Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Hrál Karel Schlechter v Třebíči?

Hrál Karel Schlechter v Třebíči?

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Jméno rakouského mistra Karla Schlechtera (1874 - 1918) je všem šachistům jistě dobře známo. Byl jedním z nejlepších světových hráčů na přelomu 19. a 20. století a v roce 1910 hrál dokonce vyzývací zápas o titul mistra světa s Emanuelem Laskerem, který skončil 1-1 při osmi remízách, když Lasker vyrovnal až v poslední partii a obhájil tak svůj titul. Je možné, že tento slavný šachový mistr hrál v roce 1915 turnaj v Třebíči?

Před nedávnem se na Novoborském šachovém serveru objevila informace o českém vydání knihy rakouského spisovatele a šachisty Thomase Glavinice „Láska Carla Haffnera k remízám“. Jde o životopisný román právě o Karlu Schlechterovi, který zde vystupuje po jménem Carl Haffner. Kniha popisuje velmi poutavě jeho nelehký život a zejména průběh již zmiňovaného zápasu o titul mistra světa s Emanuelem Laskerem.

Schlechter byl typickým představitelem tzv. vídeňské školy, která byla založena na vědecké opatrnosti a odmítání rizika. Proto ho bylo velmi obtížné porazit a většina jeho partii skončila remízou. Malá encyklopedie šachu na str. 341 v článku k heslu Schlechter Karl uvádí, že sehrál přes 700 turnajových partií a remizoval téměř 400 z nich! Podrobnější informace jsou k dispozici např. ve Wikipedii.

Prakticky druhý den po informací o vydání knihy jsem dostal zajímavý e-mail od našeho kolegy z klubu Jiřího Škaroupky. Zaujala ho skutečnost o vysokém počtu remis v partiích sehraných mistrem Schlechterem a tak nelenil a začal hledat v šachových databázích, jaké že to vlastně rakouský šachista hrál šachy a zda je pravda, že většina jeho partií skončila nerozhodně. Ke svému překvapení našel přes třicet partií, u nichž bylo uveden rok sehrání 1915 a místo turnaje Třebíč!! Nedosti tomu, jeho soupeři v tomto turnaji byli takoví šachoví giganti té doby jako Réti, Marco, Kaufmann, Schubert a Popiel. Teorie Blackmar – Diemerova gambitu uvádí jako vyvrácení tahu 3. Jc3 v tomto zahájení tahem 3,-e5 partii von Popiel - Réti a zkuste uhádnout kde se tato partie hrála? Správně Třebíč 1915! Nalezené partie Karla Schlechtera si můžete stáhnout zde.

Protože za počátek šachové historie v našem městě se považuje rok 1921, kdy byl založen šachový odbor Sportovní společnosti v Třebíči, bylo by třeba ji přepsat a Třebíč by se zařadila mezi slavná místa šachové historie. Opravdu se u nás v roce 1915 tento mimořádně silný turnaj hrál, pokud ano, kdo jej pořádal a jak je možné, že tak dlouho zůstal šachovým historikům utajen?

Plný dojmů jsem se obratil s dotazem na znalce šachového historie Jana Kalendovského z Brna a ještě týž den odpoledne jsem obdržel následující odpověď:

„No, dnes přece není Apríl. Tvůj mail mi připomíná dávnou zprávu doktora Palkosky v jeho šachové hlídce v Národních listech 1912, kde mluví o přípravě velkého mezinárodního turnaje v Břeclavi!! Spletl si vážený pan doktor Breslau (Vratislav) s Břeclaví. Ty jsi oběť podobného legračního omylu: ten turnaj byl Trebitschův memoriál ve Vídni a nějaký osel z Chess-Base to nazval turnajem v Třebíči. Pan Trebitsch byl podobným sponzorem a mecenášem vídeňských šachistů, jako dříve Rotschildové a pod. Tož zatím není žádný důvod přepisovat dějiny šachu v Třebíči.“
Zdraví z Brna
Honza Kalendovský

Aktualizováno Pátek, 05 Červenec 2013 11:35  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...