Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK SB Světlá nad Sázavou "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 5,2 : 2,5 aneb trpké loučení

ŠK SB Světlá nad Sázavou "A" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "B" 5,2 : 2,5 aneb trpké loučení

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Závěrečné utkání se Caisse Třebíč „B“, podobně jako celé vystoupení v ročníku 2012/2013 Krajského přeboru Vysočiny, rozhodně nepovedlo. Prokletí nezlomila ani sobotní mokrá příprava konaná tentokrát netradičně v Černém domě. Musí to být vskutku vážné, nevycházejí-li ani osvědčené rituály, byť tento se konal vlastně poprvé a do října 2013 samozřejmě naposledy.

Výsledky partií

Do Světlé nad Sázavou jsme vyjížděli z obvyklého místa (parkoviště Na Kocandě). Hned po ránu mě vylekal pes předsedy oddílu, který mi vyběhl v ústrety daleko od svého pána a já jej v první chvíli skutečně zaregistroval jen koutkem oka. Po šoku následovaly další drobné nepříjemnosti. Řidič „mikrobusu“ Vláďa Uher mi hned po nástupu do vozidla s úsměvem oznamoval, že si vytiskl nejkratší možnou trasu k dějišti utkání. Jak se později ukázalo, platilo i tady okřídlené cimrmanovské rčení „o delší, zato ale horší cestě“. Blouděním kolem Polné jsme ztráceli drahocenný čas, který utíkal i při rozhodování těsně před Světlou, zda se máme dát rovně po silnici (tuto alternativu jsem navrhoval já:-)) anebo doleva přes most. A protože za b) bylo správně, dorazili jsme do hrací místnosti o několik minut později. Nic to ale nemění na tom, že jsme se v průběhu cesty skvěle bavili. Včas dojeli pouze Standa Věchet a Láďa Vojtěch, kteří nehledali zkratky:-).

Pohled od 1. šachovnice

Popis utkání bude stručný, velkou většinu partií jsem totiž neviděl (a nejsou k dispozici ani na Chesstalkeru), neboť jsem skončil jako první. Soupeř Zdeněk Fiala mi nabídl remízu již v 5. tahu, ale smír jsem podepsal přece jen o něco později. Podle mě v rovné pozici, ovšem při sezení po utkání jsem byl v hospodě vyplísněn, že to bylo strategicky vyhrané (viz diagram níže, partie k dispozici tady).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Fiala – Ciešlak po 15. tahu bílého 

Ač jsme měli na 1. – 6. šachovnici značnou ratingovou převahu, prohráli jsme zde poměrem 3,5 : 2,5, 7. a 8. desku, kde byla Světlá elově silnější, ovládli rovněž domácí. Škoda je prohry A. Pokorného, který získal dobrou pozici, avšak hrubou chybou se připravil o celý bod. Na 7. a 6.  prkně jsme tahali za kratší konec již od zahájení. Úvodní fáze partie se hrubě nepovedla rovněž Jirkovi Škaroupkovi, jenž připustil oběť jezdce na f2 a partii poté nebylo možno zachránit. Z rovnováhy nevybočily ani duely mezi Michalem Bělouškem a Standou Věchetem a Tomášem Roseckým a Vláďou Uhrem. Jediný celý bod tak připsal hostům Láďa Vojtěch, který byl podle svých slov v jednu chvíli zcela prohraný, nakonec však dokázal v koncovce přelstít Evu Kořínkovou.

Pohled od zadních šachovnic

Zhodnocení sezóny 2012/2013 je pro naše družstvo opravdu neradostné. Ač papírově nejsilnější, usadilo se až v druhé polovině tabulky. Dík patří především Standovi Věchetovi a Láďovi Vojtěchovi, kteří odehráli, podobně jako autor těchto řádků, všechna utkání, ale poděkovat je třeba i hráčům v náhradnickém poli, jež určitě nepočítali s tím, že budou natolik vytíženi. Snad budou postupové ambice naplněny v příštím ročníku Krajského přeboru Vysočina. Soupisku je však třeba naplnit lidmi, kteří budou opravdu chtít hrát.

Závěrečná tabulka

Aktualizováno Neděle, 24 Březen 2013 17:25  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...