Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Třebíč „C“ – Silko Gambit Jihlava „C“ 5½ : 2½

ŠK Caissa Třebíč „C“ – Silko Gambit Jihlava „C“ 5½ : 2½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V Krajské soutěži jsme měli delší pauzu, protože v šestém kole 25. ledna 2015 mělo naše družstvo volno, k šachovnicím jsme tedy zasedli po čtyřech týdnech. Přivítali jsme C tým Gambitu Jihlava, silné družstvo, která však dnes přijelo dost oslabené.

Především hostům chyběli bratři Skořepové, nejsilnější hráči na soupisce, kteří byli povoláni do jihlavského áčka k utkání druhé ligy. My naopak hráli takřka v základní sestavě, když pouze Radka Kulovaného nahradil Zbyněk Ševčík. Ze slabšího týmu jsme se tak rázem stali mírnými favority, ale rozhodně jsme soupeře nepodceňovali, však už mnohokrát jsme se přesvědčili, že mladí hráči, kterými hosté sestavu doplnili, často hrají mnohem lépe, než ukazuje jejich papírová síla.

Utkání začalo krátce po deváté, když jihlavští dobře zvládli větrné počasí a zaváté silnice, zahájit jsme tak mohli bez zpoždění. První skončená partie přišla krátce před půl jedenáctou a šlo o 2. šachovnici Petr Vyhnanovský – Stanislav Mezlík. Partii jsem neviděl, Standa prý hrál aktivně i s černými kameny, od začátku na soupeře tlačil a ten se pod tlakem dopustil chyby, po které partie hned skončila. Na úvod tedy příjemné vedení 1:0.

Za půl hodiny však hosté vyrovnali. Na 6. šachovnici Michal Krč – Vladimír Benda hrál bílý dobře a aktivně, po celou partii byl Vladimír ve stísněné pozici. Průběh urychlil chybou, po které přišla jeho věž o krytí a byla ztracena, ale zřejmě by stejně partii neudržel, jeho situace již byla hodně obtížná. Vyrovnáno 1:1.

6. šachovnice

v popředí 6. šachovnice Krč – Benda

Jen o pár minut později jsme zapsali dvě remízy. Na 5. šachovnici Rostislav Štork – Jiří Fousek se mi podařilo zahájení, získal jsem pěšce, ale místo správnějšího okamžitého sebrání jsem vymýšlel komplikace a pěšce si dobral, až když mi nic jiného nezbývalo. Přes opačné rošády moje snaha o zkomplikování hry k ohrožení černého krále nevedla, a když se pozice otevřela, vytvořily se šance i pro soupeře a situace se vyrovnala. A jelikož jsem neviděl pokračování, které by mi umožňovalo pokračovat ve svém tlaku, přijal jsem nabídku remízy. Partii si lze přehrát zde.

Takřka současně se dohodli na remíze i na 3. šachovnici Tomáš Košut – Aleš Vondra. Jihlavský hráč remízu opakovaně nabízel, Tomáš ji stále odmítal, nicméně to se svojí snahou hrát na výhru trochu přehnal a pak, když již stál o něco hůře, remízu přijmout musel. Chvíli po dvanácté 2:2. A naprosto nebylo zřejmé, jak zápas skončí, na všech čtyřech zbývajících šachovnicích složité pozice.

4. a 3. šachovnice

4. šachovnice Kazda – Bazala, za nimi 3. šachovnice Košut – Vondra

Nejdříve se vyjasnilo na 4. šachovnici Rajmund Kazda – Vladimír Bazala a bylo to rozuzlení příjemné, které naklonilo vývoj zápasu na naši stranu. V končící střední hře pozice vypadala vyrovnaně a bílý nabízel remízu. Vladimír však situaci správně vyhodnotil, nalezl malé výhody a remízu odmítl. Přešel do lepší koncovky, která sice ještě nebyla vyhraná, ale rozhodně se černému hrála lépe. A bílý nedokázal ohlídat všechny slabiny své pozice a umožnil Vladimírův vítězný průlom. 3:2

O čtvrt hodiny později nám další radost přinesla 8. šachovnice Arnold Stanovský – Zbyněk Ševčík. Zbyněk s černými přečkal zahájení a ve střední hře postupně získával výhodu, až měl o dva pěšce více. Soupeř viděl, že pozice již je zřejmě prohraná, tak se ještě rozhodl vykřesat nějaké šance obětí materiálu a útokem na černého krále. Zbyněk však vymyslel vrácení figury, které bylo spojeno s výměnou dam a jelikož nějaký materiál navíc mu pořád zůstal, byl bod doma. V poledne tak 4:2.

7. a 8. šachovnice

závěr partií na 7. šachovnici Janák – Straka a 8. šachovnici Stanovský – Ševčík se těšil pozornosti diváků

Dále jsme tedy jen čekali, zda se ve zbývajících dvou partiích podaří alespoň jednu zremizovat a zajistit tak naše vítězství. Na 1. šachovnici Lukáš Bachan – Jiří Polanský probíhal ostrý boj, který mohl skončit všelijak, na 7. šachovnici Libor Janák – Jan Straka se náš hráč snažil o odpor v pozici se dvěma pěšci méně.

Lukáš si však s pozicí poradil mistrovsky a zápas byl rozhodnut. Přešel do koncovky, kde proti černé dvojici věží hrál s věží, dvojicí střelců a dvěma pěšci méně. Skvěle své figury rozehrál, oblehl pole kolem černého krále. Černé věže nic nezmohly a počet pěšců už vůbec nehrál roli. 5:2

1. šachovnice

rozhodující bod nám přinesla 1. šachovnice Bachan – Polanský

Na sedmé šachovnici Libor postavil své figury, že poměrně pevně pozici držely, a bylo na jihlavském hráči, jaký postup průniku vymyslí, aby mohl pěšcovou převahu uplatnit. Ale mezitím jsme zaznamenali rozhodující bod na první šachovnici, a když už bylo o našem vítězství rozhodnuto, přijal hráč hostů nabídku remízy. Krátce po půl jedné konec zápasu a výsledek 5½:2½. Tedy poměrně rychlé utkání s výsledkem, který je pro nás snad až příliš lichotivý, až tak jednoznačný průběh nebyl.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 08 Únor 2015 21:05  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...