Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Velké Meziříčí - Caissa Třebíč B 4,5 : 3,5 aneb další těsná porážka

Velké Meziříčí - Caissa Třebíč B 4,5 : 3,5 aneb další těsná porážka

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V druhém kole KP jsme zajížděli do Velkého Meziříčí, zde jsme vždy sebrali tři body, letos domácí posílili o Pepiho Kratochvíla, čili jsme očekávali absolutně rovný zápas. To se také stalo.

První skončil Leszek, který ochotně zaskočil za Pavla Švandu. Za soupeře měl vzdorovitého, leč sympatického divadelníka Tomáše Mrazíka. Leszek měl jiné povinnosti a tak partie skončila poměrně rychlou remízou. Druhý jsem skončil já, za soupeře mám Pepiho. Přípravu jsem bohužel netrefil, Pepi zvolil vedlejší variantu, vzpomínal jsem, vzpomínal, avšak již v desátém tahu jsem odbočil a samozřejmě špatně. Rozdíl na elo téměř 400 bodů, černé figury, zapomenutá varianta, ani jinak to skončit nemohlo.

Do problémů se dostává i Jenda na druhé šachovnici, Laďa Vojtěch má též zkušeností na rozdávání. Ani jsem neviděl kde Jenda ztratil dva pěšce, ale když jsem přišel k partii, žádnou kompenzaci jsem neviděl. Čili hned na úvod 2-0 pro domácí. K obratu zavelí Standa. S Janákem hraje pozici strategického charakteru a koncovka je mírně horší. Standa však soupeře ošálí v koncovce o celou figuru a zbytek už ani není potřeba tahat.

Remízu dále přidává na osmičce Libor Janák, když celou partii tlačí, získá kvalitu, avšak soupeř se mu vysmekne. Libor sbírá zkušenosti v B týmu, čili již brzy bude podobné pozice vyhrávat. Stav 3 - 2 pro domácí, ale na výhru stojí Roman, akcie tak leží poměrně vysoko. Roman skutečně vítězí, za soupeře má jako loni Standu Kopra, kamaráda ještě že žákovských let. Na pořadu dne ostrá Sicilská, neznalý divák by jistě neřekl, že spolu hrají dva přátelé. Roman nevezme figuru zdarma v 11. tahu (to by ho ani nebavilo) a soupeře přehraje v zápletkách ve střední hře. Nejlepší výkon dne možno přehrát zde. Srovnáno na nadějných 3 - 3.

Naděje na zisk bodů jsou velké. Rosťa hraje na sedmičce na výhru. Hraje se anglická, bílý hraje poměrně nenáročně, zřejmě nechce udělat chybu. Partie směřuje do naší lepší koncovky, ale vinou časové tísně Rosťa pozici nezvládne a věžovku, kterou by měl hrát na výhru, poměrně lehce prohraje. Bílý převede pozici do pěšcovky, která je na ručník. Partie zde.

Poslední dohrává naše mládí. Tomáš Zelený hraje se zkušeným šéfem místního oddílu Nedomou odmítnutý dámský gambit. V časovce se snaží dělat maximum, ale po drobné chybičce dostane podezřelou koncovku s pěšcem méně. Tu se mu po heroickém výkonu podaří udržet, avšak jedná se pouze o korekci stavu. Domácí vítězí 4,5 : 3,5, tentokrát jsme jejich pevnost nedobyli.

Na první body stále čekáme zde.

Pepi uděluje lekci na první desce

Naše hvězda Leszek proti Tomáši Mrazíkovi

Naše mladá krev při heroické obraně horší koncovky

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...