Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Pivovar Dalešice "A" vs. Sokol Postoupky 5:3

ŠK Caissa Pivovar Dalešice "A" vs. Sokol Postoupky 5:3

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Tak jsme se konečně dočkali zahájení soutěží. Áčko bylo po dobrovolném návratu do 2.ligy zařazeno nezvykle do skupiny E sahající územně od Třebíče po Zlín s převahou družstev z Brna a okolí. Budeme se tedy letos utkávat většinou s družstvy pro nás exotickými, se kterými nemáme zkušenosti.

Prvním takovým soupeřem byli v prvním kole hosté ze Sokola Postoupky, tedy z menší obce v okolí Kroměříže. Byli jsme zjevně exoty i pro hosty, z nichž se někteří ocitli v Třebíči poprvé. Snad proto včas dorazila pouze polovina z nich. Zbytek ve druhém vozidle přijel se zpožděním asi 20 minut. Z jejich vyprávění na kuřárně jsem vyrozuměl, že nejprve zabloudili ve Velkém Meziříčí a dojeli až do Měřína, a poté maje jako orientační bod market Albert, u kterého měla naše hrací místnost být, se ocitli u Albertu na výpadovce na Znojmo.

Novému kapitánu Luboši Svíženskému se podařil dlouho nevídaný úspěch a nastoupili jsme v základní sestavě. V té až na výjimku zahraniční posily IM Ivanova nastoupili i v průměru ratingově zhruba stejně silní hosté. Tomu odpovídal i průběh zápasu. Po prvních třech hodinách byl stav stále 0:0 a vše podstatné se odehrálo v poslední půlhodině před časovou kontrolou, ve které skončilo 7 partií. Nejsem si jist přesným pořadím jejich ukončení, neboť jsem měl dost svých starostí. Vím jen, že ve zhruba stejné době skončily remízami partie na 3. šach. Eva Kulovaná - Ondřej Karlík a 8. šach. Petr Večeřa - Vladislav Sládek.

 

Vláďa Sládek, naše nová posila na 8.desce

 

naši Slovenští spolubojovníci Ledňo a Jaro, mezi nimi Eva Kulovaná

Eva soupeře v jedné ze základních variant Caro-Kanu strategicky přehrála, stála značně lépe, nicméně poté výhodu vypustila a partie skončila věčným šachem. Její partner a naše nová posila Slávek remizoval po oboustranně opatrně vedené partii, ve které bylo zřejmě motivací soupeřů hlavně neprohrát, a která tak nevybočila z rovnováhy. Téměř současně dále skončili naši slovenští přátelé a posily. Jaromír Bednář na 2.šach. černými proti Martinu Bačákovi postavil svoji oblíbenou výstavbu e5,d6,c6,Jd7,Se7, Dc7 atd. kterou hraje na cokoli a bílý udělal pro tyto pozice obvyklou chybu tím, že se pokusil tuto stísněnou leč dynamickou výstavbu násilím vyvrátit. Tato snaha vedla pouze k vymrštění Jaromírových figur vpřed a rozhodujícím materiálním ziskům, po kterých musel soupeř kapitulovat. Martin Lednický na 4. šach. proti Romanu Brázdilovi rozehrál černými divokou variantu francouzské, ve které se již v 10.tahu ocitla bílá dáma na h8 a černá věž na g7. Po výměně dam se jevila pozice Martina pasivní, neměl se špatnými střelci proti jezdcům bílého pořádně za co zabrat, v nouzi musel odevzdat bez kompenzace kvalitu a prohrál. Zápas se tak rozhodoval na 5. až 7. šachovnici. Nejprve na sedmičce předvedl v partii  Roman Bradáč - Martin Dungl Roman, že dámská indická nemusí být nudné zahájení. Vyvolal v ní postupem c5 krátkou divokou taktickou přestřelku, kterou lépe spočítal, získal rozhodující materiální převahu a přinutil soupeře k rezignaci.

 

Jan Tesař a Petr Walek

Na šestce Jan Palášek - Jan Tesař se pisatel těchto řádků černými dopustil v zájmu zisku iniciativy v zahájení oběti pěšce, která sice možná byla opodstatněná strategicky, leč těžce děravá takticky. Ani soupeř však naštěstí neviděl vše, co měl, a tak po výměně dam a oběti druhého pěšce vznikla nestandardní pozice, ve které černý dostatečně krytý strašný pěšec e3 zamezoval v rozumném pohybu celé bílé armádě Va1, Sc1, Sb3 při konstelaci pěšců a2,b2,c2 a c4 a jednalo se o to, zda se rychleji podaří bílému rozhýbat figury a pěšce nebo černému s pomocí zbytku sil toho pěšce protáhnout do dámy. I s přispěním nepřesností soupeře v časové tísni došlo na druhou z možností a bílý se před ztrátou věže nuceně dané za tohoto pěšce musel vzdát. Na 5. šachovnici

Petr Walek

Petr Walek - Pavel Navrátilík zahrál černý v Najdorfově variantě sicilské na 6.Sg5 podivnou novinku e5. Petr přesvědčivě předvedl, proč diagonálu a2-g8 i pole d5 pro jezdce takto bez boje vydávat nelze, získal velkou poziční převahu, následně ji přeměnil v materiální a zaslouženě vyhrál. Za rozhodnutého stavu 5:2 zůstal po kontrole neskončený pouze duel lídrů na 1. šachovnici

Petr Buchníček jako hráč

Petr Buchníček jako rozhodčí

Petr Buchníček - Martin Dvořák. Dle vyjádření Petra, který byl určitě limitován i povinnostmi rozhodčího zápasu, se ve zhruba vyrovnané pozici dopustil hrubé chyby. Po kontrole jej čekal neradostný boj jeho věže se dvěma střelci soupeře při stejném počtu pěšců. Přes veškerou snahu se převaze dvojice střelců nedalo odolat, takže nakonec 5:3.

Myslím, že se vzhledem ke kvalitě soupeře jedná o úspěšný a kvalitní vstup do sezony, a můžeme se těšit na další zajímavé boje.

první 4.desky

Aktualizováno Úterý, 04 Listopad 2014 12:39  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...