Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Turnaj šachových nadějí Frýdek – Místek

Turnaj šachových nadějí Frýdek – Místek

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Letošní prodloužené velikonoční svátky jsme slavili na severu Moravy ve Frýdku Místku, kde naše dcera Viktorka hrála svůj první mezinárodní turnaj „Turnaj šachových nadějí“. Šlo v pořadí již o 35. ročník turnaje jehož se zúčastnilo celkem 260 hráčů ze 13 zemí světa.

Frýdek-Místek je statutárním městem Moravskoslezského kraje, které se nachází na obou březích řeky Ostravice a vzdáleno 17 km od Ostravy. Je větší než Třebíč, má téměř 58 tisíc obyvatel a je významou průmyslovým centrem. Nejznámějším rodákem je asi básník Petr Bezruč, ale narodili se zde např. i herci Jaromír Dulava a Ivana Chýlková, režisérka Irena Pavlásková, folkový zpěvák Pavel Dobeš (který měl šokoval v pořadu Všechnopárty přiznáním, že je otcem devíti dětí) a také bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Galásek.

Pořadatelé nabídli jednu z alternativ ubytování čtyřhvězdičkový hotel Afrika, který poskytnul účastníkům turnaje a doprovodu výraznou slevu a kde jsme byli s poskytnutými službami maximálně spokojeni. Výborné prostředí poskytuje zejména přilehlá restaurace „Jiný svět“ v irském stylu. Webové stránky hotelu a restaurace si můžete prohlédnou zde.

Viktorka byla přihlášena do turnaje dětí do devíti let, jehož se zúčastnilo celkem 56 chlapců a dívek, kteří změřily své síly v netradičně 8 kolech turnaje hraným švýcarským systémem tempem 1,5 hodiny na partii s přidáním 30 vteřin za každý provedený tah. Úvod turnaje se jí stejně jako na Mistrovství republiky D10 vydařil, když v prvním kole porazila Jiřího Pavelku z Beskydské šachové školy a ve druhém remízovala s Danielem Husou z ŠK ERA Poštovní spořitelna Praha. Tím se dostala na přední stoly a následovaly nepříjemné tři prohry po sobě s hráči nasazenými jako č. 18, 3 a 10 tedy s Šimonem Jirouškem – Klub šachistů Říčany, Filipem Neumannem ŠK Slávia Orlová a Janem Rouskem ŠK ERA Poštovní spořitelna Praha. Další bod přišel až v 6. kole, když porazila syna ruského velmistra Ivanova. Malý Alexander hraje za Duras Brno. Následoval však prohra s Matyášem Kaňákem z BŠS Frýdek-Místek po hrubé chybě v Ruské obraně, když tento špatný tah je uváděn ve všech učebnicích o zahájení a stejným výsledkem skončila bohužel i partie posledního kola s Ondřejem Krefkým z Dolního Beneševa. Konečným výsledkem je tedy zisk 2,5 bodu z 8 partií. Konkurence však byla silná a je trochu paradoxem, že kromě Rusa Ivanova, který však žije s rodiči v Brně, nepotkala Viktorka v turnaji žádného cizince a odehrála jej se samými chlapci!

Během pobytu jsme se ještě stačili vykoupat v aquaparku Tropikana v polském městě Wisla, navštívit v Karviné bydlící přátele (MUDr. Canibal je předsedou klubu extraligové Karviné) a ostravskou ZOO.

Konečné výsledky turnaje naleznete zde.

Veškerou fotodokumentaci měla jako obvykle na starosti maminka mladé šachistky.

Turnaj začíná - jdeme na to!

O tohle se hrálo...

Před vstupem do Národního domu

S kamarádkou Alicí Habinovou z Kuřimi

Vše připraveno k dalšímu kolu

Pohled do hracího sálu Národního domu

Aktualizováno Čtvrtek, 01 Květen 2014 08:14  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...