Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč „C“ – ŠK Světlá nad Sázavou „B“ 7½ : ½

ŠK Caissa Třebíč „C“ – ŠK Světlá nad Sázavou „B“ 7½ : ½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V devátém kole Krajské soutěže na nás přijelo B družstvo Světlé nad Sázavou, druhý celek tabulky. Abychom se vrátili na medailové pozice, bylo třeba je porazit, tak jsme chtěli do zápasu postavit silnou sestavu. Což by ostatně bylo žádoucí v každém případě vzhledem k síle soupeře. Naštěstí jsme hráli doma a u domácích utkání problémy se sestavou nemíváme. Nyní hráči základní sestavy mohli nastoupit ještě ve větším počtu než jindy, vlastně skoro všichni, takže se nám podařilo se sejít v opravdu dobré síle.

A vzhledem k tomu, že byli i další zájemci o hru, kteří letos hrají ve výborné formě, dal jsem jim přednost a sám si udělal volnější neděli. Však Petr Walek již roli zástupce kapitána zvládá zkušeně, ostatně šachově má k vývoji zápasu co říci v mnohem větší míře než já, takže jsem mohl přijít se na zápas podívat až kolem poledne v čase počínajících časových tísní.

Naše silná sestava se však ukázala do jisté míry zbytečná, protože hostům se tak dobře sejít nepodařilo. Z prvních pěti hráčů soupisky čtyři chyběli, takže jsme se v zápase stali jednoznačnými favority. Tuto někdy těžkou roli se nám podařilo zvládnout zkušeně. Když jsem před polednem přišel do hrací místnosti, vítal mě velice příznivý stav 4:0. Probíhaly jen partie, ve kterých jsme měli černé. Naši hráči, kteří hráli s bílými, již měli zapsaný bod.

7. šachovnice

7. šachovnice Bazala – Volaninová již při analýze

Naši borci zvítězili na 1. šachovnici Jan Tesař – Simona Suchomelová, na 3. Leszek Ciešlak – Jaroslav Procházka, 5. Stanislav Mezlík – Vlastimil Mareš a 7. šachovnici Vladimír Bazala – Šárka Volaninová. Partie jsem neviděl, ale vzhledem k poměrně rychlému průběhu soudím na získání iniciativy a úspěšné uplatnění bílých kamenů.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

závěrečná pozice partie Bazala – Volaninová po 39. Sa5–c7

Kolem půl jedné uzavřeli remízu na 4. šachovnici Jaromír Volanin – Luboš Svíženský. V koncovce měl Luboš trochu výhodu v lepší pěšcové struktuře, jeho pěšci byli spojení, zatímco bílý je měl roztržené, ale tato menší výhoda k výhře nestačila. Jen o chvíli později jsme zapsali další bod na 2. šachovnici Pavel Brož – Petr Walek. V koncovce těžkých figur měl Petr iniciativu, ale materiálně byla pozice vyrovnaná. Iniciativu se však podařilo využít k útoku na krále a ještě před časovou kontrolou bylo rozhodnuto.

2. a 4. šachovnice

2. šachovnice Brož – Walek, v pozadí 4. šachovnice Volanin – Svíženský

Zbývající dvě partie přešly přes časovou kontrolu, ale o mnoho déle netrvaly, skončily ještě před jednou hodinou odpolední. Na 6. šachovnici Ivana Homolková – Stanislav Myšička černý v jezdcové koncovce uplatňoval převahu jednoho pěšce. Nebylo to jednoduché, ale náš hráč trpělivým a opatrným postupem dosáhl cíle a zaznamenal další bod. Nejvíce jsme zřejmě byli ohroženi na 8. šachovnici Jaromír Suchomel – Libor Janák. Libor prý stál velice stísněně a spoluhráči, co partii viděli, už moc nevěřili, že pozici udrží. Nicméně podařilo se mu to a dokonce ze zápletek vyšel s kvalitou více. Tuto převahu již v závěru dokázal bez problémů uplatnit a také zvítězil.

6. a 8. šachovnice

6. šachovnice Homolková – Myšička, v pozadí 8. šachovnice Suchomel – Janák

Celkové skóre tedy 7½:½, což překonalo veškerá naše očekávání. Ale nastoupili jsme prakticky s tím nejsilnějším, co na soupisce máme, zatímco soupeři přijeli dost oslabeni a toho naše silná sestava dokázala využít. Děkuji všem hráčům za hezké výkony, Petru Walkovi za zastoupení v roli kapitána a Janu Tesařovi za rozhodování zápasu.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 02 Březen 2014 21:38  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...