Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Humpolec "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" 3 - 5 aneb jsme stále první

Jiskra Humpolec "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" 3 - 5 aneb jsme stále první

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Protože je Alois Pokorný výborný řidič a hlavně jezdí opravdu velmi svižně, dorazili jsme do hrací místnosti v humpolecké sokolovně již v 8:30, takže jsme předstihli valnou část domácích hráčů. O něco později přijel se svým osazenstvem Rosťa Štork, jenž musel cestovat přes Želetavu, aby vyzvedl Jardu Huňáčka, který dnes absolvoval povinný druhý start. Boj o pokračování vedení soutěže mohl začít.

Výsledek utkání

První náš bod zaknihoval Vladimír Bazala, jenž měl ze svého mladého nadějného soupeře přece jen mírné obavy, neboť Jiří Sedlák doposud držel velmi slušný výsledek (ani jednou neprohrál), ovšem nic netrvá věčně, jak praví moudré přísloví. Vláďa získal záhy materiál a nebylo co řešit.

Pohled na 1. - 4. šachovnici

Remízou hned nato skončily duely mezi Aloisem Pokorným a Lubomírem Váňou a Jaroslavem Machotkou s Radomírem Kulovaným. Naposledy jmenovaný stál možná jako černý o trochu hůře, ale soupeř nabídku smíru neoslyšel. Naproti tomu se příliš nevyvedla partie Jardovi Tenklovi, jenž bílými hned v zahájení ztratil pěšce a tuto výhodu dokázal Daniel Kubíček přetavit v celý bod.

Boj je v plném proudu

Ruské hře zůstává dlouhou dobu věrný Rosťa Štork. Zahájení má remízovou pověst a podle všeho právem. Byť měl náš hráč poněkud horší pěšcovou strukturu, smírný výsledek se jeví jako spravedlivý.

Celkový pohled do hrací místnosti

Jarda Huňáček si černými konečně zahrál Volžský gambit a ukázalo se, že mu opravdu sedí. Obrovská aktivita černých figur a zmrtvělí pěšci (jeden navíc:-)) bílého na dámském křídle, to vskutku stojí za investici pióna. Jarda měl značnou převahu a jen nedostatek času jej přiměl podepsat remízu s Jaroslavem Strádalem, jehož příjmí jakoby symbolizovalo, jak se asi vůdce bílých kamenů po celou partii cítil.

Bez problému přehrál Petr Walek Aleše Krčila. K vidění byl urychlený drak, který však rozhodně nesršel oheň a síru. Bílý měl od počátku partie převahu na dámském křídle, kudy hrozil protlačit své pěšce. Závěrem mu soupeř nastavil figuru a ještě chtěl vše zachránit nabídkou smíru, avšak Petr, i když právě před 40. tahem nebývá zrovna časový milionář, zpravidla taktiku (a tentokrát ještě ke všemu tak triviální) nepřehlédne.

Nebezpečnější byl drak (nikoli ale urychlený, nic se nemá uspěchat:-)) na první šachovnici. Dračí oko černého sice bylo vyměněno, ale bílý se k ničemu vážnému nedostal. Na svého soupeře jsem se totiž připravil a počítal jsem spíše s 9. g4, neboť v tomto sledu tahů mi Robert Pavlíček přichystal nepříjemnou porážku v krajském přeboru. Tentokrát zvolil klasický jugoslávský útok, avšak 11. Jxc6 není černému nijak nebezpečné.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Pavlíček – Ciešlak po 11. tahu bílého 

Podívejme se o kousek dál. Poslední tah černého (16. - Sd7xg4) počítač příliš nechválí a staví střelce na e6, případně jej kryje věží, avšak já se bál převodu jezdce přes e4 na g5.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Pavlíček – Ciešlak po 16. tahu černého 

Následovalo 17.Vd4 Sh5 18. Ve1 Dc5(?) 19. Df4 Vab8 20. Vxc4 Da5 21. De3 Vb4 22. Vc5?

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Pavlíček – Ciešlak po 22. tahu bílého 

Počítač chladnokrevně bere na c6, po tahu v partii už bude stát bílý hůř. 22. – Db6 23. b3 Vd8 24. e6 f5 25. De5 Vbd4 26. Vg1??

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Pavlíček – Ciešlak po 26. tahu bílého 

Přehlíží následující taktický úder: 26. – V4d5! a je rozhodnuto. Celá partie je k dispozici zde.

Poslední partie utkání

Konečný stav 3:5 nám zaručuje prozatímní první místo v tabulce. Zbývá už jen jediné - neklopýtnout v závěru.

Rosťa a Petr u kamene symbolizujícím 200. výročí hromadného pádu meteoritů

Kdo by se chtěl o nebeském fenoménu, popsaném na předchozí fotce, dozvědět více, zde je odkaz.

Tabulka soutěže

Aktualizováno Pondělí, 04 Únor 2013 06:05  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...