Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč "D" - Gambit Jihlava "E" 3 : 2

ŠK Caissa Třebíč "D" - Gambit Jihlava "E" 3 : 2

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V 7. kole Regionální soutěže - Jih přivítalo naše "D" družstvo pátý tým Gambitu Jihlava, jehož základ kádru tvoří mladí a začínající šachisté. Pro náš tým byl zápas zajímavý ze dvou důvodů. Jednak své první partie za družstvo sehráli správce Dalešického pivovaru Ladislav Urban a nejmladší členka klubu Viktorka Michálková a druhak poprvé v této sezóně se tým dostal na samé čelo průběžné tabulky soutěže.

Zápas přitom pro naše barvy nezačal vůbec dobře. Na čtvrté šachovnici hrající Ladislav Urban se ve hře dvou jezdců dostal hned v zahájení do podezřelé pozice, kterou mladý soupeř Lukáš Weselý dobře takticky zvládnul a připsal tak hostům první bod. Druhou prohru jsme utrpěli na poslední šachovnici. Osmiletá Viktorka Michálková sice sbírá body v Lize Vysočiny mládeže, ale na zkušenějšího soupeře nestačila. Po dobře sehraném zahájení ztratila následně nejprve pěšce a pak umožnila černými kameny hrajícímu Michalu Petrovičovi vniknout dámou do své pozice a nedokázala zabránit dalším materiálním ztrátám. Za stavu 0 : 2 bylo třeba k zisku tří bodů vyhrát všechny zbývající partie.

Nejprve se to podařilo Liboru Janákovi v partii proti Arnoldu Stanovskému. Libora ráno postihl menší zdravotní problém a zahájil boj s více než 30 minutovým handicapem, nicméně prokázal, že malé zaváhání v minulém kole nemělo vliv na jeho spanilou jízdu touto sezónou, v níž zaznamenal již 10. bod z 11 sehraných partií!

Na 2 : 2 srovnal bílými kameny na první šachovnici hrající Vladimír Bazala, v současné době nejstarší šachista v našem klubu, jak mi sdělil před utkáním. Přiznám se, že tuto skutečnost jsem si ani neuvědomil, protože Vláďa stále hraje jako z partesu a tentokrát v koncovce metodicky vyučil Aleše Marka. Vše tedy bylo na mě, když jsem černými bránil trochu horší pozici v Caro-Kannu. Můj mladý soupeř Michal Krč však všechno vyřešil sám, když přehlédnul ztrátu kvality a po odvrácení několika taktických hrozeb jsem postavil já jihlavského hráče před nekrytelný mat. Tři kola před koncem soutěže jsme tedy opanovali první místo v tabulce.

Sládek pivovaru Dalešice - našeho hlavního sponzora MVDr. Urban

Viktorka Michálková poprvé v Regionální soutěži

Jako vždy maximálně koncentrovaný Vladimír Bazala

Závěr partie Miroslav Michálek - Michal Krč

Aktualizováno Úterý, 11 Únor 2014 21:32  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...