Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Viktorka Michálková na Mistrovství České republiky v Koutech

Viktorka Michálková na Mistrovství České republiky v Koutech

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

Kouty nad Desnou v okrese Šumperk jsou známé zejména svým největším lyžařským areálem na Moravě s jedinou šestisedačkovou lanovkou v České republice. Tentokrát jsme jsme tam ovšem nezamířili za lyžařským sportem (byť areál byl stále v provozu), ale coby doprovod naší dcery na 22. Mistrovství České republiky v šachu, které hostil ve dnech 8. až 15. března hotel Dlouhé Stráně.

Viktorka vloni ukončila svoji účast v nejmladší kategorii D8, která hrává samostatný turnaj a po Mistrovství Moravy a Slezska a Mistrovství Čech tak zamířila do kategorie D10, kterou může hrát ještě celou příští sezónu. Do místa turnaje přicestoval ještě její trenér GM Petr Velička, který svůj čas rozdělil ještě mezi dva jeho další svěřence. Na turnaj jsme nejeli s příliš velkými výsledkovými ambicemi, protože dílčí úspěchy v Lize Vysočiny mládeže nejsou v měřítkem v porovnání s absolutní českou špičkou této věkové kategorie a navíc většina soupeřek byla o rok starší, nicméně cílem byl výsledek kolem 50% uhraných bodů.

V kategorii D10, tedy ročník 2006 a mladší, startovalo celkem 20 dívek, které se utkaly v devítikolovém turnaji hraným švýcarským systémem, tempem 90 minut na partii s bonusem 30 sekund za každý provedený tah. Partie bylo nutno zapisovat a výsledek bude započítán na národní ELO.

První třetinu turnaje se zdálo, že vytčený cíl bude reálné splnit. Hned v první kole odehrála Viktorka velmi dobrou partii s pozdější suverenní vítězkou turnaje Olgou Dvořákovou (8,5 bodu z devíti partií!!) a paradoxně jako jediná v turnaji mohla získat s touto mimořádně talentovanou dívenkou celý bod. Fragment z jejich partie se nedávno objevil i na Novoborském serveru v rubrice „Co mládežníci nenašli“ a sami si můžete zkusit, zda vítěznou kombinaci, která ovšem zůstala za oponou, najdete zde.

Ve druhém kole hrála Viki s Magdalenou Muzikářovou, kterou velmi dobře zná z Ligy Vysočiny mládeže a s níž se již dříve několikrát utkala, aniž ztratila jediný bod. Ani tentokrát nedala „Majdě“ šanci a zvítězila černými ve 23. tazích. Los třetího kola ji přinesl soupeřku z nejtěžších, mistryni republiky z loňského turnaje D8 a účastnici Mistrovství světa v Budvě Annu Lhotskou. Hrubá chyba již v 7. tahu znamenala ztrátu kvality a Anička si v dalším průběhu partii již vítězství nenechala vzít. 4. kolo – sympatická Saša Kovářová – nejmladší účastnice turnaje. Průběh partie byl dlouho poměrně vyrovnaný, po kombinaci získala Viktorka materiální výhodu, kterou realizovala v 66. tahu v celý bod. Takže po 4 kolech zisk dvou bodů a hurá do dalších bojů...!

Ovšem tady by náš článek mohl klidně skončit. V následujících 5. kolech turnaje už naše hráčka nezískala s elově i výkonnostně zhruba stejně silnými soupeřkami ani bod a kalich hořkosti vypila do dna v posledním kole, kdy odmítla remízu, kterou ji Aneta Růžičková ve střední hře nabídla a násilnou hrou na výhru ztratila možnost bodovat alespoň v poslední kole. Netřeba dodávat, že na pokoji došlo i na slzičky. Hlavu vzhůru – jedeme dál. Snad následující sezóna v této věkové kategorii bude úspěšnější.

Zbývá dodat, že já jsem v Koutech sehrál národní OPEN, což byl více méně turnaj pro doprovodné osoby a trenéry, v němž jsem uhrál 5 bodů, ovšem tři prohry s ratingově mnohem slabšími soupeři si za rámeček nedám. Ve volném čase jsme abslovovali několik výletů, například pěší túru z Červenohorského sedla do Koutů, prohlídku zámku ve Velkých Losinách, exkurzi na přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně a výlet na Medvědí horu. Po cestě zpátky jsme vzpomínali na příjemné večery v hotelové restauraci (s mizerným připojením na internet, ale výborným pivem Radegast). „Život je hořký – bohudík!“ Výsledky kategorie D10 najdete zde.

Ve 2. kole si Viktorka poradila s Magdalenou Muzikářovou ze Světlé n. S.

Jak vidno, přípravu na soupeřky jsme vůbec nepodceňovali

hrubka 7,- a6?? v partii s Aničkou Lhotskou

Sašu Kovářovou z Tábora porazila Viktorka ve své nejdelší partii v turnaji

Saša Kovářová - Viki Michálková aneb dvě vlasatice

Viki tentokrát s živým koněm

Slečna Vaňková mi ukázala, jak se hrají šachy v Rakovníku

Před sestupem z Červenohorského sedla

Alespoň jsem si zkusila, jaké to je stát "na bedně"

Ve Velkých Losinách byla maminka Viktorky na mol...(u)

Aktualizováno Sobota, 29 Březen 2014 16:10  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...