat, kdy musel odevzdat dámu za věž a po pár tazích musel kapitulovat. Hosté se tedy ujali vedení 4 - 3 a vše bylo záviselo na výsledku partie Walek - Kořínková. Zkušená soupeřka bránila velmi vynalézavě pozici, kdy sice měla kvalitu více, ale byla pod silným tlakem našeho talentovaného mladíka. Petr je pověstný svými velkými časovými tísněmi, ve kterých však hraje velmi vynalézavě a troufnu si říci, že téměř stejně dobře jako pozice s dobrým časem. Trochu tak připomíná našeho bývalého hráče Libora Kičmera, který byl také pověstnými svými časovkami, ovšem Petr má velkou výhodu, že nyní se přidává 30 sekund na tah. Mám takové malé podezření, že si v časovkách tak trochu libuje a leze do nich snad záměrně a láká tak do jejich tenat i soupeře. Po pěti hodinách hry, kdy už oba soupeři hráli prakticky na 30 vteřin, přišla rozhodující chyba paní Evy, kdy fatálně oslabila pěšcovou hradbu a umožnila soupeři průnik věže do svého tábora, který vyústil ve ztrátu figury. Je dobojováno a zisk bodu znamená udržení prvního místa v průběžné tabulce Krajské soutěže! Partii Walek - Kořínková si můžete přehrát zde.

Viktorka v prvním kole turnaje

1. šachovnice Leszek Ciešlak - Simona Suchomelová

Radek Kulovaný letos spolehlivě boduje

Vlevo Jaroslav Tenkl, vpravo Zdeněk Kenovský

Hrdina zápasu Petr Walek

Aktualizováno Středa, 09 Leden 2013 03:03  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...