Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články OPEN Vysočina 2014 očima jednoho z účastníků

OPEN Vysočina 2014 očima jednoho z účastníků

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 10
NejhoršíNejlepší 

Již podruhé se v Třebíči (hotel Atom) v rámci celoročního programu Czechtour konal ve dnech 17. – 24. 5. 2014 jubilejní 10. ročník OPENu Vysočina. Na startovním poli se sešlo celkem 63 hráčů (škoda, o jednoho víc a symbolika mohla být naplněnaLaughing), a to nejen z českých zemí, ale rovněž z Ruska, Ukrajiny, Anglie, Lotyšska, Německa a Norska. Organizátorem turnaje byla společnost AVE-KONTAKT s.r.o., spolupořadatelem šachový klub Caissa Třebíč.

Zahájení OPENu Vysočina 2014

Jako už tolikrát jsem nerespektoval léty prověřenou zkušenost, že šachový turnaj se nemá hrát při zaměstnání, neboť v práci člověk myslí na šachy a při šachové partii se soustředí spíš na pracovní záležitosti. Tato okolnost sice byla na mých výkonech patrná, dávaly mi zabrat zejména časové tísně způsobené pozdními příchody k partiím, avšak své účasti vůbec nelituji. Jednak jsem se setkal se spoustou zajímavých lidí, a dokonce, považte, se mi podařilo připsat 1 elo bodKiss.

Bratrovražedný boj Svíženský - Svoboda

 

Bratrovražedný boj Bazala - Bradáč

V prvním kole jsem podle předpokladu narazil na ratingově slabšího hráče. Zvolil jsem nenáročné zahájení a využil až soupeřových zaváhání ve střední hře.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Závěrečná pozice Ciešlak – Brhlík 

Partie trvala poměrně dlouho, takže jsem, ač byla sobota, spěchal po několika Prazdrojích domůSurprised. Ráno pak brzké vstávání a příprava na mezinárodního mistra Maxima Chetverika, jehož mi přiřkl nemilosrdný los. Našel jsem, co hrává na Volžský gambit (veskrze nenáročná varianta), a těšil se, jak lehce černými vyrovnám. Jenže ouha!

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Chetverik – Ciešlak 

V pozici zvěčněné na předchozím diagramu přišlo 12. – d6???. Domníval jsem se, že je již zahrán tah Vxb6 a usilovně vzpomínal, jak pokračovat. Z dumání mě vytrhlo až přece jen po chvíli zahrané 13. Dxc6 (soupeř zřejmě nevěřil svým očímYell), načež jsem se vzdal. Byl to nejkratší duel 2. kola, proto si někteří třebíčští hráči mysleli, že jsem ani nedorazil do hracího sálu a nechal si partii zkontumovatMoney mouth.

Z tragédie s nádechem frašky jsem se docela rychle otřepal. Ve třetím kole jsem vedl bílé proti Andreji Baraniukovi.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Baraniuk po 18. tahu černého 

Černý se tvářil celkem spokojeně. Snad se opájel nadějí, že získává figuru, z klidu jej vyvedlo až 19. Vxe7! Po 19. – axb5 20. Sa3 Ve8? 21. Jxf7 byl konec.

Pondělí. Všední den nejhorší ze všech. Pozdní příchod k partii 4. kola. A ještě snad Vlastimil Karban tušil, že královsko-indickou výstavbu proti francouzské opravdu nemusím. Přesto remíza, a to možná černý už stojí perspektivněji. Posuďte sami:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

Z práce rovnou k partii aneb Karban - Ciešlak

Úterý. Bílými to zkouším proti Lukáši Karáskovi, který je však šachově na výši. Zhlédnutí se v pseudoútoku k cíli nevedlo. Ježkovité struktury jsou velmi dynamické.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Karásek – vychutnávka v podobě 30. – Jd5 

Plán účastnit se středečního ranního blicáku (dovolená!) vzal za své, když jsme s jedním nejmenovaným kolegou vzdávali hold krásám noční Třebíče (i když severovýchodně od Podklášteří je to vlastně docela hnusnéYell) a ráno pak zvítězila moje vrozená lenost Innocent. Odpoledne jsem logicky pokračoval v předchozích výkonnostních kolejích. S povděkem jsem přijal nabídku remízy v mnohem horší pozici od Vladislava Obůrky:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Závěrečná pozice Obůrka – Ciešlak 

Domácí proti domácímu - Bazala - Tesař

Rychle jsem naproti tomu zvítězil ve čtvrtek proti Lukáši Bachanovi (po dlouhé době jsem ve vážné partii zahájil tahem 1. e2 – e4).

Vpravo vítěz turnaje Sevastian Plischki

Pátek a Alexandre Andreev. Kámoš Chetverika, tudíž se mě vůbec nebojí Surprised. Pozdní příchod (skoro 40 minut), probíhají u nás totiž ústní maturity. Po čertech nepovedená partie. A soupeř si navíc s taktikou vyloženě tyká.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Andreev – Ciešlak po 30. tahu bílého 

Hába - Walek

Sobota ráno. Pokud nevyhraji, ztrácím pracně vydobyté elo, jež mi vyšlo poprvé přes 2000. Podruhé se odhodlávám k 1.e2 – e4 a zdolávám hradby Caro-Kannu Vladimíra Majerika (copyright Vlastimil Jansa).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Majerik – černý vzdává 

Nakonec skončím na horším místě, než jsem byl nasazen, ale, jak jsem již předeslal, připisuji 1 elo bod. Příjemný turnaj, o němž se lze dočíst i na našem nejsledovanějším šachovém serveru. Výsledky si může ctěný čtenář pohlédnout zde. Tak za rok, snad, v Třebíči opět na viděnou!

Krajští vítězové

Diplom předaný na Openu Vysočina pro Caissu Třebíč

Aktualizováno Neděle, 08 Červen 2014 21:51  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...