Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Žďár nad Sázavou „C“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½:5½

TJ Žďár nad Sázavou „C“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½:5½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Po loňských zkušenostech, kdy jsme hráli Krajský přebor s B a C družstvy, navíc ve stejném termínu, kdy A tým hrál 1. ligu, jsme se rozhodli, že takto stavět tři družstva v jeden den je nad možnosti našeho klubu a céčko tak dobrovolně sestoupilo o soutěž níže. Tím jsme se spojili s hráči, kteří hráli Krajskou soutěž vloni v Caisse D, a vytvořili tak velmi silný tým, který papírově patří k favoritům. Ale i když samozřejmě rádi budeme v popředí tabulky, není to pro nás tím nejdůležitějším, chceme nechat zahrát více hráčů z širší sestavy.

V úvodním kole nás los vyslal do Žďáru nad Sázavou proti jejich C družstvu, ve kterém Žďár dává příležitost začínajícím hráčům a tak jsme byli favority, i když jsme přijeli jen se třemi hráči základní sestavy. První listopadovou neděli bylo chladno, vlhko, zataženo, tedy ideální počasí na šachy, ale silnice jen lehce mlhavé, takže jsme k zápasu přijeli včas, ještě s rezervou. Přesně v devět tak mohl zápas zahájit.

První hodinu vypadaly pozice vyrovnaně, pak se již však některé začaly vyvíjet v náš prospěch. Nejdříve krátce po desáté skončila partie na třetí šachovnici Smejkal – Prokeš. Jarda Prokeš udržel vyrovnanou pozici a na úvod zaznamenal remízu černými. Po čtvrt hodině jsem i já na čtvrté šachovnici Štork – Klanica obdržel nabídku remízy. S bílými jsem ze zahájení nic nevytěžil, jen jsem ztratil hodně času. A tak jsem při pohledu na druhou a osmou šachovnici, kde pozice Standy Mezlíka a Libora Janáka už vypadaly na výhru, remízu raději přijal. O půl jedenácté řady remízových hráčů rozšířila šestá šachovnice Svoboda – Pelikán. Po hodině a půl hry tedy stav 1½:1½.

Po jedenácté Libor Janák dovedl k vítězství svoji partii na osmé šachovnici Janák – Fousek. Partii jsem neviděl, ale Libor prý hrál dobře a ostře, získával pěšce a posléze i figury, partie zřejmě poměrně jednoznačná.

pohled od 8. šachovnice

pohled od 8. šachovnice Libor Janák – Jan Fousek

O půl hodiny později dohráli na druhé šachovnici Mezlík – Kodys. Partii jsem začal sledovat v době, kdy už Standa Mezlík hrál bez kvality, kterou obětoval za útok. Ten vedl velmi dobře a soupeř mohl zabránit matu jen odevzdáním materiálu. Standa jej zkušeně zinkasoval a s figurou více v koncovce bez problémů zvítězil. Stav 1½:3½, a jelikož žádná ze zbývajících partií pro nás nevypadala hůře, v klidu jsme očekávali, kdy bude potvrzeno naše vítězství.

2. a 1. šachovnice

2. šachovnice Stanislav Mezlík – Stanislav Kodys, za nimi 1. šachovnice Vladislav Obůrka – Petr Walek

K tomu došlo po další půlhodině, tedy krátce po dvanácté, kdy naši hráči vyhráli na první Obůrka – Walek a páté šachovnici Kuda – Bazala. Petr Walek s černými hrál aktivně a podařilo se mu nejenom vyrovnat hru, ale i soupeři zablokovat věž a střelce. Bílý se vynalézavě bránil, v pozici na diagramu vymyslel zajímavý obranný tah Vd5!.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

partie Obůrka – Walek po 25. tahu černého, bílý nyní překvapil tahem 26. Vd5!

Ale ani to ke zvratu nestačilo. Donutil tímto Petra k oběti pěšce, po které ale aktivita černého pokračovala a zmíněné zablokování věže a střelce bylo rozhodujícím faktorem dalšího průběhu, který vyvrcholil stupňovaným tlakem, až bílá pozice již nešla bránit. Celou partii si lze přehrát zde.

první dvě šachovnice

první dvě šachovnice se těšily velké pozornosti diváků a přinesly nám dva body

Vladimír Bazala s černými v pevné, ale stísněné pozici pečlivou poziční hrou dosáhl výhody dvojice střelců a lepší pěšcové struktury. Poté co zaútočil na pěšce, kterého bílý nemohl krýt, partie brzy skončila, protože sebrání bílého pěšce uvolnilo cestu černému pěšci, který rychle došel do dámy, a bylo rozhodnuto. Na hodinách 12:10 a stav 1½:5½.

5. šachovnice

5. šachovnice Pavel Kuda – Vladimír Bazala

Na závěr zápasu jsme si však museli počkat další dvě hodiny. Tak dlouho ještě probíhala partie na sedmé šachovnici Ryba – Michálek. Mirek Michálek se nespokojil s remízou a vytrvale na soupeře tlačil a zkoušel něco vymyslet. Ale i soupeř hrál pozorně, a přestože zatím nemá elo, i dost silně. Po pěti hodinách hry však šla úroveň hry dolů na obou stranách, bohužel poslední chybu udělal náš hráč. Bylo to spíše o pozornosti a mladší domácí hráč měl svěžejší mysl. Ve čtvrt na tři tedy utkání zakončeno s výsledkem 2½:5½.

7. šachovnice

7. šachovnice Jaroslav Ryba – Miroslav Michálek

Mirkova nehoda v závěru již nic nezměnila na dobrém zápase, po celý průběh jsme nebyli ohroženi a poměrně jednoznačně zvítězili. Děkuji všem hráčům za hezké výkony a příjemně strávenou neděli.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Pondělí, 04 Listopad 2013 20:23  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...