Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články OPEN Vysočina

OPEN Vysočina

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Již IX. ročník Open Vysočina se letos z předchozích působišť v Havlíčkově Brodě a Žďáru nad Sázavou přesunul poprvé do Třebíče a stejně jako minulé ročníky se hrál současně jako součást série turnajů Czech tour i jako otevřený krajský přebor Kraje Vysočina, spolupořadatelem vedle pardubické AVE-KONTAKT s.r.o. byla Caissa Třebíč. Záštitu nad ním převzal místostarosta města Třebíč RNDr. Pavel Svoboda a město festival i finančně podpořilo, hodnotnými cenami do krajského přeboru přispěl i krajský svaz a domácí klub.

V rámci festivalu se hrál uzavřený mistrovský turnaj o deseti účastnících, open se 48 účastníky a bleskový turnaj. Na startu turnajů se sešli zástupci celkem devíti zemí, mimo jiné i z šachově exotické Indie a JAR. Právě mladá ženská velmistryně Bakhti Kulkarni nakonec se ziskem 6,5 bodu uzavřený turnaj vyhrála lepším pomocným hodnocením před zkušeným německým matadorem a pravidelným účastníkem turnajů Czech tour IM Sebastianem Plischkim a splnila i normu IM. Zástupci domácí Caissy Třebíč skončili spíše ve spodní polovině tabulky a norma IM jim bohužel zůstala vzdálena. Eva Kulovaná, Josef Kratochvíl, Martin Lednický i Štěpán Seidl uhráli výsledky zhruba na úrovni svých ratingů bez větších elových zisků i ztrát. Velmi se turnaj nepodařil Petru Buchníčkovi, znovu se u něj prokázala známá pravda, že skloubit hraní na turnaji s plněním pracovních povinností nevede k ničemu dobrému. Open byl do posledního kola i chvíle mimořádně vyrovnaný a napínavý, málokdy se stane, aby na vítězství v tomto typu turnaje stačilo 6,5 bodu z devíti možných. Z pěti hráčů s tímto bodovým ziskem měl nakonec nejlepří vedlejší hodnocení a v turnaji zvítězil pravidelný účastník turnajů série Czech tour FM Jan Bartoš, na druhém a třetím místě skončili rovněž z turnajů série známí IM Viktor Volodin z Ruska a FM Yrij Vorobyov z Ukrajiny. V turnaji se neztratili ani domácí hráči Caissy, čtvrtý skončil Petr Walek, který se stal současně krajským přeborníkem Kraje Vysočina mužů i juniorů, pátý Roman Bradáč a sedmý Leszek Ciešlak. Zejména výkony Petra Walka, který v průběhu openu sahal i po metě nejvyšší, dávají příslib do nadcházejících ligových bojů a dalších ročníků. V bleskovém turnaji zvítězil Jan Tesař před Leszkem Ciešlakem ze spolupořádajícího oddílu před sympatickou jedenáctiletou indickou nadějí Balurkarem Nitishem. Celkově všechny turnaje proběhly v příjemné a přátelské atmosféře a přes poněkud nižší účast, než byla původně předpokládána, byly dle mého názoru nejlepší pozvánkou na příští ročník.

Celkové výsledky všech turnajů si můžete prohlednou zde:
Mistrovský turnaj
OPEN Vysočina
Bleskový turnaj

Veškeré fotky pořídil Rostislav Štork.

zahájení turnaje - zleva FM Petr Buchníček, místostarosta města Pavel Svoboda, Jan Mazuch z pořádající Agentury AV kontakt a mezinárodní rozhodčí Michail Koreček

partie 3. kola Openu Petr Walek - Jan Bartoš

partie domácího Romana Bradáče s Bruno Filzmaierem z Rakouska

Leszek Ciešlak změřil síly i s nejvzdálenějším účastníkem turnaje mladým FM Danielem Barishem z Jihoafrické republiky.

vítězka mistrovského turnaje WGM Bhakti Kulkarni versus domácí hráč FM Petr Buchníček

opět Mistrovský turnaj a partie ruského veterána IM Evgenije Piankova s naší novou posilou Štěpánem Seidlem, který přestoupil z jihlavského Gambitu.

souboj domácích hráčů Miroslava Michálka a Františka Svobody v posledním kole

zleva IM Sebastian Plischki, WGM Bhakti Kulkarni a IM Lukáš Klíma

Aktualizováno Sobota, 05 Říjen 2013 06:31  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...