Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Světlá nad Sázavou - Caissa Třebíč B 5 : 3 aneb Rosťa držel náš prapor

Světlá nad Sázavou - Caissa Třebíč B 5 : 3 aneb Rosťa držel náš prapor

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V sedmém kole jsme zajížděli na horkou půdu do Světlé nad Sázavou, která se řadí spolu s Náměští k horkým kandidátům na postup do ligy. Světlá byla favoritem,  až na dvě desky měla všude elovou převahu. Jako první skončil po pár tazích Olda Sedláček. S kolegou a kamarádem z Gordicu Lukášem Karáskem si nechtěli komplikovat neděli a po pár tazích se dohodli na smírném výsledku. Dále asi po dvou hodinách prohrává Vladimír Benda. Za soupeře má KM Brože, partie vypadá rovně, pak ale udělá hrubou chybu, odevzdá dámu za věž a zbytek je jen věcí techniky. 0,5 – 1,5.

Třetí končím já, soupeřem mi je KM Běloušek. Již ve čtvrtém tahu mi soupeř odbočí z přípravy a tak oba vymýšlíme hned od začátku. Partie má korektní průběh, soupeř ztrácí poměrně dost času a tak souhlasí s remízou. Čtvrtý končí Vladimír Bazala. Černými hraje proti Martinu Štukheilovi. Partii jsme neměl čas sledovat a tak jsem viděl až konec. Soupeř nabízí remízu a Vladimír přijímá. Až v analýze se ukáže, že mohl získat v závěrečné pozici ve dvou tazích kvalitu a pravděpodobně i celou partii ve vzniklé koncovce. 1,5 – 2,5.

Dále remízuje Lukáš Bachan. Soupeřkou talentovaná Simona Suchomelová. Lukáš vymýšlí od začátku netradiční zahájení. Celou partii stojí lépe, prováhá šanci, kdy může přejít do lepší čtyřvěžové koncovky. Soupeřka pak postupně vyrovná hry a nabídne remis. Tato je doporučena přijmout, jelikož Jarda i Rosťa stojí lépe a Standa brání horší pozici. Lukášova partie zde. Naděje na bodový zisk žije, avšak pouze krátce. Jarda Huňáček s černými ve Francii vyrovná pohodlně hry, stojí velmi dobře. Když se však dostane do časovky, pozicí kazí a v již prohrané pozici mu spadne praporek. Je to klíčová partie, kterou soupeř obrací a přibližuje se tak k zisku tří bodů. Stav 2 – 4.

Dále prohrává Standa. Soupeř KM Janáček vystaví bílými Rétiho systém včetně dámy na poli a1. Standa hraje pasivně a soupeř ho postupem času umačká a bez problémů skóruje. Utkání je rozhodnuto, tři body zůstávají doma. Poslední dohrává naše letošní opora Rosťa. Za soupeře má usměvavou šéfku KŠSV. Podle ekonomické zásady investuje pěšce, aby mohl sklízet plody. Sklidí kvalitu, poté převede pozici do vyhrané koncovky 2V proti dámě se spojenými volnými pěšci a + b. Výhodu bezpečně realizuje a koriguje na 3 – 5 pro domácí. Rosťa je tak letos zatím nejlepší hráč se skvostnou bilancí 3 bodů ze 4 partií. Světlá po zásluze udělala další vytoužený krok k premiérovému postupu do druhé ligy. Rosťův koncert k přehrání zde.

V tabulce držíme stále páté místo zde. V případě vítězství nad Pelhřimovem v příštím kole můžeme jít před něj.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...