Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Spartak Velké Meziříčí „A“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 5:3

Spartak Velké Meziříčí „A“ – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 5:3

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V osmém, předposledním, kole Krajského přeboru jsme se vydali do Velkého Meziříčí. Bez problémů se nám podařila dát dohromady poměrně silná sestava a tak jsme si dělali naději na bodový zisk, však Velké Meziříčí je v tabulce až za námi. V neděli se již neopakovaly sobotní přívaly sněhu, takže jsme do Velkého Meziříčí dojeli v pořádku a včas, pár minut po deváté tak utkání mohlo začít.

Nejrychleji, zhruba ve čtvrt na jedenáct, skončila partie na sedmé šachovnici Milan Čtveráček – Vladimír Bazala. Vladimír využil svých znalostí zahájení, nedovolil soupeři získat výhodu a bez problémů s černými udržel remízu.

Naopak zahájení se nepovedlo na šesté šachovnici Stanislav Myšička – Jaroslav Jan. Náš hráč s bílými nezvolil proti francouzské obraně správný postup a domácí hráč získal velkou prostorovou převahu na dámském křídle, postupoval pěšci do dámy, čemuž se nedalo vzdorovat a krátce před jedenáctou hodinou musel Stanislav Myšička kapitulovat.

šestá šachovnice Stanislav Myšička – Jaroslav Jan

Za další půlhodinu připsali remízu na druhé šachovnici Miloš Milostný – Stanislav Kopr. Partie nevybočila z rovnováhy, oba soupeři drželi pevné pozice, remíza byla spravedlivým výsledkem. Průběžný stav tedy 2:1.

Na další změnu skóre jsme si museli počkat hodinu. Ve čtvrt na jednu skončila remízou partie na třetí šachovnici Josef Janák – Stanislav Mezlík. Standa hrál s černými velmi aktivně, tlačil na soupeře, velmi se mi jeho pozice líbila. Soupeř však bránil pozorně, rozhodující výhodu nepřipustil a zremizoval koncovku těžkých figur. 2½:1½

třetí šachovnice Josef Janák – Stanislav Mezlík

Pár minut poté skončili i na osmé šachovnici Jiří Obršlík – Jan Zeman. Bohužel s opačným výsledkem, než jsme očekávali. Jirka hrál výborně, soupeře tlačil a již jsme se těšili, že zapíše bod na naši stranu a bude vyrovnáno. Bohužel jeho dobrá hra si vyžádala hodně času, který se mu později nedostával a v časové tísni se dopustil chyby, kterou partii prohrál. Místo vyrovnání tak naopak domácí zvýšili vedení na 3½:1½. To při pohledu na špatné pozice na mé šachovnici a u Jardy Huňáčka již nedávalo moc naději na zvrat v zápase.

osmá šachovnice Jiří Obršlík – Jan Zeman

Krátce před Jardou ještě skončil partii Roman na první šachovnici Miroslav Bárta – Roman Bradáč. Roman hrál dobře, podle svých slov měl v partii i šance jak zvítězit, kterých ale bohužel nevyužil. V koncovce obětoval pěšce za aktivitu, ale více než remízy se mu dosáhnout nepodařilo. 4:2

celkový pohled do hrací místnosti, v popředí první šachovnice Miroslav Bárta – Roman Bradáč, za nimi druhá deska Miloš Milostný – Stanislav Kopr

Zmíněnou špatnou pozici na čtvrté šachovnici Jaroslav Huňáček – Michal Nedoma se nakonec Jardovi podařilo ubránit. Pěkný a trpělivý odpor proti hrozbám černého. 4½:2½

čtvrtá šachovnice Jaroslav Huňáček – Michal Nedoma

Partii na páté šachovnici Zdeněk Mejzlík – Rostislav Štork jsme tedy dohrávali za již rozhodnutého stavu. K partii jsem přistoupil aktivně, v královské indické jsem udělal malou rošádu a otevřel pozici před svým králem, bílý mi velkou rošádou utekl na dámské křídlo, rozjel jsem tedy útok i tam. Soupeř mi nijak drsně po králi nešel, spíše se vynalézavě bránil, já svůj útok postupně zesiloval a byl jsem se svou pozicí poměrně spokojen. I čas, který jsem měl o půl hodiny horší, se začal vyrovnávat.

můj soupeř Zdeněk Mejzlík, v pozadí sedmá šachovnice Milan Čtveráček – Vladimír Bazala

Nemilé překvapení však přišlo, když mě domácí hráč donutil vyměnit dámy. Tím můj útok zhasl a stál jsem výrazně hůře. Bílý získal pěšcovou převahu a postupoval do dámy. Musel jsem dát svého střelce za pěšce těsně před proměnou a pokoušet se pak držet věžovou koncovku, kdy bílý měl k věži ještě jezdce navíc. Což se mi nakonec i podařilo, když soupeř s posledními minutami na hodinách nabídku remízy přijal. S větším množstvím času by se pozice na výhru zřejmě hrát dala, ale bylo by to ještě dlouhé a bílý by musel postupovat pečlivě, aby se mi nepodařilo vyměnit zbývající pěšce. Tak tedy remíza krátce před druhou hodinou odpolední a konečný stavu 5:3 pro domácí. Nicméně nezbývá mi než konstatovat, že Zdeněk Mejzlík, legenda velkomeziříčského šachu, který letos oslaví 82. narozeniny, stále hraje velice dobře a hezky mě přehrál.

výsledky na šachovnicích

Bodovat se tedy nepodařilo, domácím se zápas vydařil lépe, ale sehráli jsme zajímavé partie a všem hráčům děkuji za bojovný výkon.

Aktualizováno Úterý, 26 Únor 2013 00:59  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...