Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Havlíčkův Brod „C“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 4 : 4

TJ Jiskra Havlíčkův Brod „C“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 4 : 4

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Sestava pro desáté kolo Krajské soutěže se nerodila snadno. U zápasů venku trochu problémy míváme, ale tentokrát byly větší než jindy. Ještě v pátek odpoledne jsme měli šest hráčů a jen jedno auto. Možní řidiči jeden po druhém odmítali a situace již vypadala kriticky. Zachránil nás jako již po několikáté Alois Pokorný, za což mu patří velký dík. Sehnat osmého hráče již bylo o něco jednodušší a tak jsme mohli v neděli k zápasu vyrazit ve slabší, ale pořád poměrně solidní sestavě.

I přes očekávané zhoršení počasí jsme v dešti dojeli do Havlíčkova Brodu bez problémů a s časovou rezervou. V devět hodin tak mohl zápas začít.

A již krátce po desáté jsme se ujali vedení, když na 2. šachovnici Stanislav Mezlík – Petr Radvanovský zvítězil Standa hezkým útokem na krále, který ani nemusel dotáhnout do konce, jelikož se mu podařilo chytit černou dámu, která vyrazila do protiútoku.

pohled od 3. šachovnice

3. šachovnice Linhart – Huňáček, za nimi 2. šachovnice Mezlík – Radvanovský

Krátce poté skončili na 7. šachovnici Petr Štůla – Alois Pokorný. Náš hráč s černými držel vyrovnanou pozici, nebyl ohrožen a partie dospěla do pěšcové koncovky, kde již remíza byla zřejmá.

Po půl jedenácté jsem dohrál i já na 4. šachovnici Rostislav Štork – Jan Mottl. Nesehrál jsem dobrou partii. V zahájení jsem získal iniciativu a pěknou pozici. Nedokázal jsem z toho nic vytěžit, soupeř se dovyvinul, jeho figury se rozehrály a vypadalo to na ostré pokračování, kde bych to byl spíše já, kdo by bojoval o remízu. Zeptal jsem se tedy soupeře, zda ji nechce hned. A jelikož s nabídkou remízy souhlasil, byl stav upraven na 1:2 v náš prospěch.

pohled od 5. šachovnice

5. šachovnice Brož D. – Bazala

Ještě před jedenáctou skončily další dvě partie. Na 5. šachovnici David Brož – Vladimír Bazala se na remíze shodli ještě ve střední hře, kdy byla pozice ještě složitá, ale vyrovnaná a Vladimír tak zaznamenal důležitou remízu černými.

1. šachovnice

pohled od 1. šachovnice Kaser – Ciešlak

Méně radosti nám přinesla 1. šachovnice Jiří Kaser – Leszek Ciešlak. Leszek stejně jako já strávil sobotu pořádáním mládežnického turnaje Ligy Vysočiny a ani na něm se to neprojevilo dobře. Partie byla ostrá s opačnými rošádami, Leszek útočení trochu přehnal, přecenil své obranné možnosti a podlehl. Bylo tak vyrovnáno 2½:2½.

Zbývající tři partie přešly přes časovou kontrolu, na další změnu skóre jsme si tak musel počkat přes hodinu a půl. Kolem půl jedné to pak však šlo v rychlém sledu. Nejdříve 3. šachovnice Jaroslav Linhart – Jaroslav Huňáček, ostrá partie s opačnými rošádami. Když na šachovnici zůstaly jen těžké figury, byl již Jarda H. v časové tísni a asi patnáct tahů hrál na půlminutě. Přitom nedokázal vše propočítat a umožnil tlak bílého, který vyvrcholil obsazením volného sloupce a matovým útokem. Chvíli jsme tak prohrávali 3½:2½.

6. šachovnice

6. šachovnice Benda – Pibil

Vedení domácích však trvalo jen asi deset minut, než vyrovnala 6. šachovnice Vladimír Benda – Tomáš Pibil. Vladimír vyšel ze zahájení hůře, byl značnou část partie pod tlakem, ale podařilo se mu ho ustát a posléze i získat iniciativu. Stejně jako v předchozím případě partie dospěla do koncovky těžkých figur a v této situaci už černého zcela přehrál. Při realizaci poziční převahy sice dal své dvě věže za soupeřovu dámu a pěšce, což nebyla nejjednodušší cesta k výhře. Ale i když trochu složitěji, i tato cesta k výhře vedla, dvě černé věže nedokázaly trojici bílých pěšců s podporou dámy bránit v postupu, takže vyrovnáno 3½:3½.

8. šachovnice

8. šachovnice Janák – Satrapa, za nimi 7. šachovnice Štůla – Pokorný

Jako poslední dohrávali na 8. šachovnici Libor Janák – Jakub Satrapa. Libor hrál dobře, na soupeře od zahájení tlačil, pak však dobře nespočítal figurovou kombinaci a vyšel z ní s věží proti dvěma lehkým figurám. Po dalších výměnách na šachovnici zbyla bílá věž a černá dvojice střelců a již jsme neočekávali, že by to mohl Libor zachránit. Ale podařilo se mu to. Domácí hráč se až příliš soustředil na prosazení svého pěšce a dovolil výměny pěšců zbývajících. V závěru oba postupovali svým posledním pěšcem a Liborovi se šikovně podařilo dát svoji věž za černého střelce v situaci, kdy bylo zřejmě, že zbývající střelec chytá bílého pěšce jen za cenu, že přestane krýt svého pěšáka a ten tak padl. Se samotným střelcem již vyhrát nelze, takže remíza a remíza i celkově 4:4.

V zápase jsme jistě měli mnohem větší ambice, ale nakonec jsme za bod byli rádi, protože už to vypadalo na naši porážku. Mrzí nás to, ale rozhodně nelze hráčům, kteří v zápase nastoupili, nic vyčítat. Všem, co byli ochotni do Havlíčkova Brodu jet, patří velké poděkování, že umožnili důstojně zápas sehrát a nakonec i vybojovat bod.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 23 Březen 2014 21:39  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...