Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Staré Město B - Caissa Pivovar Dalešice 4,5 : 3,5 aneb soupeř byl lepší

Staré Město B - Caissa Pivovar Dalešice 4,5 : 3,5 aneb soupeř byl lepší

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V utkání 5. kola druhé ligy jsme  cestovali zatím na naši nejdelší misi, a to až do Starého Města. Město je opravdu staré a je pravděpodobné, že právě zde bylo centrum Velké Moravy. Mají tu také památník věnovaný Velké Moravě. Z Třebíče jsme vyjeli ve čtyřech ve Slavkově nabrali Evču a mířili směr Slovácko. Druhá limuzína dorazila ze Slovenska a utkání mohlo začít.

 

První končí Roman cca. po dvou hodinách. Soupeřem je mu zkušený Pavel Dvouletý. Hraje se zavřená Sicilská, hra má spíše poziční charakter. Když už se zdá, že Roman černými tahem 13…d5 vyrovnává hru, dojde ke kombinační záplatce, kterou soupeř spočítá lépe a je nutno kapitulovat. Druhý končí pisatel těchto řádků, za soupeře mám supertalentovanou Martinu Fuskovou. Její ELO se již loni vyšplhalo na slušných 2145 FIDE, přičemž slečně je teprve 16 let. Na MS 16-letých skončila 13. Na ME 18-letých (hrála o věkovou kategorii výše) skončila dokonce 7. Před měsícem dokonce získala ocenění talent roku od ŠSČR. Mám bíle figury. Jsem připraven na čtyři soupeře, ale na mladou slečnu nikoliv, doufal jsem v jiného soupeře. Po zahájení 1. d4 Jf6 2. c4 e6 se proto rozhodnu odbočit záměrně horším tahem 3. a3 abych vyloučil odpověď Sb4. Taktika slaví úspěch, slečnu jsem dostal ze známých kolejí a po hromadných výměnách končí partie remízou v poměrně ploché pozici. 0,5 – 1,5.

Asi za další hodinu končí Martin Lednický. Hraje černými s FM Ferou Vránou. Na pořadu samozřejmě Francie. Partii hraje Fera aktivně a podaří se mu paralyzovat francouzského bělopolného střelce. Opticky stojí velmi dobře, nicméně není zcela zřejmé, kde by měl prorazit a tak vzhledem k ostatním partii souhlasí se smírem. Udrželi jsme horší pozici. Za chvíli končí i Slávek. Poprvé v sezoně prohrává partii. Hraje bílými Pircku s Horsákem . Soupeře přehraje a stojí velmi dobře, poté však ztrácí nit a také poměrně hodně času. S nedostatkem času si pak nechá na poli d5 chytit jezdce a partie nemá dlouho trvání. My prohráváme 1-3 a podle ostatních partií je jasné, že se otáčet bude těžko.

Nejkrásnější partii dnes hraje Evča. Začátek je vskutku romantický, již v desátém tahu hraje soupeř Dxb2 a po 11. Sb5 může vzít Dxa1 + s dalším Dxh1. Vracíme se tak do romantických dob šachových. Šachovnice hoří a spoluhráči obdivně koukají. Poté však Evča chybuje a dostává se do technicky prohrané pozice V + V + J proti D+V. Soupeř však realizaci podcení, ač nemusí, dává kvalitu a v pozici V + V proti Dámě se Evča zachrání věčnákem. Vyklouzla tak hrobníkovi z lopaty. Ještě před časovkou skončí Leszek. Má černé a dostává 1. d4, na Francii tak nedojde. Soupeř je zřejmě opatrný poziční hráč, hraje se Colleho systém. Protivník se pomalinku snaží zesilovat pozici s minimálním rizikem. Pozice je stále rovná, výhodu získává, až když Leszek dovolí vybudovat strukturu b4+c5, přičemž, c5 je krytý volný pěšec. Soupeř však v oboustranné časovce nechce riskovat a volí půlbod trojím opakováním tahů. Stav je 2-4 po časovkách a to nevypadá dobře.

Po cca. 4 hodinách hry  zvedá náš prapor Petr Walek. Hraje bílými Francouzskou s Vavruškou. Hra má zavřený charakter a dochází do pozice, kdy Petr neví, kde má prorazit. Remizovat však nemůže a tak dostává pokyn hrát. Soupeř naštěstí chybuje a dostává tvrdý pěšcový průlom 37. e5, pěšce nutno zkonzumovat tento otevírá cestu do pozice dámě následujícím tahem 38. Dg6. U tahu e5 jsem byl, Petr obligátní minuta na hodinách, soupeř 20 minut. Po tahu e5 soupeř nejdříve nadskočí a když poté dopadne, zkamení jako Lotova žena v knize Genesis. Udělá ještě pár tahů, ale bojuje za ztracenou věc. Stav je 3-4 a dohrává Jaro na jedničce. Jaro je neskutečný srdcař a kolektiv nesmírně tmelí. Mám pocit, že pro nás znamená tolik, co kdysi pro Viktoriu Žižkov Jiří Němec. Musí hrát na vítězství a toto činí. Hraje černými s Vojtěchem Dobešem. Volí svou klasickou výstavbu á la Pirc. Hraje se dlouho, soupeř stojí pořád lépe. Ke konci v lepší pozici nabízí soupeř korektní remízu, ale Jaro odmítá. Soupeř hrozí prosazením volného d-pěšce za podpory V + S proti V + J. Jaro se ocitá nad propastí, ale bojuje dál, pěšce se podaří na poli d7 odebrat, pozice přechází do suše remízové věžovky. Ale Jaro stále bojuje, a aby osvobodil krále, mění věže. Hra přechází do pěšcovky. Jaro stále bojuje. Remízu stále nebere a snaží se soupeře splést. Toto se nedaří, soupeř vynucuje remízu a my prohráváme 3,5 – 4,5.

Nutno přiznat, že byl prostě dnes soupeř lepší a vítězství si zasloužil. Příště přivítáme doma celek Vinohrady Brno. Utkání pro mne bude pikantní, jelikož jsem byl dlouho dobu jejich členem.

Tabulku možno otevřít zde.

Aktualizováno Pátek, 16 Leden 2015 22:50  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...