Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Krajský přebor Vysočiny mládeže do 16 let

Krajský přebor Vysočiny mládeže do 16 let

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V termínu 22. - 23. 6. 2013 uspořádalo Krajské šachové centrum talentované mládeže Vysočiny ve spolupráci s ŠK AZ centrum Havlíčkův Brod a KM KŠS Vysočiny Krajský přebor věkové kategorie do 16 let. Pořadatele rozdělili turnaj na kategorii mladších H10+H12 a D10+D12 a starších H14+H16 a D14+D16. Z Třebíče se turnaje zúčastnila pouze Viktorka Michálková, která oslaví osmé narozeniny až koncem prázdnin.

Turnaj se hrál v pěkném prostředí AZ Centra v Havlíčkově Brodě, které je situováno v samém centru města. Organizačně jej zajišťovali kromě ředitelky turnaje Renáty Brožové, trenéři Pavel Brož, Lukáš Karásek a Jaromír Volanin, kteří bezprostředně po skončení každé partie provedli s dětmi její rozbor a rozhodčí František Lipš v kategorii starších a Vlastimil Mareš v kategorii mladších. Hrálo se tempem 40 minut na partii + 30 sekund na tah s povinným zápisem partie podle pravidel FIDE. Na startu mladší kategorie se prezentovalo 19 šachistů a šachistek, kteří odehráli sedm kol švýcarským systémem. Pro Viktorku to byl první turnaj s povinným zápisem partie a byl jsem velmi zvědav, jak se jí podaří zapisovat a hrát zároveň. Jak se ukázalo, zapisování ji problém nedělalo vůbec, ale pro mě zcela nepochopitelně partie odehrála ve větším tempu, než turnaje v rapid šachu. Výsledkem byl zisk tří bodů, které však stačily v kategorii dívek do 10 let na bronzovou medaili. Další výhry bohužel zůstaly (zejména díky naprosto zbytečně rychlé hře) za oponou. Krajskou přebornicí D10 se stala ziskem 4 bodů Tereza Zachová z Jiskry Humpolec. Kdyby Viktorka vyhrála poslední partií s figurou více, putoval by přebornický titul do Třebíče.

Konečné výsledky turnaje najdete zde.

Co se týče vlastních partiích, všechny resultativní skončily bez výjimky matem, protože vzdávat se považují mládežníci zřejmě za zbabělost. Viktorce se v podařila v jednom turnaji málo vídána věc, a to, že zmatila soupeře jak dvěma jezdci, tak dvěma střelci.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Bauer – Michálková 

18,- Jh5 19. Jd5 Jxg3 mat!

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Hroch – Michálková 

15,- Jh5 16.Vaf1 Jxf1 17. Vxf1 Sf3 mat!

Aktualizováno Pondělí, 24 Červen 2013 20:11  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...