Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Střípky ze Senice

Střípky ze Senice

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 10
NejhoršíNejlepší 

V Pardubicích jsme od sympatického kamaráda a rozhodčího Rasti Diviaka dostali s Danem Gajdošem nabídku, abychom se zúčastnili FIDE Openu v Senici. Jelikož jsou podmínky velmi příznivé, oddíloví kolegové mají v poslední době s podobnými turnaji na Slovensku dobré zkušenosti, rozhodneme se, že pojedeme. Vyrážíme ve čtvrtek po trase Třebíč – Brno – Hodonín – Senica. Cesta autem ubíhá rychle, aspoň otestuju novou navigaci na delší trasu. V plánu máme i návštěvu hradu Čachtice, včetně výstupu na nejvyšší horu Malých Karpat. To ještě netušíme, jak moc se v Senici pije.

Ve čtvrtek odpoledne je na programu první kolo. Mám místní talent, věk kolem 13 let. Podle předvedené hry výkonnost okolo 1600, elo však nižší. Mám sice černé , podaří se mi otevřít g-sloupec a po něm útočím na krále. Inkasuji dva pěšce, které technicky realizuji ve věžovce. Dan také povinně vítězí. Večer stihneme ještě bleskový turnaj. Poté se vypořádáme s lahví borovičky a kolem jedné jdeme spát. Láhev borovičky stojí 4 Eura. Za 4 Eura kopyta nahoře, tomu já říkám plán.

2. kolo – Můj soupeř Radek Sukdolák, vítěz Znojma před dvěma lety. Perlustrací na fide.com, zjišťuji, že běžně poráží dvoulitry, šachy tedy umí. Soupeře se mi daří v zahájení přehrát, a když pozice dospěje sem, říkám si, že když jsem útočil včera, mohu i dnes.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

V partii pokračuji útočným manévrem 23. Vd3 s dalším 24. Vg3 a 25. Dg4

Na dalším diagramu se rozhoduji mezi mezi tahy d7 a Sxg6. Rozhodnu se pro druhý uvedený tah, pro soupeře je to smrtelná rána.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

V partií volím rozhodující 36. Sxg6 Jxg6 37. d7 a pozice černého se rozpadá

Večer je velmi náročný, přátelé zo Slovenska nás pozvou na slivovici a mají jí poměrně dost. Domácí a má 51 procent. To, co má více jak 50 procent, to mne vždycky skolí. Večer se protahuje, slivovice dochází asi o půl druhé, je nutno vyndat z našich zásob flašu borovičky. Nakonec zhruba ve tři hodiny zbudeme ve společenské místnosti sami s Miro Roháčkem, který je nynějším trenérem mladé slovenské reprezentace. Při vzpomínce na Jara a jeho působení u reprezentace s úsměvem podotkne, že poté co Jaro opustil reprezentaci, klesl počet těhotenství o 66 procent. Ve tři hodiny dojde i borovička, je čas spát. Ráno hraji v třetím kole s Maďarem (rating téměř 2250), usínám až ve čtyři, nicméně v osm se probudím a stihnu se ještě připravit. Hlava však bolí. Měl jsem poslechnout a nemíchat.

3. kolo – mám černé s Maďarem, je ráno 9:00. Zahájení se mi podaří přežít a taháme nezáživnou partii strategického charakteru. Uherský chalan jemně utahuje šrouby, kupí mikrovýhody. Hrajeme čtyři hodiny, dohráváme poslední (90 min + 30 sec bez přídavku půlhodiny). Když už se mi zdá, že partii udržím, s nedostatkem času dělám chybu a jsem zlomen.

Analýza probíhá v angličtině, nicméně se rozhodnu prodat svou znalost maďarštiny a říkám: „Három děrmek“, což vzbudí úsměv na rtech mého soka.

4. kolo – týžden odpoledne. Talent okolo 14 let, klučina z Polska s elem nad 1800, nicméně fide.com opět prozradí, že umí porážet daleko silnější soupeře. Příprava napovídá, že spíše vyhledává strategické pozice. V tomto duchu i zahájí, po jeho tahu Sxc3 si vzpomenu na partii Bradáč – V. Kratochvíl z Krajského přeboru a vzpomínám, jak to bylo. Je to už dva roky, vzpomínám už jen, že na e4 a f3 musím obětovat.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

Po tazích 6. e4 fxe4 7. f3 se snažím dostat do pozice dynamiku

Klučinovi dynamické komplikace evidentně nesedí a tak se mi ho ve střední hře podaří takticky ošálit a získávám dvojku střelců za věž. Zbytek je jen věcí techniky. Po tahu Sg5 mám pocit, že se musí vzdát, ale dostávám Ve8 +. Málem jsem spadl ze židle.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

Po 54. Sg5 očekávám kapitulaci, ale dostávám Ve8 +

Krve by se ve mne nedořezal. Hlavou mi probleskne, šílená věž, to jsem to ale vymňoukl. Kluk mne tedy gargantuovsky vypekl (zajímavé slovo to gargantuovské, že ?). Na pozici se podívám pořádně a rozhodnu se poprvé v životě proměnit pěšce v jezdce. Do ruky beru dámu a přemýšlím, kouknu na soupeře a vidím napětí a očekávání. Dámu pak rychle pustím a stavím koně. Poté již vidím v jeho očích zklamání a ručník, který hází do ringu.

