Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Spartak Pelhřimov „A“ - ŠK Caissa Třebíč „B“ 3,5 : 4,5 aneb Olda hrdinou dne...

Spartak Pelhřimov „A“ - ŠK Caissa Třebíč „B“ 3,5 : 4,5 aneb Olda hrdinou dne...

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Předposlední kolo Krajského přeboru Vysočiny nám za soupeře určilo šachisty Pelhřimova, proti kterým se nám většinou nepříliš daří. Tentokrát tomu tak nebylo a zajímavou reportáž ze průběhu zápasu zpracoval Luboš Svíženský. Za fotografickým aparátem stál zastupující kapitán Rostislav Štork.

V utkání 8. kola Krajského přeboru jsme zajížděli do Pelhřimova k utkání s místním prvním týmem. Pelhřimov stejně jako my má nabitou soupisku, která však vždy nemusí znamenat úspěch. Soupeři se tak nacházejí až v druhé polovině tabulky a stejně jako my již o postup přišli v předchozích kolech. Na nás nastoupili v plné polní a vzhledem k mírné ratingové převaze na všech šachovnicích, vyjma druhé, byli mírnými favority.

Utkání probíhalo v přátelské atmosféře, cca po dvou hodinách hry končí v krátkém sledu tři partie. Pisatel těchto řádků ukořistil v Noteboomově systému pěšce, jelikož soupeř nehrál zahájení přesně. Soupeř však hraje dynamicky a kolem dvacátého tahu nabízí remízu, kterou se po konzultaci s kapitánem Rosťou rozhodnu přijmout, jelikož se domnívám, že soupeř má za pěšce kompenzaci. To mi potvrdí i později můj motor. Remíza. Druhý končí Leszek, také má soupeře s ratingem přes 2000 bodů a když nenajde cestu jak zasílit svou pozici postupem pěšce f2 – f4, dohodne se soupeřem na remíze a eliminuje tak dalšího nebezpečného soupeře. Třetí končí Jarda Huňáček. Černými rozehraje ambiciozně Volžský gambit a bez problému získává za obětovaného pěšce dostatečnou kompenzaci a tak může s klidným svědomím přijmout remízu. Po dvou hodinách hry je tak stav nerozhodný 1,5 : 1,5.

Do další hodiny končí dvě partie. Na první náš lídr Standa Věchet hraje černými s nejlepším hráčem domácích. Jelikož pozici nikde výrazně nevybočí z rovnováhy, oba hráči se spokojí i vzhledem k ostatním partiím s remízou. Další končí partii Standa Mezlík. Má bílé figury a hraje se zkušeným soupeřem, soupeř hraje velmi dobře a Standu tlačí, když už získává výrazně lepší pozici, překvapivě nabízí remizu a Standa se dlouho nerozmýšlí a trhá soupeři ruku. V poledne stav 2,5 : 2,5 a pohled na zbývající tři šachovnice vypadá velmi dobře. Laďa a Olda výrazně lepší, Rosťa malinko horší. Šestý končí Rosťa, má velmi zkušeného soupeře a jeho úkol zní udržet ho na uzdě. Hraje se zavřená sicilka a ze začátku stojí Rosťa velmi dobře. Postupně se však karta přelévá na soupeřovu stranu, soupeř však ztrácí mnoho času a nedokáže v kisně najít cestu k výhře a Rosťa soupeře ke konci může soupeře bez problému zvěčnit v dámské koncovce.

Celkově tři – tři. První a jak se ukáže jediný a rozhodující rezultát přináší Olda Sedláček a stává se tak hrdinou dne. Soupeři uzme pěšce a čeká ho tak technická pozice s dlouhou realizací. Soupeř však nechce čekat na pomalou smrt a hraje aktivně, zaleze však králem na h-sloupec, Olda bleskurychle soupeřova krále odřezává a snaží se uplést matovou síť. Soupeř se však brání jako Mravkolev (postava ze Sekorova Ferdy Mravence, která proslula urputnou obranou), nicméně hrozbu matu musí vyřešit odevzdáním střelce a bez figury volí raději kapitulaci.

Poslední dohrává Laďa Vojtěch, partie je velmi dynamická a divoká, Laďa uzme celou věž, situace na šachovnici je však tak nepřehledná, že nedokáže pozici realizovat a ta přechází do koncovky, kdy prosazuje volné pěšce za pomoci V + J proti V + S. Prochází kolem výhry, ale výsledná věžovka je remízová a my vyhráváme 3,5 : 4,5.

Rosťa skvěle zvládl roli kapitána. Tam kde jsme měli ratingově disponovanější soupeře jsme remizovali a jediný Olda s ratingem navíc vyhrál. Je krásné slunečné odpoledne a my se vracíme k domovu spokojeni, jelikož jsme po Náměšti zdolali dalšího skvělého soupeře.

A propos, proč jsme takové výkony nepodávali již dříve?

Aktualizováno Pondělí, 31 Březen 2014 19:21  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...