Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – TJ Spartak Pelhřimov „A“ 4½ - 3½

ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – TJ Spartak Pelhřimov „A“ 4½ - 3½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

V šestém kole Krajského přeboru jsme na domácí půdě přivítali celek Pelhřimova, bojujícího o medailové pozice, předpokládali jsme tedy, že zápas pro nás bude především dobrým tréninkem a příležitostí si zahrát se silným soupeřem. Nicméně Pelhřimov přijel s pouze třemi hráči základní sestavy a pěti náhradníky. My naopak neměli se sestavou problémy, poměrně silnou sestavu jsme dali dohromady velmi rychle, dokonce zájemců o hru byl takový dostatek, že jsem mohl sebe nenominovat.

Síly v zápase tak byly zhruba vyrovnané a byla šance bodovat. Samozřejmě, i když jsem nehrál, přišel jsem se na zápas podívat. Přišel jsem kolem půl dvanácté a přivítal mě velmi příznivý stav 3:1. Naši hráči s černými udrželi remízy na 4. Ladislav Med – František Svoboda a 6. šachovnici Josef Hruška – Stanislav Myšička. Celý bod jsme zapsali na 8. šachovnici Petr Machač – Jiří Obršlík a také na 5. šachovnici Miroslav Zachariáš – Ondřej Hruška. Mirkovi se partie velmi povedla, dosáhl výrazně lepší pozice, hezkým obratem získal pěšce a dále pokračoval v tlaku, až se soupeřova pozice zcela rozsypala.

skvělý vývoj zápasu

Kromě již skončených partií mě velmi potěšila partie na 7. šachovnici Vladimír Bazala – Jiří Alinger. V závěru, který jsem již sledoval, byla Vladimírova výhoda už velká a šlo jen o to, jak ji promění v celý bod. Proměnil ji zkušeně, chybu neudělal a zvýšil tak naše vedení na 4:1.

černý král vyhnán do centra, Vladimír Bazala zkušeně vítězí

Dohrávaly se partie na prvních třech šachovnicích a byla otázka, zda alespoň z některé získáme remízu a potvrdíme tak naše vítězství. 2. šachovnice Jakub Krejčí – Stanislav Mezlík na to nevypadala a kolem 12:20 Standa musel svému silnému soupeři blahopřát k vítězství.

partie na prvních třech šachovnicích, ze kterých jsme potřebovali získat alespoň půl bodu

Napětí tedy pokračovalo až do půl druhé, než se rozhodlo na 3. šachovnici Jaroslav Huňáček – Robert Pavlíček. Partie vypadala nadějně, vyrovnaně a Jarda sehrál její závěr skvěle, v koncovce získal pěšce. Po vynucené výměně věží, když na šachovnici zůstali čtyři jezdci, nebyla šance pěšce prosadit, ale i remíza nám stačila. Stav 4½:2½ a mohli jsme oslavovat.

rozhodující půlku zapsal Jaroslav Huňáček s bílými proti Robertu Pavlíčkovi, v pozadí Roman Bradáč – Michal Volák

Krátce před druhou hodinou skončil boj na 1. šachovnici Roman Bradáč – Michal Volák. Roman sehrál hezkou partii, bohužel ve střední hře ztratil pěšce, v koncovce s pěšcem méně hledal remízové šance, ale zkušený a silný soupeř dokázal menších nepřesností využít a pěšce prosadit. Hosté tak snížili na 4½:3½, ale to na naší radosti již nic změnit nemohlo.

Nečekané tři body a vylepšení našeho postavení v tabulce, kde nám nyní patří sedmá příčka. Děkuji všem hráčům za chuť do hry a za hezké výkony, které v tomto zápase předvedli.

Aktualizováno Středa, 30 Leden 2013 05:40  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...