Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Erteple a sentiment ve Vyškově

Erteple a sentiment ve Vyškově

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 10. – 11. září 2016 se uskutečnilo Mistrovství České republiky juniorů v rapid šachu na již tradičním místě, ve Vyškově. Turnaje se zúčastnilo celkem 60 šachistů a šachistek z celé České republiky, mezi nimiž měla zastoupení i Caissa Třebíč. Pro pisatele těchto řádků to byl úplně poslední „mládežnický“ turnaj v životě, a proto pomýšlel na příčky nejvyšší. Nu což, člověk stárne, ale neměl by být sentimentální. Že stárnu sem si uvědomil, když mi ve Vyškově vykaly šestnáctileté slečny.

Začátek turnaje ale nevyšel úplně podle mých představ. Hned v prvním kole jsem musel zachraňovat remízu, když soupeř skvěle odrazil veškeré mé útočné pokusy. Další dvě kola šla naopak podle plánu, kdy jsem porazil papírově slabší hráče. Čtvrté kolo bylo ale, dle mého názoru, rozhodující, za soupeře jsem měl Jiřího Lišku z Nového Boru. Ze zahájení jsem vůbec nevyšel špatně, získal jsem materiální převahu v podobě dvou figur za věž a přešel do přivyhrané koncovky. Bohužel čas nebyl na mé straně a já tak musel po sérii chyb vzdát partii. Musím uznat, že soupeř je lubricated like a fox (mazaný jako liška - pozn. autora).

Do dalších dvou kol jsem šel s tím, že už nemůžu zaváhat a naštěstí se povedlo. 4,5 bodu ze 6 po prvním dni není až tak špatný výkon, hlavně zítra vstát z postele tou správnou nohou. Remíza s papírově slabším soupeřem ale není to, co jsem si předchozí den představoval a já se tak ocitám v nelehké situaci. V osmém kole jsem hrál bílými figurami asi svoji nejhorší partii v posledním čtvrt roce. Po zahájení jsem zvolil špatný plán hry, vytahal jsem si pěšce před králem, hrál jsem dost pomalu, začal mi docházet čas a navíc jsem začínal stát na prohru. Nehodil jsem ale flintu do žita a zkusil ještě poslední trik. K mému úžasu ho soupeř přehlédl a já si tak mohl vychutnat mat na poslední řadě. Taktika, to pro soupeře Luft.

Blížíme se do finiše a já mám průběžných 6 bodů z osmi. Za jiných okolností by asi 7/9 stačilo na bednu, ale turnaj se pro mě vyvíjel nepříznivě, navíc jsem do posledního kola dostal svého kamaráda Víťu Kratochvíla, který měl po osmi kolech výborných 7 bodů a mířil hodně vysoko. Zahájení s ním se mi až tolik nepovedlo, začínal jsem stát trochu podezřele, a tak jsem radši nabídl remízu. Soupeř s radostí přijal a mohl tak užívat titul Mistra České republiky v rapid šachu pro rok 2016 do 18 a 20 let. Velká gratulace do Náměště nad Oslavou.

Mně nezbývalo nic jiného než doufat. Po dohrání posledních partií ale bylo jasné, že to ani tentokrát na bednu nebude, a tak se budu muset spokojit s „nevděčnou“ bramborou. Na druhou stranu 4. místo je hodně pěkný výsledek a myslím, že na něj budu vzpomínat určitě jen v dobrém. Při odjezdu z Vyškova a při pomyšlení na fakt, že se jednalo o můj poslední mládežnický turnaj, musím zamáčknout slzu. Ale jak se říká: Věk ani rozjetou tchýni nezastavíš.

Výsledky možno rozkliknout zde.

Krasoň

 

Drsoň

 

Kolegy za mými zády nezajímá partie ani pozice, nýbrž hárající soupeřka

Aktualizováno Sobota, 24 Září 2016 07:19  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...