Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Gambit Jihlava - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb urvali jsme bod

Gambit Jihlava - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb urvali jsme bod

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 9
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtém kole druhém ligy jsme zajížděli k prvnímu derby Vysočiny do sousední Jihlavy. Jelikož Jenda a Petr nás reprezentovali na MS seniorů, byli jsme velmi oslabeni. Dlužno dodat, že Jenda nás reprezentoval velmi důstojně, jelikož zařízl oba velmistry, jež mu nalosovali. V poslední partii se zase s jiným hráčem zachránil krásným patem, doporučuji k přehnání.

 

V utkání jsme na všech deskách byli ratingově slabší vyjma třetí šachovnice, kde hrál Petr Walek. Taktika byla jasná, na třetí hrát na výhru, všechny ostatní se snažit držet. První končí Olda na jedničce. Černými se se soupeřem domluví na remíze, když bílý má pocit, že ze zahájení nezískal žádnou výhodu. Pak však partie nesedne Rosťovi, dnes není jeho den. Soupeřem je v moderní obraně přehrán a když soupeř inkasuje několik pěšců, kapitulace je logickým vyústěním.

Třetí dnes končím já s tradičním soupeřem Tomem Skořepou. Snažím se hrát solidně, soupeř však hraje evidentně na výhru a vyvíjí tlak na královském křídle, kam stěhuje svoje figurky. Tlak se mi podaří odrazit a na remíze se domlouváme již v pozici, kde mám mírné plus. Další cennou půlku přidává Leszek. Má černé s Michalem Hrabalem, hraje se sicilská spíše pozičního charakteru. Soupeř si sice vytvoří krásné opěrné pole pro koně na d6, ale již dále neví jak pozici zesilovat a koncovky se jeví pro něj spíše jako horší, zopakuje tedy tahy. Stav utkání 1,5 - 2,5.

Další remízu přidává Vítek. S Jurkem rozehrají královskou indickou se Sf4, tato pak přechází spíše do volžské struktury, klasicky s pěšcem navíc za aktivitu černého. Po dobytí pěšce černým a několika výměnách vznikne plochá pozice a bod se dělí. Na 3-3 vyrovná Petr Walek a stává se oporou dne. V sicilské hraje tvrdě na výhru jako je jeho dobrým zvykem. Když partie přijde do časovky lépe se zorientuje, krásně obětuje kvalitu a soupeřův král uvězněný v centru podlehne matovému útoku. Krásná partie a stav je 3-3.

Dohrávají Pepi a Standa. Standa je ve střední hře přehrán a přežije klinickou smrt, a to jen díky soupeřově časové tísní. Po časovce už koncovka všech čtyřech lehkých figur vypadá spíše remízově a dělením bodu také partie končí. Dohrává Pepa na dvojce, opět ostrá sicilská s oboustrannými rošádami. Černý typově obětuje kvalitu na c3 a hraje na lepší pěšcovou strukturu. Už to vypadá, že koncovku opravdu vyhraje, ale Pepi po obranném heroickém výkonu pozici udrží a my získáváme bod za remízu 4-4. Vzhledem k sestavám je to pro nás malé vítězství.

V dalším kole nás čeká druhé derby Vysočiny, když přivítáme doma Žďár nad Sázavou. Za fotografie děkuji Rosťovi.

 

Hrdina dne Petr Walek v době, kdy ještě netuší, že bude hrdinou dne

 

Partie Mouryc - Mejzlík, Standa se žoviálním výrazem, jelikož přežil klinickou smrt

 

Partie Růžička - Kratochvíl, Pepi zkušeně udržel a zaknihoval zápasový bod

 

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...