Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Silko Gambit Jihlava „D“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 4 : 4

Silko Gambit Jihlava „D“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 4 : 4

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Nový ročník Krajské soutěže jsme zahájili v Jihlavě, kde jsme se utkali s Gambitem „D“. Papírově jsme byli favority, ale když nemohli hrát dva hráči základní sestavy, síly se poněkud vyrovnaly. Navíc na začátku sezóny, kdy jsme ještě všichni nerozehraní, se může stát cokoliv, papírová síla až tak neznamená.

Nastoupit nemohli Standa Mezlík a Radek Kulovaný, ale dalších zájemců o hru bylo dost, trochu problém byl s dopravou, ale ochotně nám pomohli otec a syn Svobodovi, kteří zaplnili uvolněná místa a navíc vyřešili otázku druhého auta. Bohužel Davidovi nebylo dobře, takže ještě ráno jsme sháněli náhradu. Na poslední chvíli zaskočil Tomáš Zelený, za což mu patří velký dík, že jsme nemuseli jet v sedmi.

Vyrazili jsme tedy v plné sestavě a přes hustou mlhu jsme dorazili do Jihlavy i s časovou rezervou. V deset hodin (v Jihlavě se hraje o hodinu později, než je v Krajské soutěži obvyklé) tedy mohlo utkání začít.

Nejdříve, již v 10:40, skončila partie na 5. šachovnici Miloslav Vedral – Vladimír Benda. Domácí hráč rozjel bílými ostrý útok a nabídl remízu. Tu náš hráč po kratším zvažování přijal. A myslím, že udělal dobře, postup bílého vypadal poněkud nebezpečně.

pohled od 5. šachovnice

v popředí 5. šachovnice Miloslav Vedral – Vladimír Benda

Další remíza přibyla až po více než hodině v 11:50 na 3. šachovnici Karel Došek – Vladimír Bazala. I v tomto případě jsme byli za remízu rádi. Vladimír musel při přechodu do koncovky těžkých figur odevzdat pěšce, aby se nedostal do zcela pasivní pozice. Ale po výměně věží vznikla dámská koncovka, kde i s pěšcem méně již bylo možno remízu udržet. Takže před dvanáctou hodinou stav 1:1.

3. šachovnice

3. šachovnice Karel Došek – Vladimír Bazala

Dvě remízy s černými vypadaly jako dobrý začátek, ale pak se situace dobře nevyvíjela. Kamil Svoboda na sedmé šachovnici již delší dobu bojoval marný boj bez figury a několika pěšců. Tomáš Zelený na osmičce sice po ztrátě pěšce dokázal soupeři vytvořit dvojpěšce, takže pozice vypadala docela vyrovnaně, pak však padli další jeho pěšci a domácí hráč se svými směřoval k proměně v dámu. Naopak lépe pro nás se vyvíjela jen partie Libora Janáka na šesté šachovnici. Za této situace jsem odmítal nabídku remízy. Nicméně za chvíli jsem byl nucen ji sám nabídnout, protože soupeř pozici dobře ubránil a více než remízu už se vytěžit nedalo.

7. a 8. šachovnice

7. šachovnice Michal Svoboda – Kamil Svoboda a 8. šachovnice Tomáš Zelený – Lukáš Valenta

To však bylo už za příznivějšího stavu, krátce před jednou hodinou jsme zabodovali na druhé šachovnici Tomáš Košut – Stanislav Teplý. Domácí hráč se bránil Pircovou obranou, nicméně hrál ji poměrně pasivně a Tomáš ho zatlačil a přehrál. Bílý král bez rošády v docela obnaženém postavení sice vzbuzoval jisté obavy, ale černý ve své pasivní pozici toho využít nemohl, Tomáš sehrál partii opravdu hezky a vybojoval důležitý bod.

Teď už to vypadalo minimálně na výsledek 4:4, takže jsem remízu již s klidem nabídl. Soupeř ji přijal, takže na 4. šachovnici Rostislav Štork – Marek Pauš dělba bodu. V partii jsem v zahájení vytvořil soupeři izolovaného dvojpěšce, takže jsem měl cíl svého tlaku. Ale jak píši výše, soupeř to bránil dobře, také jsem možná nepostupoval nejpřesněji, takže žádnou výraznější výhodu se mi vytěžit nepodařilo a partie skončila zaslouženou remízou. Partii si lze přehrát zde.

1. šachovnice

v popředí šachovnice, na kterých jsme zaznamenali výhry: 1. šachovnice Robert Hrad – Lukáš Bachan a 2. šachovnice Tomáš Košut – Stanislav Teplý

Krátce po uzavření naší remízy přišla velmi potěšující zpráva z první šachovnice Robert Hrad – Lukáš Bachan. Partii jsem neviděl, Lukáš potvrdil výbornou formu a rázem se utkání otočilo až k očekávání našeho vítězství. V 13:10 jsme vedli 3½:1½ a zbývaly dohrát partie na třech posledních šachovnicích. Na sedmé a osmé jsme byli smířeni s prohrami, ale na šesté stál Libor pořád na výhru, takže jsme počítali s rozhodujícím bodem.

6.-8. šachovnice

nestává se často, aby nejdelší boj v obležení diváků probíhal na posledních šachovnicích

Na sedmé šachovnici Michal Svoboda – Kamil Svoboda a osmé Tomáš Zelený – Lukáš Valenta naši hráči své partie skutečně již udržet nemohli, ale bohužel Liborova výhra se nekonala. Na šesté šachovnici Libor Janák – Michal Daniel jsme zapsali remízu a celkově tak zápas o půl druhé skončil 4:4.

6. šachovnice

6. šachovnice Libor Janák – Michal Daniel v situaci, kdy již Libor zvítězit nemohl

Liborovy partie je škoda, měl ji vyhranou několikrát a několikrát místo razantního řešení zvolil nějaký jistější postup, aby nakonec skončil ve stále vyhrané věžové koncovce se dvěma pěšci navíc. Bohužel jednoho ztratil a s jedním pěšcem už partie vyhrát nešla. Daň nerozehranosti, jinak takové partie Libor zkušeně vyhrává. Ale remíza je ještě dobrý výsledek, po letní pauze se stávají i mnohem horší přehmaty.

výsledky na šachovnicích

Děkuji družstvu za hezký výkon, za vybojování bodu a příjemně strávenou neděli.

Aktualizováno Pondělí, 03 Listopad 2014 21:30  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...