Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Humpolec A - Caissa Třebíč B 5 : 3 aneb Waterloo na zadních šachovnicích

Jiskra Humpolec A - Caissa Třebíč B 5 : 3 aneb Waterloo na zadních šachovnicích

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V 5. kole Krajského přeboru jsme zajížděli do Humpolce, zdejší utkání jsou vždy velmi těžká, jelikož mají místní spoustu mladých talentů, kteří jsou v plném tréningu a  jejich rating neodpovídá aktuální výkonnosti. Naše sestava byla velmi kombinovaná, mohli jsme tak očekávat vyrovnaný souboj, který neměl favorita.

Jako první skončily partie na první a třetí šachovnici. Po cca. dvou hodinách hry Kubíček ml. proti Leszkovi, když bílý zvolil výměnnou francii, měnil figury s remízou ve vočích a ve finále si přišel na své. Prakticky současně skončila dělením bodu i partie na první desce Sedlák - Svíženský. Na pořadu dne karokan, ani jedna ze stran nechce riskovat a tak dojde v rovné pozici kolem 20. tahu ke smíru. Stav 1-1 a můžeme s Leszkem odejít na Bernarda.

Do vedení nás posílá letos ve famózní formě hrající Standa. Za soupeře má Machalu a soupeře doslova rozcupuje, již v zahájení rázně vyvrátí předčasný postup pěšce c5-c4 a dosáhne strategicky vyhrané pozice. Když soupeři tahem Sa3 znemožní malou rošádu, soupeř je na lopatkách a před nekrytelným matem na e7 je nucen vzdáti. Vedeme 2-1. Soupeř však zakrátko srovná, když mladý talent Jiří Klubal sebere Vladimíru Bendovi čistou věž na a8 již ve 12. tahu. Poté ještě koníkem drze uteče přes pole b6. Zbytek partie tahá náš hráč pouze ze setrvačnosti. Stav 2-2 a utkání se obrací.

Ke klíčovému obratu dochází na šestém prkně. Jarda Huňáček s Kubíčkem st. rozehraje svou oblíbenou anglickou a stojí velmi dobře. Odmítne správně remízu a snaží se komplikovat pozici, jelikož má formu podpořenou samými jedničkami za C družstvo. Bohužel však přepne strunu, když se jako první  nezorientuje v komplikacích. Soupeř získá silné spojené pěšce a tuto výhodu bez problémů realizuje. Klíčový bod pro soupeře a naše šance mizí v dáli. Stav 2-3.

Jako další prohrává na poslední Libor Janák. Za soupeře má opět mladíka, nicméně v dámské ho přehraje, získá čistého zdravého pěšce, kterého je nutno realizovat ve věžové koncovce. Karta se však obrací, mladý soupeř ukazuje strategickou vyzrálost a koncovku dokonale obrací, když lépe spočítá přechod do pěšcové koncovky. Stav 2- 4 a pohledem na Rosťovu partii je zřejmé, že dnes odjedeme s prázdnou.

Rosťa má černé s mladým Ptáčkem. Královská indická na šachovnici, mladý soupeř již v zahájení získá výhodu, tu snaží vystupňovat v celé partii. Partie dojde do koncovky lehkých figur. Mladý soupeř drze přechází do nestejných střelců, kde zpravidla výhoda jednoho pěšce nestačí. Bohužel dnes stačí, má vše spočítáno. Partie k přehrání zde.

Jako poslední koriguje stav utkání na 3-5 pan Jenda na druhé desce proti tradičnímu soupeři Robertu Pavlíčkovi. Hraje se stonewall, Honza má letos úžasnou bilanci bez prohry, spolu s ligou má perfomanci okolo 2300 bodů, což je po loňské mdlé sezoně úctyhodné. Honza drží výhodu po celou partii a když už si soupeř myslí, že našel forsír věčný šach, Honza tichým tahem uhne střelcem. To je pro soupeře takový šok, že si dámou ucpe únikové pole a dostane vynucený čtyřtahový mat.

Bohužel se už jedná o korekci stavu. Dnes si prostě musíme přiznat, že pokud prohrajeme na posledních čtyřech šachovnicích, nemáme šanci pomýšlet v podobných utkáních na body. V příštím kole máme volno a tak se můžeme oklepat ze dvou porážek v řadě. Favoritem na postup do ligy tak zůstává Brod a Žďár.

 

přední šachovnice

 

Mládí Humpolce na zadních deskách

 

Celkový pohled do hrací místnosti

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...