Po partii před večeří pak vidím, jak se místní dítě nemůže rozhodnout mezi dvěma jídly. Poradím mu, že jsem ráno viděl kuchařku, jak chytala drevokocúry. A že by tam byl vyprážaný drevokocúr. Dítě mne nicméně překvapí, když řekně, že se veveričkami nenapchává. Asi slyšelo včerejší diskuzi na toto téma. Jeho odpověď mi připomíná film Věry Chytilové s Bolkem Polívkou, kde jeden z protagonistů svérázným způsobem odmítá želví polívku. Večer zůstáváme pouze u vína, turnaj máme dobře rozehraný a tak ho nechceme kazit tvrdým.

5. kolo – soupeř pátý nejlepší dorostenec na Slovensku s elem 2200. Mám černé a snažím se postavit aktivnější pozici než jsem měl ve třetím kole s prvním nasazeným Maďarem. Sleduji partii z přípravy a blufuji, když se v pátém tahu zamyslím na osm minut. Soupeř prohazuje tahy a tak se rozhodnu obětovat pěšce. Nicméně soupeř pokyvuje nesouhlasně hlavou a tento tah pokládá za hloupost.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h

Černými obětuji pěšce po 10 ...d3 11. cxd3 Dd4 12. De3 Vd8

Za pár tahů se však ukazuje, že je oběť dobrá, soupeř se rozhodne dát kvalitu a pasivně držet pozici dvojkou střelců. Pozici považuji s kvalitou za technicky vyhranou, nicméně se dopustím chyby a rozhodnu se kvalitu vrátit za dva pěšce. Soupeř vše komplikuje a tak na šachovnici zbudou nestejní střelci s dvěma spojenými pěšci navíc v můj prospěch. Ačkoliv je pozice objektivně remi, je nutno ji hrát přesně, to se však mému soupeři nedaří a jak tak poprvé v životě porážím hráče s ratingem 2200. Mám velkou radost. Zatím 4/5. Na první desce Daniel senzačně poráží Maďara, pomstil mne, soupeře totálně překombinoval a ve finále mu obětoval dámu. Nutno dodat, že kolo předtím obětoval také dámu a vyhrál. Má tak 4,5/5. Skoro to vypadá, že alkohol pomáhá k lepším výsledkům.

6. kolo – odpoledne – předposlední kolo – los si zažertoval, hrajeme s Danem na první desce. Že se potkáme, to jsem čekal, ale ne v předposledním kole, a už vůbec ne na prvním stole. Zkoumáme všechny možné vývoje a varianty. Vítěz by mohl usilovat o senzační prvenství. Rozhodneme se hrát, na druhé desce je rychlá remi, což nám hraje do karet. V partii se rozhoduji mezi neskutečně dynamickou a nepřehlednou Botvinnikovou variantou a Cambridge Springs. Po delším rozmyslu volím první jmenované, tam se nabízí téměř jistý rezultativní výsledek. V partii však zkonzumuji otráveného koně, následně dostavám oběť kvality a přestože  mám věž navíc, nedokážu pozici udržet. Dan vítězí a před posledním kolem  má bodový náskok. K senzaci mu tak stačí remíza.

7. kolo Dan má mladého hráče s elem 2200 a ten ho zkouší, nicméně po výměně věží se otupí jeho tlak a remíza je nevyhnutelná. Dan vítězí jako čtrnáctý nasazený. Tohle nikdo nečekal. Já mám v posledním kole mladého kluka s elem 2070, a když mne ráno vyhledá a nabídne remi s tím, že musí kolem jedenácté na veřejnou dopravu, souhlasím.

Turnaj se vydařil, jak ze šachového hlediska, tak ze společenského. Dan bere první cenu a pohár. Poprvé v životě dosahuje perfo okolo 2200. Já udržím perfo nad 2000 a na rating připisuji + 21 bodů. O tři dny později nabízím vítězi i angažmá v druhé lize, což bez rozmýšlení přijme.

Cesta domů je veselá, vezeme domů i WFM Natašu Richterovou, která je v dobré náladě, jelikož splnila již svou druhou normu WIM, třetí chce stihnout ještě letos. Do Senice se prostě ještě musíme někdy vrátit. Jen ty Čachtice jsme zase neviděli, nesmíme příště tolik pít.

Výsledky, klikněte zde:

Aktualizováno Úterý, 10 Listopad 2015 01:13  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...