Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Viktorka na turnajích, aneb jak velmistr Velička prohrál sázku...

Viktorka na turnajích, aneb jak velmistr Velička prohrál sázku...

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 10
NejhoršíNejlepší 

Viktorka Michálková v srpnu oslavila osmé narozeniny a definitivně se tak rozloučila s kategorií D8 (tedy dívek do osmi let). Vzpomínkou jí zůstanou nejen první nesmělé tahy na úvodním turnaji „O perníkovou chaloupku“ v Náměšti nad Oslavou, který sehrála v šesti letech, ale také pěkná řádka diplomů a několik medailí z turnajů v této věkové kategorii.

Letošní šachovou sezonu tedy zahájila v kategorii D10, přesněji řečeno DH10, neboť hoši i dívky hrají tyto turnaje současně a obě kategorie se poté vyhodnocují zvlášť. Prvními dvěma turnaji, kterých se poměrně krátce po sobě zúčastnila byla republiková polofinále, hrané jako Mistrovství Moravy a Slezska a Mistrovství Čech. Před odjezdem na první z turnajů jí trenér GM Velička upozorňoval, že první rok ve vyšší kategorii nebývá většinou úspěšný, soutěže opanují o rok starší děti a lepší výsledky lze očekávat až druhým rokem. Dotázal se své svěřenkyně, jaký má bodový plán před odjezdem do Koutů nad Desnou, kde se ve dnech 26.10. až 30.10 v hotelu Dlouhé stráně moravské polofinále hrálo. Viki odpověděla, že tři body, načež trenér pravil: „Dobrá, vsadíme se. Pokud opravdu uděláš tři body, přivezu ti na první trénink po turnaji dort“.

Turnaj se hrál tempem 1 hodinu a 30 minut na partií + 30 vteřin navíc za každý tah, s povinností zapisovat. Viktorka měla po osmi kolech na svém kontě dva body a protože v závěrečném kole ji nečekala dívka, ale syn naturalizovaných ruských rodičů Alexej Ivanov, zdálo se, že Petr Velička sázku vyhraje. Viktorka bílými figurami rozehrála zavřenou sicilku a dlouho byla pozice materiálně vyrovnaná a hráči více méně přeskupovali figury po šachovnici. Po dvou hodinách hry už byli v této katagorii u šachovnice sami a pouze na druhém konci sálu se hrály partie OPENU dospělých. Vidina výhry sázky v podobě dortu však zřejmě sehrála svoji roli. Viki dvakrát odmítla návrh remízy, aby následně nalíčila soupeři past, do které Saša padnul a ztratil dámu. Zbytek partie měl být již jen věcí techniky, ale soupeř byl zřejmě tak v šoku, že přestal tahat a v prohrané pozici překročil čas. Třeba jen dodat, že první čtvrtek po turnaji se Petr Velička dostavil s dortem a opravdu pořádným!

Konečné výsledky turnaje si můžete prohlédnout zde.

České polofinále, ze kterého jsme se vrátili dnes večer, se hrálo ve dnech 16.11. až 18.11. v hotelu Fontána ve Frymburku-Hrdoňově u přehrady Lipno. Turnaj se hrál tempem 30 minut na partii + 30 vteřin na tah, rovněž s povinností zapisovat a byl početnější a po mém soudu i silnější. Je asi zbytečné psát, že hrubé chyby znamenaly pro Viktorku ztrátu mnoha lepších, či dokonce vyhraných pozic, ale takové už jsou dívčí šachy v tomto věku. Výsledek byl ještě o bod hubenější, než na Mistrovství Moravy a Slezska a nezbývá než doufat, že příští rok, kdy více než polovina soupeřů z této kategorie přejde do vyšší, to bude výrazně lepší. Konečné výsledky turnaje si můžete prohlédnout zde.

Zbývá jen dodat, že veškerou fotodokumentaci pořídila na turnajích maminka mladé šachistky Ivana Michálková.

Boje v Koutech nad Desnou zahajují

Žlutá barva je naše, mlčenlivost chrání nás...

Proč se smějete pane trenére?

Foto na závěr...

Vyhraný dort byl opravdu pořádný!

Hrdoňov - partie proti Vítu Kotalovi ze Strakonic

Zahájení dalšího kola (petlahve jsou ještě plné)

Přemýšlet mě pomáhá i slečna na mikině

Aktualizováno Středa, 20 Listopad 2013 16:33  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...