Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč „C“ – TJ Žďár nad Sázavou „C“ 5½ : 2½

ŠK Caissa Třebíč „C“ – TJ Žďár nad Sázavou „C“ 5½ : 2½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Ve druhém kole Krajské soutěže jsme na domácí půdě přivítali Žďár nad Sázavou. V souboji C týmů jsme byli papírovými favority, což platilo i přes absenci naší první šachovnice Lukáše Bachana. Byla to absence jediná, takže naše sestava byla stále poměrně silná s jen jedním náhradníkem.

Zápas začal krátce po deváté hodině a na první skončenou partii jsme čekali až do půl dvanácté. Jako první skončili na 8. šachovnici Martin Fousek – Zbyněk Ševčík. Zbyněk v poslední době moc nehrál, nicméně nedostatek herní praxe na něm vidět nebyl, brzy získal pěšce a po většinu partie stál lépe. V koncovce se však jeho mladý soupeř dobře bránil, vybojoval pěšce zpět a po vyčerpání všech možností skončila partie remízou.

8. šachovnice

pohled od 8. šachovnice Martin Fousek – Zbyněk Ševčík

Jen o pár minut později jsme zaznamenali výhru na 1. šachovnici Stanislav Mezlík – Zdeněk Rosecký. V té době jsem ještě měl co dělat ve své partii, tak jsem ani neviděl, jak Standa zvítězil. Pozice mi připadala docela vyrovnaná, ale po chvíli již měl Standa o figuru více.

1. šachovnice

v popředí 1. šachovnice Stanislav Mezlík – Zdeněk Rosecký, za nimi 2. šachovnice Pavel Prášil – Tomáš Košut

Stav 1½:½ vydržel půl hodiny, pak kolem čtvrt na jednu skončily v rychlém sledu tři partie. Nejdříve ta moje na 4. šachovnici Rudolf Řezáč – Rostislav Štork. S partií jsem byl docela spokojen, dařilo se mi i s černými dosáhnout mírného tlaku, ale soupeř reagoval dobrou protihrou a postavení vypadalo vyrovnaně. Pak se však bílý dopustil přehmatu, po kterém ztratil věž. I s věží méně útočil na mého krále a musel jsem dávat pozor na matové hrozby. Ale podařilo se mi je vykrýt a pak už materiální převaha rozhodla. Partii si lze přehrát zde.

Takřka současně skončili na 2. šachovnici Pavel Prášil – Tomáš Košut. Tomáš jako černý byl pod tlakem, aktivita bílého vypadala nebezpečně, ale Tomáš ohrožení svého krále nepřipustil. Partie dospěla do koncovky stejnopolných střelců, ve které již aktivita byla na Tomášově straně. Koncovku sehrál opravdu dobře a zaznamenal další bod na naše konto.

A jen o pár minut později ukončili partii na 7. šachovnici Radomír Kulovaný – Jan Fousek. Radek je zkušený hráč a i když v minulé sezóně moc nehrál, nebyla na něm pauza nijak znát. Od zahájení měl pěšce navíc a postupně svoji převahu zesiloval. Postupem pěšce donutil soupeře k odevzdání figury a koncovka s jezdcem navíc byla již jen věcí techniky a Radek ji bez problémů dovedl k výhře. V 12:20 jsme tedy vedli 4½:½ a vítězství již bylo naše.

7. šachovnice

v popředí 7. šachovnice Radomír Kulovaný – Jan Fousek

Zbývající tři partie se dohrávaly za již rozhodnutého stavu. Nejdříve kolem jedné hodiny odpolední zakončili na 3. šachovnici Vladimír Bazala – Petr Pelikán. Hrála se sicilská s malými rošádami, boj se odehrával především na dámském křídle, kde Vladimír získal značnou prostorovou převahu. Jeho tlak vyvrcholil ziskem kvality. V závěru se však černému podařilo pozici zablokovat a materiální převahu nešlo uplatnit, partie tedy skončila remízou.

3. šachovnice

3. šachovnice Vladimír Bazala – Petr Pelikán

O čtvrt hodiny déle trvaly zbývající dvě partie. Na 5. šachovnici Vladimír Benda – Pavel Kuda bílý v zahájení přehnal svoji aktivitu a ztratil figuru. Tu ve střední hře vybojoval zpět, ale za cenu tří pěšců. A byli to spojení volní pěšci f, g, h, takže s touto převahou mohl být žďárský hráč velmi spokojen a postupně ji uplatňoval k výhře. Vladimír měl výrazně lepší čas, až o hodinu, tak hrál partii do konce, zkoušel, zda soupeř s omezeným časem ještě neudělá nějakou chybu. Ale i s několika málo minutami to černý zvládl a nenechal si výhru uniknout.

5. šachovnice

5. šachovnice Vladimír Benda – Pavel Kuda

A ihned po páté šachovnici ukončili partii na šachovnici šesté Josef Fišar – Libor Janák. Libor v průběhu získal kvalitu, ale v závěru musela jeho dvojice věží hlídat poslední řadu, aby nehrozila proměna soupeřova pěšce, takže se materiální převaha prosadit nedala. Ve čtvrt na dvě tak bylo hotovo s celkovým skóre 5½:2½ v náš prospěch.

6. šachovnice

6. šachovnice Josef Fišar – Libor Janák

Děkuji všem hráčům za hezké výkony a bezproblémové vítězství.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Středa, 19 Listopad 2014 01:09  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...