Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Mistrovství České republiky do 8 let

Mistrovství České republiky do 8 let

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Mistrovství České republiky chlapců a dívek do 8 let (tedy ročník 2005 a mladší) se konalo letos ve Vyškově. V kategorii chlapců jsme neměli žádného zástupce (kde jsou ty časy, kdy se v Třebíči poctivě pracovalo s mládeží) a v kategorii dívek se turnaje zúčastnila členka našeho klubu Viktorie Nela Michálková.

Ve dnech 4. a 5. května se ve Vyškově prezentovalo celkem 110 (!) dětí, a to 90 chlapců a 20 dívek. Turnaj byl sehrán na 9. kol, když prvních šest kol bylo na pořadu v sobotu, zbývající tři pak v neděli dopoledne. Hrací tempo bylo 20 minut na partii s přidaním 10 sekund za každý provedený tah. Těsně před zahájením turnaje došlo ke změně hrací místnosti, neboť hrací sál v hotelu Dukla se ukázal kapacitně nedostačující, tak pořadatelé zajistili rozlehlou školní jídelnu v nedaleké základní škole.

Viktorka trénuje intenzivně teprve od září loňskéhu roku s GM Petrem Veličkou a protože jsme z Mistrovství Čech v Hrdoňově měli poznatek, že špička v této věkové kategorii je přeci jen o něco vpředu, neměli jsme žádné přehnané cíle a za dobrý výsledek jsme považovali zisk 50 % možných bodů, což se splnit nepodařilo. Škoda, že se naší hráčce nepodařilo dotáhnout do vítězného konce partii úvodního kola s jednou z favoritek Eliškou Gerekou. Viktorka držela přibližně rovnou pozici, neviděla možnost zisku figury za pěšce a následně sama ztratila kvalitu. Soupeřka se však dostala do časové tísně ve které se rozhodla všechny figury vrhnout do útoku. Viki následně zinkasovala nekrytého jezdce, ovšem přehlédla nastražený mat. V dalších kolech se ukázalo, že Petr Velička měl pravdu, když mě před odjezdem řekl, že vyhraje ta, která poztrácí méně figur. V několika partiích došlo k hrubým chybám ve vyhraných pozicích, které nakonec znehodnotily konečný výsledek. Vrcholem bylo poslední kolo, kdy Viki neviděla zisk dámy (místo toho si vzala „jen“ jezdce) a když už sahala po výhře, přehlédla jednoduchou matovou hrozbu.

Konečný výsledek je tedy zisk 3 bodů a celkové 16. místo. Mistryní republiky v této věkové kategorii se po mém soudu po zásluze stala Anna Lhotská z klubu Oaza Praha. Závěrečné pořadí turnaje naleznete zde.

Fotografickou dokumentaci pořídila maminka účastnice Ivana Michálková.

Aktualizováno Středa, 08 Květen 2013 20:09  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...