Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Podlužan Prušánky - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb Petr odmítl vyhrát

Podlužan Prušánky - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb Petr odmítl vyhrát

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Putování letošním ročníkem 2. ligy jsme zakončili zápasem v Prušánkách. Kromě pořadí v tabulce již o nic nešlo, a tak obě družstva nastoupila v improvizovaných sestavách s několika náhradníky. Zápas proběhl v příjemném prostředí i společnosti, zkrátka pohostinný vinařský kraj. Asistovalo i několik diváků požívajících od rána produkci z místních vinohradů. Nebyli škrobi, víno nabízeli v průběhu partie i našim hráčům.

Asi po hodině nám soupeři nabídli remízu 4:4, nicméně zejména mladší hráči si chtěli zahrát, takže jsme nabídku odmítli. Přesto zápas několika remízami začal. Na poslední šachovnici Rostislav Štork - František Dryšl se hrál Panovův útok s 7.c5. Bílý v něm uspěchal postup c6, ale i černý přešel bez povšimnutí kolem možnosti získat výhodu a ve zcela rovné pozici byl uzavřen smír. Partie k přehrání zde.

Na sedmé desce Petr Krolop - Stanislav Mezlík v Sozinově útoku v sicilské připustil bílý výměnu pěšce e4 za e6, po výměně všech lehkých figur ztratila pozice jakoukoli dynamiku a duel skončil další remízou. Na čtyřce Leszek Ciešlak - Josef Mayer vybojoval Leszek další již pátou remízu v řadě proti ratingově silnějšímu soupeři. Po nenápadném zahájení s oboustranným fianchettem bílého se pozice nečekaně rychle otevřela, Leszek získal výhodu a jeho remízovou nabídku nemohl soupeř dost dobře odmítnout.

Na páté šachovnici Jaroslav Vrtal - Luboš Svíženský stačila Lubošovi k vytouženému překročení mety 2.000 elo remíza, které také dosáhl. Ze zahájení vznikla královská indická s opačnými barvami, kterou náš kapitán tentokrát nezvládl a poprvé v sezóně mu hrozila ztráta dosavadní neporazitelnosti. Soupeř však dost nepochopitelně získaného pěšce vrátil, vyměnil svého silného bělopolného střelce za jezdce a v mírně lepší pozici pro bílého došlo i zde ke smíru.

K prvnímu rezultativnímu výsledku došlo na 3. šachovnici Pavel Balšínek - Jan Tesař. Ze sicilské vznikl ježek, ve kterém jsem přehodil tahy a lajdácky připustil úder Jd5, po kterém jsem byl přinucen v nevýhodné konstelaci otevřít pozici tahem d5 a došlo k pro toto zahájení typickému otevření sloupců a diagonál. Přestože šel bílý do taktické přestřelky se značnou výhodou, nepodařilo se mu ji zvládnout, ztratil po přehlédnutí figuru a před matem se musel vzdát.

Na šestce Daniel Gajdoš - Jan Kocáb se Danielovi v anglické příliš nepodařilo zahájení a černý získal solidní převahu. Postupně ji však vypustil a rovněž v tato partie skončila ve zcela rovné pozici remízou. Na druhé desce Josef Růžička - Tomáš Danada černý již v zahájení korektně obětoval pěšce za iniciativu. Josef jej musel vrátit a přejít do podstatně horší koncovky s věžemi a špatným jezdcem proti silnému střelci, ve které musel odevzdal dva pěšce a přejít do neudržitelné věžovky.

Po jeho kapitulaci byl stav 3,5:3,5 a o výsledku zápasu i konečném pořadí v soutěži rozhodla partie lídrů obou družstev Stanislav Stánec - Petr Walek. Z Nimcovičovy indické vznikla rovná pozice, ve které po dlouhém manévrování Petr soupeře postupně přehrál. Přešel do podstatně lepší koncovky K+S+5 pěšců proti K+J+5 pěšců a následně do vyhrané pěšcové koncovky. Ta vyvrcholila v pozici bílý Kc1, pěšec a3, černý Kd4 a pěšci a4,c3, ve které byl černý na tahu. Petr cestu k výhře po náročné pětihodinové partii neviděl a bohužel ji dal za remízu. Pozici stojí za to si proanalyzovat, může být poučením i pro mládež při výuce. Pokud by byl na tahu bílý, okamžitě elementárně prohrává. Je-li na tahu černý.......prohrává samozřejmě taky, jen to není tak jednoduché. Znalci koncovek i řešitelé studií jistě již ví, pro ty ostatní napovím, že je třeba dosáhnout stejné pozice s povinností tahu bílého a král není povinen tahat jen dopředu.

Škoda, výhra by nás katapultovala na čtvrté místo, takto při vyrovnanosti soutěže stála ztráta dvou bodů čtyři příčky a skončili jsme celkově osmí. Musíme se v příští sezóně polepšit. Pohled do tabulky zde.

Za fotografie poděkování Rosťovi.

 

Místo činu, vinařská obec Prušánky


Domácí na nás byli připraveni, o čemž svědčí i cedulka na zdi

 

Dan Gajdoš si láme hlavu nad nepříliš povedenou anglickou

 

Leszek je s oblibou v záři reflektorů, jeho slovy: "Hezké věci by se měly fotit."

 

Realizace hesla "Mládí vpřed", zde v našem podání na prvních dvou deskách

 

Zadní šachovnice, v popředí vždy soustředěný Standa Mezlík

Aktualizováno Středa, 20 Duben 2016 22:39  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...