Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Humpolec „B“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 5 : 3

Jiskra Humpolec „B“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 5 : 3

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Ve třetím kole Krajské soutěže jsme zavítali do Humpolce. Byli jsme sice papírově silnější, ale domácí tým je složen z mladých hráčů, kteří se neustále zlepšují, a jejich skutečná síla již je vyšší, než ukazuje elo. Za favority jsme se tedy rozhodně nepovažovali, a když nám navíc chyběli dva hráči základní sestavy, očekávali jsme vyrovnaný boj a napínavý zápas.

Zápas začal přesně v 9:00. Vyjeli jsme s dostatečnou časovou rezervou, takže jsme do Humpolce dorazili včas i přes nepřízeň počasí a nepříjemné náledí. Na první skončené partie jsme museli počkat do jedenácté hodiny. Nejdříve nás potěšila 8. šachovnice Kamil Svoboda – Jiří Vincenc, kde Kamil zaznamenal své první vítězství v Krajské soutěži. Kromě díků za pomoc s dopravou tak dnes i velká gratulace.

Naše vedení mohla vzápětí zvýšit 6. šachovnice Libor Janák – Matěj Kulík. Libor měl převahu několik pěšců, postupoval k poli proměny, když v tom vidíme, že mu soupeř pronikl dámou do jeho pozice a dává mat. Velká škoda, místo dvoubodového vedení tak krátce po jedenácté 1:1 a pohled na ostatní partie nic dobrého nesliboval.

1.-3. šachovnice

zleva 1. šachovnice Pavlíček – Bachan, 2. šachovnice Košut – Machala, 3. šachovnice Klubal – Bazala

A skutečně podezřelé pozice vedly jen k problémům našich hráčů. Nejdříve v pravé poledne na 1. šachovnici Robert Pavlíček – Lukáš Bachan musel Lukáš vzdát, když v ostré partii s opačnými rošádami se útok bílého ukázal jako silnější a rychlejší. V rychlém sledu následovala 7. šachovnice Vít Zadina – David Svoboda, kde domácí hráč prokázal více zkušeností a Davida, který měl za sebou sobotní turnaj Ligy Vysočiny, přehrál. Prohrávali jsme tak již 3:1.

Na 2. šachovnici Tomáš Košut – Miroslav Machala partie nevybočila z rovnováhy. Při přechodu do koncovky se ještě Tomáš snažil situaci zkomplikovat dočasnou obětí pěšce, ale remízový výsledek již zvrátit nešlo. Naději pro náš tým ještě na chvíli přinesla 5. šachovnice Vojtěch Kříž – Vladimír Benda. Bílý se do našeho hráče pustit útokem na krále, nicméně prorazit se mu nepodařilo a Vladimír mezitím ovládl volný sloupec a vytvořil si volné pěšce. Po odražení útoku pak svoji výhodu zkušeně realizoval a partii vyhrál. Sníženo na 3½:2½.

5.-8. šachovnice

druhá polovina šachovnic, zleva 5. šachovnice Kříž – Benda, 6. šachovnice Janák – Kulík, 7. šachovnice Zadina – Svoboda D., 8. šachovnice Svoboda K. – Vincenc

Zbývající dvě partie však v té době již byly jednoznačně lepší pro domácí hráče. Na 4. šachovnici Rostislav Štork – Jan Ptáček jsem s bílými nerozehrál partii úplně dobře, trochu jsem tápal, jaký plán zvolit. Soupeř naopak takticky vyčkával s rošádou a teprve, když jsem začal útočit, schoval krále na stranu, kde byl více v bezpečí. Útokem na krále se mi rozhodnout nepodařilo, nicméně získal jsem figuru, kterou jsem však vzápětí svojí chybou vrátil a opět jsem stál dost špatně. V závěru v již prohrané pozici jsem místo delšího odporu zvolil pár agresívnějších tahů, abych ještě dal soupeři příležitost udělat chybu. Ten se však již žádné nedopustil, partii dovedl k výhře a rozhodl tak o vítězství svého týmu.

Za již rozhodnutého stavu 4½:2½ ještě asi půl hodiny dohrávali na 3. šachovnici Jiří Klubal – Vladimír Bazala. Vladimír ze zahájení získal pohodlnou pozici a hrálo se mu poměrně dobře. Což bylo vidět i na spotřebě času, který měl výrazně lepší než domácí hráč. Pak se však rozhodl pro taktické zápletky, které zcela nedopočítal a vyšel z nich s figurou méně. V koncovce však podal mimořádný výkon a podařilo se mu vyměnit pěšce, takže ani jezdec navíc soupeři k výhře nestačil. Takže skóre upraveno na 5:3 a krátce před jednou hodinou odpolední jsme se vydali k domovu.

Zápas se nám tentokrát opravdu nevyvedl, ale domácí hráči i přes své mládí již hrají dobře, a pokud uděláme takové chyby jako minimálně v mé a Liborově partii, tak už zápas nepustí. Těšit nás tedy mohou jen zajímavé partie a příjemně strávená neděle, když už bylo počasí, které jiným aktivitám než šachu nesvědčilo.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 30 Listopad 2014 22:02  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...