Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Světová letní Univerzáda podruhé

Světová letní Univerzáda podruhé

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Teprve podruhé v historii se šachy letos objevily v rámci 27. Letní sportovní univerziády v Kazani. Celá forma univerziády byla vytvářena v duchu olympijských her, proto také každý český sportovec obdržel sadu společného vybavení. Druhá část české výpravy odlétala vojenským speciálem z letiště v Kbelích přímo do Kazaně. Celkem se univerziády zúčastnilo 150 českých sportovců a dalších 50 lidí čítal doprovod s trenéry.

Všichni sportovci byli ubytováni v Univerziádní vesnici, která byla obehrána plotem a byla veřejnost nepřístupná. Každý, kdo chtěl projít, se musel prokázat platnou akreditační kartou a projít přísnou kontrolou. V centru vesnice se nacházela jídelna, ve které se stravovali všichni účastníci a která kromě evropské kuchyně zahrnovala také kuchyň asijskou, muslimskou a ruskou. Velice populární byl i mezi sportovci McDonalds. Z vesnice na sportoviště jezdila v pravidelných intervalech doprava, která byla pro všechny účastníky zdarma. Navíc jsme mohli využívat zdarma i místní městskou dopravu včetně ruského metra.

V rámci šachů se na univerziádě konal zvlášť turnaj pro muže a zvlášť pro ženy, avšak obě soutěže byly silně obsazeny. Do turnaje jsem nastoupila jako jediná zástupkyně šachistů z České republiky. Po 6 kolech jsem měla na kontě 4 výhry a 2 prohry, pak ovšem následoval černý den, kdy jsem obě partie prohrála. V poslední kole jsem zvítězila a s 5 body z 9 utkání jsem obsadila solidní 27. místo z 71 účastnic. Všechny tři medaile braly čínské závodnice. Z jednou z nich jsem po 4 hodinovém boji prohrála.

Moc volného času jsem neměla, protože většinou jsme hráli celý den (jednu partii ráno a druhou odpoledne). Poslední den jsem se dostala do centra Kazaně a mohla jsem si na vlastní oči prohlédnout Kazaňský kreml.

Aktualizováno Neděle, 08 Září 2013 11:32  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...