Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč "B" - Gambit Jihlava "B" 4 : 4

ŠK Caissa Třebíč "B" - Gambit Jihlava "B" 4 : 4

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Ve 3. kole Krajského přeboru Vysočiny jsme v Třebíči přivítali rezervní tým druholigového Gambitu Jihlava. Pro nás šlo ale o teprve druhé utkání v soutěži, neboť jsme "díky" lichému počtu družstev v soutěži měli v předchozím kole volno.

Před zápasem bychom remízu se soupeřem, který dosud obě dosavadní utkání prohrál, moc nechtěli. Po zápasu za ni vzhledem k jeho průběhu musíme být vděčni. Soupeř se dostavil sice v základní sestavě, zatímco nám několik hráčů chybělo, nicméně i tak jsme měli na většině šachovnic ratingovou převahu. Opět se ale ukázalo, že to nemusí nic znamenat. Vstup do zápasu se nám opravdu nepovedl. Na 4. šachovnici v partii Tomáš Skořepa - Vladimír Uher přehlédl Vladimír již ve 14. tahu jednoduchý taktický úder a vzdal se, na 8. šachovnici Radek Šaroun - Stanislav Mezlík se Standovi nepodařilo zahájení, v sicilské se dostal pod neodrazitelný útok a prohrál. Snížení stavu na 1:2 přinesla partie Luboš Svíženský - Jiří Bajer, ve které Luboš soupeře zcela přehrál a bez větších problémů zvítězil. Následně téměř současně skončily remízami partie na 1. a 3. šachovnici Stanislav Věchet - Martin Škoda a Ladislav Vojtěch - Jakub Skořepa. Standa byl nucen v pozici pěšcovou strukturou připomínající Volga gambit opakovat tahy a Ladislava přiměla k přijetí nabídky horší pozice. Do časové kontroly skončila ještě na 2. šachovnici partie Miroslav Jurek - Tesař Jan, ve které pisatel těchto řádků místo trpělivého bránění mírně horší pozice začal pod vlivem nepříznivého stavu vyvíjet nemístné aktivity, byl za ně právem potrestán a prohrál. Naštěstí se zápas otočil alespoň na konečný stav na 5. a 6. šachovnici v partiích Roman Bradáč - Tomáš Chvastek a Jiří Polanský - Leszek Cieslak. Obě pozice před časovými tísněmi nevyvolávaly za naše hráče příliš optimismu, ale zkušenosti nakonec převážily, a Roman i Leszek disponovali již po kontrole pěšcem navíc ve věžové koncovce. Oba také zručně svoji výhodu realizovali, byť Romanovi trochu pomohl i soupeř a přešel bez povšimnutí kolem zřejmě remizující možnosti. Takže zachránili alespoň bod, příště snad bude lépe.

Zápas zdokumentoval svým fotoaparátem Vladimír Uher.

Aktualizováno Pátek, 13 Prosinec 2013 06:20  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...