Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč „D“ - Spartak Velké Meziříčí „B“ 2 : 3

ŠK Caissa Třebíč „D“ - Spartak Velké Meziříčí „B“ 2 : 3

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Přestože v loňské sezóně naše „D“ družstvo vyhrálo Krajskou soutěž a mohli jsme tak mít v Krajském přeboru hned tři (!) družstva, rozhodli jsme rozložit portfolio našich hráčů do všech tří soutěží a v Regionální soutěži dávat postupně příležitost našim novým členům a mládeži.

V úvodním kole Regionální soutěže jsme přivítali rezervní tým Velkého Meziříčí a po velkém boji utrpěli nepříjemnou porážku. Už v první hodině hry bylo rozhodnuto o výsledku na poslední šachovnici v partii David Svoboda – Josef Dvořák. David se stal naším členem během letních prázdnin, když před tím byl členem šachového kroužku v DDM na Švabinského ulici. Šlo tedy o jeho první vážnou partii mezi dospělými. Již v zahájení se dopustil vážné chyby, po které ztratil figuru a zkušený soupeř inkasoval postupně další materiál, který posléze zúročil v zisk bodu. Druhou staronovou tváří v týmu je Libor Janák, který v našem klubu už před lety působil a vrací se asi po deseti letech. Libor nás překvapil tím, že v poměrně chladném nedělním ránu přišel do hrací místnosti oblečen pouze v tričku a v krátkých kalhotách a svého soupeře Jiřího Urbánka i velmi aktivní hrou černými kameny, kdy po kombinacích získal dva pěšce, vniknul věží na druhou řadu a před hrozbou dalších ztrát soupeř vzdal. Ve velmi krátkém sledu pak skončily partie na druhé a třetí šachovnici. V partii Zbyněk Ševčík – Jan Zeman po dobře sehraném zahájení získal náš hráč rozhodující materiální převahu, ovšem hrubou chybou umožnil soupeři přejít do koncovky dáma + střelec proti dvěma věžím + střelci s pěšcem méně a raději nabídnul remízu, kterou soupeř přijal. Zanedlouho přišla nabídka v souboji Dominika Dvořáka s Vladimírem Bendou. Pozice černého byla po zahájení velmi stísněná se zablokovaným bělopolným střelcem. Vladimír se pokusil uvolnit manévrem, který jsem po očku z vedlejší šachovnice pozoroval a přiznám se, že se mi vůbec nelíbil, nicméně soupeř naštěstí zvolil jiné pokračování a po chvíli i on nabídnul remízu, kterou Vladimír po konzultaci přijal. Stav zápasu byl tedy 2 – 2 a hrála se poslední partie Michálek – Kučera, kde jsme měli se soupeřem na desce teprve 22 tahů a stál jsem ve Španělské o něco lépe. Můj soupeř zřejmě nechtěl, aby zbylí členové družstva museli čekat v Třebíči než on skončí a rovněž nabídnul remíru, která ovšem byla odmítnuta. Bohužel jsem podcenil dva závažné faktory. První z nich je fakt, že již několik let po sobě vždy prohraji za družstva úvodní partii a druhým, že v Regionální soutěži se na hodinách nepřidává 30 vteřin za každý provedený tah. Protože jsem stále nemohl najít správný plán jak hrát na výhru (cest ke spolehlivé remíze jsem přešel bez povšimnutí několik), dostal jsem se do vražedné časové tísně v níž jsem se rozhodnul pro oběť kvality za jakýsi pseudo útok, který soupeř disponující dostačeným časem spolehlivě vykryl a ve 43. tahu jsem byl nucen kapitulovat. Hodnocení Houdiniho 3 před obětí kvality +0,55, po ní -3,44 – no comment!

Po ukončení zápasu jsem se kolem 14.00 hodiny stavil pro dnes v „A“ družstvu pauzírujícího Jana Tesaře a zajeli jsme se podívat do Dalešic, kde v místním pivovaru hraje v této sezóně domácí zápasy náš prvoligový tým. Jelikož soupeř z Kroměříže přijel se zpožděním a zápasy v této soutěži zahajují až v 10.00 hodin, vše podstatné a důležitou výhru našich barev jsme viděli. Kolega Tesař si ještě pochutnal na dvou nefiltrovaných třináctkách, já s Evou Kulovanou na výborné tlačence a podařilo se mi trochu zapomenout na moji dnešní nepovedenou partii. O skvělém výsledku „A“ družstva se dočtete v referátu Davida Kaňovského a vzhledem k tomu, co bylo Pivovarském sále k vidění, se máte na co těšit...

nová tvář v našem klubu - David Svoboda

zprava Vladimír Benda, Zbyněk Ševčík a Libor Janák

Ještě čtyři snímky od  Rostislava Štorka, který navštívil utkání jako divák

Aktualizováno Pondělí, 21 Říjen 2013 18:42  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...