Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – ŠK Vysoké Mýto 4 : 4 aneb soupeř zkušeně vyklouzl

Caissa Pivovar Dalešice – ŠK Vysoké Mýto 4 : 4 aneb soupeř zkušeně vyklouzl

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Ve třetím kole 2. ligy jsme hostili ŠK Vysoké Mýto. Od 2. šachovnice dolů měli hosté výraznou ratingovou převahu a za 4:4 bychom před zápasem byli rádi. Po jeho skončení máme pocit ztráty dvou bodů, zejména autor příspěvku by nějakou dobu měl chodit kanály. Jako první remizoval kapitán Luboš Svíženský bílými s Jiřím Dosedělem, k žádnému vzruchu v partii nedošlo.

První úspěch zaznamenal náš žolík Daniel Gajdoš černými na poslední desce proti Luboši Ptáčkovi. Danielovi se za nás tradičně daří a neděle nebyla výjimkou. Již v zahájení mu soupeř vlezl do varianty, pustil Daniela k nebezpečné protihře na královském křídle a před ztrátou dámy se musel vzdát. Danova partie zde.

Další výhrou navázal Roman Bradáč na 4. šach. proti Pavlu Němcovi. V zavřené sicilské získal Roman v zahájení výhodu a jeho figury ovládly centrum, po nepřesnosti ji však vypustil a k šanci se dostal soupeř. I ten přešel kolem svých šancí bez povšimnutí a ve zhruba rovné pozici nastavil jednotahově figuru. Romanova partie zde. Na pro soupeře hrozivé 3,5:0,5 zvýšila opora sboru Petr Buchníček na první desce. Bílými proti Tomáši Trhalovi v Trompowského útoku po své dlouhé rošádě připustil nebezpečnou iniciativu soupeře na dámském křídle. Černý však nedůsledností výhodu ztratil a následně po hrubé chybě umožnil Petrovi přechod do snadno vyhrané věžovky se dvěma pěšci navíc.

Na dvojce Marian Sabol - Vojtěch Mejzlík se hrála klasická varianta královské indické, v rovné pozici po zahájení se černý pustil do nepřipravené iniciativy na dámském křídle a v beznadějné pozici překročil čas. Stejným způsobem, tedy překročením času našeho hráče, skončil i souboj na 6. šach. Marek Kosek - Leszek Ciešlak. Tady to ale bolelo mnohem víc, neboť Leszek soupeře v královské indické s g3 přehrál, nepodařilo se mu však ve vyhrané pozici hodnocené motory více než -2 udělat poslední tah před kontrolou.

Další nulu jsme zaznamenali v mé partii na 3. desce bílými proti Michalu Horáčkovi. Ve střední hře jsem vypustil z pozice páru, po četných výměnách se spolehl na vzdáleného volného pěšce a intuitivně se spolehl, že bude stát soupeře figuru. Intuice mne nezklamala, technika ano. V pozici bílý Kb1, Sc2, pěšci a5, d5,f3,g4, černý Ke7, Sd7, pěšci c5, d6, e5, g5, se forzírovaně mělo stát 38. a6 Sc8 39. Sd3 Kd8 40. Sb5 Kc7 41. Sc6 Kb6 42.a8D Sxa8 43. Sxa8 a koncovka se střelcem navíc je přes technické problémy vyhraná. Zahrál jsem však 38. Sd3, což vypouští výhru, a po další hrubce koncovku ještě prohrál.

Rozhodovalo se tak na 5. šach. v partii Vítek Veselý - Jiří Kosek. Další naše letošní opora Vítek v karlovarské variantě dámského gambitu s velkou rošádou bílého  získal rozhodující výhodu, ale těsně před kontrolou soupeře vypustil a musel se spokojit s remízou věčným šachem. Škoda, zejména v Leszkově partii stačilo udělat jakýkoli rozumný poslední tah a další dva body mohly zůstat doma. Snad se příště víc zadaří venku proti Gambitu Jihlava.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...