Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Spartak Pelhřimov 7 : 1 aneb soupeře jsme vařili i s chlupama

Caissa Třebíč B – Spartak Pelhřimov 7 : 1 aneb soupeře jsme vařili i s chlupama

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V osmém kole  jsme doma přivítali áčko Spartaku Pelhřimova. Chtěli jsme navázat na výkon našeho céčka z minulého týdne, které céčko soupeře přejelo absolutním výsledkem. Vítězství by nás posunulo na solidní čtvrté místo právě před Pelhřimov.

Překvapení nás čekalo hned při příjezdů soupeřů, kdy nám oznámili, že přijeli toliko se šesti hráči. Navíc soupeř nedisponoval žádným hráčem ze základní sestavy, otázkou tak bylo spíše kolik,  než kdo si odveze tři body.

Utkání bylo zahájeno s naším vedením 2-0, oba naši Vladimírové tak získali bod bez hry. Zakrátko nato vítězí i Jarda Huňáček s Luďkem Zabloudil. Partie má jen několik desítek minut, soupeř přehlíží jednoduchou taktiku a je nucen vzdáti, aby nebyl pouze za stafáž. Rychlé vedení 3-0 a na zbylých šachovnicích naše vysoká elová převaha.

Ostatní partie mají korektní průběh a tak cca. po třech hodinách senzačně zavelí k obratu na jedničce Josef Hruška. Hraje se dámská a Standa Věchet vyjde ze zahájení lépe, utahuje šrouby, jeho partii však na chvíli ztratím  z dohledu, když jdu pak kolem, nestačím koukat. Standa je bez kvality a na jeho druhé řadě jsou spojeny věže. Soupeř pak převahu zručně realizuje a senzačně boduje.

Počínající obrat je však nutno zlomit a tak další bod přidávám já. Se soupeřem Radimem Koubkem hrajeme odmítnutý dámský gambit. Soupeře se mi daří strategicky přehrát, avšak najde protihru na královském křídle a bojuje jako lev. V taktických zápletkách však ztrácí figuru a tím i celou partii. Vítězství zajistí svou výhrou Honza jako správný kapitán. S Medem hraje černými Grünfeldovu indickou, soupeř dlouho odolává, nechce dát svou kůži lacino. Honza však orientuje v Grünfeldovi téměř jako David Navara a přidává rozhodující bod. Stav je 5 – 1.

Na konečných 7 -1 upravují nejprve Lukáš Bachan, který svého soupeře Jiří Alingera okrádá postupně o pěšce. V závěru už má Lukáš převahu dokonce celých 4 pěšců a soupeř bojuje dál, nicméně již za ztracenou věc. Poslední bod přidává Standa Mezlík černými proti Pavlu Slavíkovi. Hraje se Sicilská a partie je oboustranně ostrá. Obě strany prosazují své volné pěšce. Soupeř však chybně uhne králem na třetí řadu, a když je věží z druhé řady odříznut, je jasné, že je upletená matová síť dokonána. Konečný výsledek 7-1 je možná až příliš krutý. V příštím posledním kole jedeme do Náměště, která má velkou šanci postoupit do ligy po zaváhání Světlé v tomto kole.

V tabulce jsme přeskočili právě Pelhřimov, k nahlédnutí zde.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...