Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Havlíčkův Brod A 2 : 6 aneb nedělní debakl

Caissa Třebíč B – Havlíčkův Brod A 2 : 6 aneb nedělní debakl

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po volnu v prvním kole vstoupilo jako poslední z oddílu do bojů rovněž béčko a jednalo se o vstup značně neslavný, byť je výsledek vzhledem k průběhu zápasu až příliš krutý. Obě družstva nenastoupila v optimálních sestavách a minimální rozdíly v ELO dávaly tušit zajímavý a vyrovnaný zápas.

Takovým taky první asi 2,5 hodiny byl. Poté skončily téměř současně remízami partie na 5.a 6. šachovnici Stanislav Mezlík - Ondřej Beránek a Tomáš Reichel – Jaroslav Huňáček. Standa i Jarda  přijali nabídky remízy soupeřů v nejasných pozicích poté, co jim bylo kapitánem doporučeno, ať se rozhodnou podle toho, jak se cítí. Asi se necítili.

Na sedmičce Rostislav Štork – Zdeněk Ježek se Rosťovi partie nepodařila. Nejprve přešel v zahájení a rané střední hře kolem několika nadějných možností, poté připustil nebezpečnou protihru černého na královském křídle a na taktiku prohrál.

Na poslední šachovnici Miroslav Holata - Vladimír Bazala se odehrál velký boj. Vladimír nejprve obětoval figuru za 2 pěšce a lepší souhru figur, poté získal další pěšce a následně přešel po transformaci materiálu do na dřevo snadno vyhrané koncovky. Tato výhra velkého bojovníka byla však posledním, co nám mohlo udělat radost, protože na prvních čtyřech deskách jsme prohráli ostudných 0 : 4.

Na čtyřce Vítek Veselý – Luboš Svíženský se Lubošovi příliš nepovedlo už zahájení, dostal se s králem v centru pod tlak a po pozdní rošádě i pod aktivitu soupeře na královském křídle. Když už se mu podařilo všechny problémy vyřešit a Fritz hlásí rovnou pozici, dostává se partie od 25. tahu pod oboustrannou časovou tíseň. V této se dopouští Luboš hrubky a musí v 37. tahu kapitulovat.

O definitivní zvrat zápasu se postarat autor této zprávy na trojce v partii Jan Tesař – Jan Mašek. V pozici hodnocené Fritzem na plus 2,38 se bohužel dopustil pro něj typického blikance a zapomněl ustoupit dámou na d5 napadenou jezcem z f6. Soupeř si dámu rád sebral a bylo po partii.

V partii lídrů Stanislav Věchet – Roman Vincze měl Standa dlouho ve slovanské poziční převahu a pustil se v lepší pozici neohroženě do útoku na černého krále. Ten se však na taktiku nějak nepovedl a po kontrole  zůstal bílému pouze deficit tří pěšců v koncovce, se kterým se již nedalo nic dělat.

Poslední končili na dvojce Filip Vala – Petr Bělohlávek. Zajímavé zápletky ve střední hře si netroufám hodnotit, po kontrole měl Petr kvalitu méně a měl za ni jako kompenzaci pěšce a krásného krytého jezdce na e4. Netroufám si bez analýzy na jednoznačný názor, zda se pozice dala za Petra udržet, nicméně  záchrana se mu v časové tísni na půlminutě nepodařila a hrůza byla dokonána.

Další kolo nás čeká výjezd do Humpolce, kde se musíme pokusit o první body. Výhodou dnešního výkonu je, že ten další  horší už snad být ani nemůže a mohou nás čekat jen zlepšení.

Aktualizováno Středa, 26 Listopad 2014 00:42  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...