Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – Lokomotiva Brno B 2,5 : 5,5 aneb mládí mělo zelenou

Caissa Pivovar Dalešice – Lokomotiva Brno B 2,5 : 5,5 aneb mládí mělo zelenou

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V předposledním kole 2. ligy jsme hostili Lokomotivu Brno B bojující stále na druhém místě  a rovnosti bodů s vedoucí Moravskou Slávií o postup. Obě družstva nenastoupila kompletní a při jejich papírové vyrovnanosti se dal očekávat zajímavý a vyrovnaný zápas. Takový i byl, konečný výsledek je pro nás krutý a je důsledkem neobvyklého množství individuálních ústřelů ve vyhraných nebo rovných pozicích.

Zápas přitom začal pro hosty docela hrozivě. Na sedmé šachovnici potřetí udeřila již v zahájení naše dosud stoprocentní posila Josef Růžička. V pozici po 15. tahu bílého se jeho velezkušený soupeř Milan Šnorek překvapivě zmýlil a místo 15....Jh5 nebo Dxg3 s vyrovnanou pozicí si vzal otráveného pěšce na b2 a po 17. Vb1 (viz diagram 1) dokonal dílo zkázy Da2 místo jediného De5 se sice špatnou, leč ještě hratelnou pozicí. Po 18. Dc1 černý již ztrácí dámu za věž a jezdce bez jakékoli rozumné protihry. Černý se sice ještě bil jako lev, nicméně Josef již šanci nepustil.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Růžička - Šnorek po tahu 17. Vb1 

I další některé další pozice v té době vypadaly skvěle a konečný výsledek asi ani hosté nečekali. K obratu v zápasu zavelel Slávek na pětce v partii Vladislav Sládek - David Mičulka. Ve Svěšnikovově variantě sicilské obětoval jezdce na b5 a vzpomínal na svoje dřívější již pozapomenuté znalosti varianty. Za jezdce získal tři pěšce a postupně soupeře přehrával. Po 19. tahu černého Je7 (viz diagram 2) bohužel přešel bez povšimnutí kolem háku 20. Jxf6+, po kterém by černý ztratil tolik materiálu, že by se mohl s klidným svědomím vzdát. Místo toho vyměnil na e7 s rovnou pozicí a následně v zajimavě zcela vyrovnané pozici spáchal hrubou chybu, po které se musel vzdát.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Sládek - Mičulka D. po tahu 19...Je7 

Podobný průběh měly partie na 4. a 6. šachovnici Benedikt Hofírek - Roman Bradáč a Petr Mičulka - Leszek Ciešlak. V obou naši hráči černými v zahájení a rané střední hře  v pohodě vyrovnali, nicméně v kritických pozicích ve střední hře bohužel spáchali taktické chyby a prohráli. K definitivnímu obratu vývoje zápasu došlo na 2. a 3. šachovnici.

V partii Milan Kratochvíl - Petr Walek obětoval Petr ve hře čtyř jezdců pěšce za kompenzaci, postupně získával iniciativu, přinutil soupeře k vrácení materiálu a po výměně dam vznikla koncovka čtyř věží a nestejných střelců,  kterou mohl hrát na výhru pouze Petr. Bohužel se však v časové tísni lepší pozicí kochal tak dlouho, až překročil čas.

O vlastní partii Jan Tesař - Adam Dvořák se mi moc psát nechce, neboť chlubit se již poněkolikáté vlastní blbostí, se kterou letos zahazuji celé body nebo půlky, je duchamorné. Hrála se pozice s ježkovitou strukturou. Soupeři se výstavba příliš nepovedla a v již o dost horší pozici se odhodlal k typickému průlomu d5 spojenému s divokou obětí věže za taktické šance. Ty nevyšly a v pozici po 29. tahu černého má bílý figuru navíc, za kterou černý při jeho alespoň trochu rozumné hře nic nemá. To bych ovšem nesměl zcela podcenit možnosti černého a zahrát snad nejhorší myslitelný tah 30. c5 ?? (viz diagram 3). Po 30....Dd5 31. Dxd5  Vxd5 je se snadnou výhrou konec. Ještě šlo 32. Va4 s trochu lepší pozicí, ale spáchal jsem 32. Jxe6 a po Vd2 33 Jf4 g5 vše dorazil prohrávajícím 34. Kf1 místo přece jen ještě pozici držícího Vf1.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Tesař - Dvořák po tahu 30. c5  

Za rozhodnutého stavu 1 - 5 pro soupeře se po kontrole dohrávala již jen první a poslední šachovnice. Na té první získal Petr Buchníček proti Karlu Kratochvílovi v zahájení pěšce a stál značně lépe. Pak však trochu neuváženě postoupil g pěšcem, umožnil soupeři protihru a poté, co v časové tísni přešel kolem zajímavé taktické možnosti 38. g5, vznikla po kontrole zcela rovná pozice, kterou soupeři dali za remízu.

Na alespoň trochu přijatelný upravil výsledek na poslední šachovnici Jarda Huňáček černými proti Janu Vachkovi. Hrálo se Benoni, které pojmul bílý až příliš originálně. Nejprve ztratil tempo tím, že pěšcem na e4 táhl na dvakrát, a poté si zbytečně oslabil královské křídlo a vyrazil vpřed králem. Aby se pozice vůbec dala hrát, musel odevzdat dámu za věž a lehkou figuru. Materiální převahu se posléze Jardovi podařilo po časové kontrole uplatnit k výhře. Závěrem lze konstatovat, že jsme favorita potrápili, škoda těch nevyužitých příležitostí. Celkově tedy 2,5 - 5,5. V příštím utkání zajíždíme do Blanska, kde se utkáme s celkem GARDE Lipovec.

V tabulce držíme velmi solidní 5. místo, k nahlédnutí zde.

A závěrem několik fotografií z dílny Romana Bradáče.

Naše přední desky

 

Naše zadní desky

Leszek v plném soustředění

 

Náš letos velmi úspěšný leader

Aktualizováno Středa, 01 Duben 2015 19:48  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...