Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Gambit Jihlava „D“ – Caissa Třebíč „C“ 1½ : 6½

Gambit Jihlava „D“ – Caissa Třebíč „C“ 1½ : 6½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V osmém kole Krajské soutěže jsme zajížděli do Jihlavy k utkání s Gambitem D. Jihlavské déčko patří mezi papírově slabší týmy a ještě v soutěži nevyhrálo, tak jsme plánovali, že si dovolíme luxus nastoupit bez našich dvou nejsilnějších hráčů.

Na poslední chvíli však pracovní povinnosti nedovolily hrát Standovi Mezlíkovi a další oslabení týmu jsem již raději neriskoval a Petra Walka do sestavy vrátil. Přece jen papírová síla není všechno a hráči Gambitu jsou zkušení.

V Jihlavě se začíná o hodinu později, než je v Krajské soutěži obvyklé, zápas jsme tedy zahájili v deset hodin. Prokázalo se, že domácí hráči zkušenosti mají a dlouho nebylo vidět, že by pozice na některé šachovnici vybočila z rovnováhy či se snad dokonce začala vyvíjet v náš prospěch.

2. šachovnice

v popředí 2. šachovnice Ciešlak – Teplý, za nimi 3. šachovnice Daniel – Svíženský

Zhruba po hodině hry se dohodli na remíze na druhé šachovnici Leszek Ciešlak – Stanislav Teplý. Leszek rozehrál partii dobře, ale to soupeř také a nebylo vidět, jak získat aktivitu bez přílišného rizika. Krátce poté jsme zaznamenali nečekaně rychlý bod na první šachovnici Robert Hrad – Petr Walek, když domácí hráč přehlédl napadenou figuru a po ztrátě materiálu byl v již zcela beznadějné pozici. Krátce po jedenácté hodině jsme tak vedli ½:1½.

Já jsem svoji partii na páté šachovnici Jaroslav Horák – Rostislav Štork nezahájil dobře, dostal jsem se pod tlak a již se trochu obával, zda se můj král nestane obětí matového útoku. Nicméně dařilo se mi partii držet a posléze se i trochu osvobodit. V pozici s oboustrannými šancemi jsem při pohledu na dobře se vyvíjející ostatní partie nabídl remízu, kterou domácí hráč přijal. O pár minut později dotáhl do konce svůj útok Vladimír na šesté šachovnici Vladimír Bazala – Karel Došek. Velmi dobře vedená partie, ve které náš hráč soupeře postupně přehrával. Chvíli po dvanácté vedení 1:3.

6.-8. šachovnice

vpravo 6. šachovnice Bazala – Došek, uprostřed 7. Kulovaný – Marek, vlevo 8. Janák – Palovčík

Na sedmé šachovnici Aleš Marek – Radomír Kulovaný nebyl Radek v jednoduché situaci. Bílý hrál velice rychle, ale bez chyb. Přestože náš hráč přemýšlel o tazích mnohem déle, žádné významné výhody se mu dosáhnout nepodařilo a čas měl výrazně horší. V závěru se mu podařilo získat pěšce, ale ve střelcové koncovce se dvěma pěšci proti jednomu bílému se dokonce dostal do prohrané pozice, když bílý mohl Radkova střelce vyšachovat a pak bez problémů proměnit svého pěšce v dámu. Naštěstí to domácí hráč neviděl a partie tak skončila remízou. O půl jedné stav upraven na 1½:3½.

V závěru utkání už k žádným komplikacím nedošlo, když skórovali již jen naši hráči. Ještě před jednou hodinou odpolední skončily partie na osmé Libor Janák – Jiří Palovčík a třetí šachovnici Michal Daniel – Luboš Svíženský. Libor i Luboš své soupeře postupně přehrávali a i když jejich partie patřily k v tomto utkání k nejdelším, oba zlomili odpor soupeře ještě před časovou kontrolou, jejich výhry je tedy nutno hodnotit jako také poměrně rychlé.

4. šachovnice

nejdéle trvající partie na 4. šachovnici Huňáček – Vedral

Nejdéle bojovali na čtvrté šachovnici Jaroslav Huňáček – Miloslav Vedral. Ale závěr již probíhal s věží navíc pro našeho hráče. Černý ještě zkoušel různé taktické šance, ale po jejich vyčerpání mu nezbylo než se vzdát. Konec zápasu v 13:30 a výsledek 1½:6½. Tedy poměrně jednoznačné vítězství, ale průběh až tak jednoznačný nebyl. Já a Radek Kulovaný jsme byli ohroženi, kdybychom své partie prohráli, mohl se zápas vyvíjet úplně jinak. Jsme tedy za vítězství rádi a všem hráčům děkuji za dobré výkony a dobrou náladu, s jakou k zápasu přistoupili.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 16 Únor 2014 22:00  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...