Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Jiskra Humpolec 4:4 aneb infarktový závěr

Caissa Třebíč B – Jiskra Humpolec 4:4 aneb infarktový závěr

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po výprasku v domácím utkání s Havlíčkovým Brodem jsme v druhém utkání cestovali do Humpolce. Místní šachisté jsou spíše outsidery soutěže, nicméně utkání bývají velmi vyrovnaná. Humpolec totiž dává šanci svým mladým nadějím, a u těchto hráčů lze výkonnost jen těžko predikovat. Nicméně papírově jsme byli na všech deskách silnější, proto jsme očekávali, že získáme tři body.

První skončil Leszek. V partii Kubíček mladší - Ciešlak hrál Leszek Sicilku, jelikož nechtěl opakovat nezdar z Hustopečí ve Francouzské. Soupeř hrál pevně s evidentním cílem neriskovat a partii v poklidu remizovat. Po hromadných výměnách Leszek vyrovnává a partie směřuje do rovné koncovky. Remíza je logická. Druhý končím já. Mladého soupeře Aleše Krčila nedokáži překvapit v Sämischově variantě Královské indické. Soupeř hraje obvykle na dámském křídle a já chystám průlom f4 a e4 – e5. Jsme zhruba stejně rychlí a tak partie nevybočí z rovnováhy a směřuje taktéž k remíze. Stav utkání 1-1.

Ve formě je dnes Rosťa, za volantem jako vždy skvělý a za šachovnicí dnes ještě lepší. Za soupeře má nesmírně talentovaného Jirku Klubala, jemuž je teprve 12 let. Dnes však nemá svůj den. Hraje se hra čtyř jezdců, střed šachovnice se velmi brzy otvírá a král mladého klučiny ještě není schovaný. Toho Rosťa nekompromisně využívá a soupeře velmi rychle ztrestá. Pokochat se můžete zde. Utkání vypadá poměrně příznivě. Na první desce však dochází těsně před časovkou k obratu. V partii Pekař – Sedláček hraje Olda černými poměrně aktivně. Soupeř toto umožňuje nenáročnou výstavbou s 1. b3. Olda obírá soupeře o pěšce, soupeř však pozici zkomplikuje, dojde ke kombinačním zápletkám. V nich soupeř Oldu přepočítá a ten musí kapitulovat. Škoda dobře rozehrané partie a 2-2.

Další kapituluje Lukáš Bachan. Za soupeře má Jaroslava Strádala. Partii však kazí hned napočátku a brzy soupeři věnuje jednotahově figuru. Snaží se pak sice hrát aktivně, ale je to jen Lukášova labutí píseň. Soupeř průběh kontroluje a další partie tak končí hozeným ručníkem. Na páté desce hraje Standa Mezlík s mladým Sedlákem černými. Opět na programu Sicilka. Standa mladého soupeře postupně přehrává, je radost se dívat, jak zesiluje pozici. Poté však svou výhodu postupně vypouští a i soupeř se snaží hrát aktivně postavením baterky S + D ve správném pořadí. Partie přechází do koncovky. V ní soupeř může dokonce přejít do vyhrané pěšcovky, ale nečiní tak. Podepsána je remíza a stav je 2,5 – 3,5.

Utkání vypadá zcela na prohru. V Partii Machala – Huňáček se to nejzajímavější děje v časových tísních. V té první obere soupeř Jardu o celou věž, ten však oplácí stejnou mincí. Po časovce má však Jarda prohranou dámskou koncovku. Nadějí je opět časová tíseň. Do té skutečně partie přichází a Jarda zachraňuje půlbod. Ten spadl z nebe a je to 3-4. Nejkrásnější a nejhodnotnější partii dnes hraje na druhé desce Jenda Tesař s Pavlíčkem. V Královské indické obětuje černý pěšce na d4 a snaží se hrát aktivně na královském křídle. Po sérii krásných kombinací  vznikne materiální konstalace D + S proti V + V + S + S. Partie je asi prohraná. Jenda však bojuje a za volného h-pěšce se mu podaří získat střelce. Partie by tak měla skončit remízou. Soupeř může Jendu zvěčnit, možnost však přehlíží a Jenda králem oběhne celou šachovnici, aby se schoval do bezpečného úkrytu. Sám pak vyrazí do protiútoku, partie přichází po 5,5 hodinách do časové tísně, soupeř prohrává na čas, ale to již v době, kdy je na šachovnici čtyřtahový mat. Prohra na čas je tak jen jiná forma kapitulace. Utkání končí remízou 4-4, což je pro nás bod zlatý, a to s přihlédnutím k průběhu utkání. V novém roce přivítáme doma Silko Gambit Jihlavu.

 

Aktualizováno Neděle, 14 Prosinec 2014 12:22  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...