Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – Duras Brno B 3,5 : 4,5 aneb drama do poslední partie

Caissa Pivovar Dalešice – Duras Brno B 3,5 : 4,5 aneb drama do poslední partie

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V 9. kole 2. ligy E jsme hostili Duras BVK B bojující o záchranu v soutěži. Důležitosti zápasu pro hosty odpovídala i jejich sestava, přijeli v jedné z letos dosud nejsilnějších, což se o naší říci nedalo, neb z různých důvodů chybělo několik hráčů ze základu.

Asi po hodině byly téměř současně zaknihovány dvě remízy na 3. a 5. šachovnici Roman Bradáč - Petr Skácelík a Jan Tesař - Ondřej Nepomucký. Partie měly společné, že se nám oběma s Romanem podařilo získat ze zahájení mírnou výhodu, ale respekt z podstatně ratingově silnějších soupeřů velel raději nedráždit chřestýše.

Partie se nepovedla Tomášovi na 4. desce Elena Semenova - Tomáš Lampíř. Ve zdánlivě nenáročné pozici vzniklé ze čtyř jezdců přehlédl proti pohledné ruské WIM studující v Česku taktiku, ztratil bez kompenzace figuru a již v 18. tahu se musel vzdát. Vyrovnal černými na 2.šachovnici Petr Walek proti Martinu Šenkýřovi. Zde se naopak velmi nepovedlo zahájení hostu, který  v sicilské s 3. c3 již v 9. tahu připustil typický úder .. Jxe4, se zcela nevyvinutým dámským křídlem zaostal katastrofálně ve vývinu, postupně ztratil 3 pěšce a před dalšími materiálními ztrátami kapituloval.

Na 7. desce Luboš Svíženský - Radek Zeman se hrál klasický dámský gambit a Luboš získal po zahájení menší výhodu. Po výměně dam přešla partie do vyrovnané koncovky věží a stejnobarevných střelců a skončila zaslouženou remízou. Na šestce Tomáš Mičánek - Leszek Ciešlak byla na pořadu dne divoká varianta ftancouzské s 5. Dg4, ve které se první nepřesnosti dopustl černý a ztratil pěšce. Poté si bílý zariskoval a připustil ve forzírované variantě možnost vyhnání jeho krále na e4 končící dle počítače remízou. V dalším průběhu odevzdal Leszek dalšího pěšce, nicméně koncovku dam a nestejných střelců po heroickém odporu s přispěním soupeře udržel. Vyrovnáno 3-3.

Na první šachovnici Stanislav Věchet - Bronislav Vymazal se hrála katalánská. Černý v ní získal ze zahájení menší výhodu, dařilo se mu ji stupňovat a po výměně těžkých figur přešla partie do koncovky 4 střelců s pěšcem černého navíc, která se nedala udržet a přes dlouhou a urputnou obranu musel Standa kapitulovat.

Zápas se tak rozhodoval na poslední desce Michal Sysel - Daniel Gajdoš. Za nás hostující Daniel bojoval proti Grünfeldovi s 3.g3, po brzké výměně těžkých figur vznikla vyrovnaná koncovka, ve které měli oba soupeři černopolné střelce a jezdce. Po výměně jezdců Daniel ještě dlouho soupeře ve stejnobarevných střelcích v opticky trochu lepší pozici trápil, nicméně nakonec musel uznat realitu a smířit se s remízou. Výsledkem je tak nejtěsnější prohra, která se však nijak neprojevila na našem postavení v tabulce a nic nemění na skutečnosti, že i pro příští sezonu máme účast v soutěži jistou.

V příštím kole opět doma přivítáme silnou zálohu Lokomotivy Brno.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...