Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Viktorka přivezla bronz ze Slovenska

Viktorka přivezla bronz ze Slovenska

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 25.6. až 28.6. 2015 uspořádal Šachový svaz Slovenské republiky Dětský šachový festival LIPTOV 2015. Šlo o mezinárodní klání mladých šachistů, které mělo na programu celkem čtyři turnaje: turnaj mládežnických družstev, FIDE OPEN jednotlivců U15, OPEN jednotlivců U11 a FIDE OPEN jednotlivců.

O tomto zajímavém festivalu jsme se dozvěděli z propozic, které pořadatelé přivezli na Turnaj šachových nadějí do Frýdku-Místku. Nakonec jsme se rozhodli cestu do 360 km vzdáleného Liptovského Mikuláše absolvovat a nelitovali jsme. Turnaje se hrály v hotelovém komplexu Holiday Village a ubytování jsme měli zajištěno v luxusně vybavené chatce s kuchyňkou 200 m od hrací místnosti. Viktorka se zúčastnila turnaje U11, kde se prezentovalo celkem 28 mladých šachistek a šachistů ze Slovenska, Česka a Polska, přičemž pochopitelně většina z nich byla z pořadatelské země. Turnaj se hrál tempem 50 minut na partii + 10 sekund za každý provedený tah pro každého hráče a každý hrací den měl na programu tři kola. Naši mladé hráčce se skvěle vedlo právě poslední hrací den, kterým byla neděle, kdy vyhrála všechny tři partie, což ji vyneslo na 12. příčku celkového pořadí, ale hlavně na 3. místo v kategorii dívek do 11 let. Konečnou tabulku turnaje naleznete zde, individuální výsledek Viktorky je pak k dispozici zde.

Nešlo však o jedinou zástupkyni našeho klubu ve festivalových turnajích. Já jsem se až na místě přihlásil do souběžně hraného FIDE OPENU, když hlavním důvodem bylo přání dcery, abych byl co nejméně přítomen v turnajovém sále, kde hrála turnaj ona. A jelikož nebylo možno v této kategorii sledovat partie on-line, rozhodnul jsem se raději pro účast v OPENU. Ten byl hrán vražedným tempem 60 minut na partii pro každého hráče s přídavkem 30 sekund za každý provedený tah. Turnaj se zúčastnilo rovněž 28 hráčů, kteří se utkali v 7. kolech turnaje hraného švýcarským systémem. Pro mě celkem překvapivě jsem uhrál slušný výsledek. Turnaj jsem absolvoval bez prohry (pravda jen s jedinou výhrou), ale většina remízových partií končila až v časových tísních a byla chůzí po tenkém ledě. Výsledkem byla 9. příčka v konečném pořadí, finanční cena 20 EUR a připsal jsem 31 bodů do ELO listiny FIDE. Konečnou tabulku turnaje si můžete prohlédnout zde, můj individuální výsledek pak zde.

Kromě sportovních výsledků jsme navázali několik nových „šachových“ přátelství, a to zejména v sobotu večer, kdy po ukončení partie v živém šachu na náměstí v Liptovském Mikuláši nás pořadatelé pozvali na občerstvení v podobě pikatního guláše, korbáčiků, skvělé slivovice a plzeňského piva. My jsme přispěli vínem Gotberg z vlastních zásob, které mělo rovněž dobrý ohlas. V neděli v podvečer pak následovalo slavnostní vyhlášení turnaje, kterého se zúčastnila na rozdíl od některých jiných turnajů, většina hráček a hráčů, včetně jejich doprovodů. Pořadatelé nabídli v propozicích prodloužit si za zvýhodněných podmínek pobyt v Holiday Village až do pondělka a navštívit přilehlý areál aqua parku Tatralandia, čehož jsme rádi využili. Jedinou kaňkou na jinak vydařeném pobytu, byla policejní hlídka, která mě naměřila při zpáteční cestě ve vesnici Hubová překročení rychlosti v obci o 14 km, což mně stálo právě oněch 20 EUR, které jsem vyhrál v turnaji.

Aktualizováno Středa, 01 Červenec 2015 19:26  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...