Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Gambit Jihlava B 4,5 : 3,5 aneb mohutný finish

Caissa Třebíč B – Gambit Jihlava B 4,5 : 3,5 aneb mohutný finish

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

Ve 4.kole krajského přeboru jsme se konečně dočkali prvního vítězství znamenající odpoutání z poslední příčky, které se však v domácím zápasu s Gambitem Jihlava B nerodilo lehce. Soupeři i bez prvních dvou hráčů soupisky zlobili, dlouho vedli a výsledek byl až do konce na vážkách.

První bohužel skončil pisatel na 2. šachovnici v partii Tomáš Skořepa - Jan Tesař. Bílý v Najdorfově variantě sicilské vyrukoval již v desátém tahu s odvážnou obětí střelce za dva pěšce na b5. Fritz ji sice příliš nechválí a tvrdí, že při správné obraně má bílý pouze s bídou rovinu, potíž ale byla nalézt tu správnou obranu. To se mi nepodařilo, pozici jsem zkazil již v zahájení a poté si ještě ukrátil trápení hrubou chybou. Zahájení se nepodařilo rovněž Vladimírovi na poslední desce v partii Marek Pauš - Vladimír Bazala. Již po jeho skončení trpěl, nakonec skončil v prohrané věžové koncovce s několika pěšci méně, kterou bránit nešlo.

Na trojce a sedmičce nevybočily  partie Leszek Ciešlak - Jakub Skořepa a Jaroslav Huňáček - Jan Libich  z rovnováhy a skončily po korektním průběhu remízou. O poznání živější byla partie na páté desce Stanislav Mezlík - Jiří Bajer. Standa bílými čelil ve střední hře problémům, černé figury byly aktivnější, nicméně i tato partie nakonec skončila v remízové střelcové koncovce.

Oč horší byl začátek, o to více se povedl konec. Na šestce v souboji Petr Vyhnanovský - Lukáš Bachan odevzdal Lukáš soupeři v zahájení pěšce, ale dostal za něj nejprve poziční kompenzaci, kterou přetavil v materiální výhodu a vítězství. Perfekním výkonem se na první šachovnici blýskl Standa proti bývalému spoluhráči v partii Stanislav Věchet - Pavel Švanda.

V Grunfeldově indické využil Pavlovy nepřesnosti v zahájení, získal pěšce a zručně dovedl partii k výhře. O poslední rozhodující bod se zasloužil Luboš na čtyřce v partii Jiří Polanský - Luboš Svíženský. Bílému se budapešťský gambit příliš nepovedl, Luboš nejprve získal silnou dvojici střelců, poté pěšce a následně přešel do snadno vyhrané koncovky dvou střelců proti věži. Takže nakonec nejtěsnější výhra, která snad nezůstane poslední a zopakujeme ji třeba hned příště ve Velkém Meziříčí.

Tabulku možno vidět zde.


Aktualizováno Neděle, 18 Leden 2015 23:47  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...